2018-03-26 22:31:31
Φωτογραφία για «Σφήνα» στο μάτι του σουλτάνου το Καστελλόριζο. Τι σχεδιάζει η Άγκυρα και τι φοβάται η Αθήνα
■ Ταχεία υποστήριξη: Η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στο Καστελλόριζο προς το παρόν δεν εξετάζεται, για να μη δοθεί η εντύπωση κλιμάκωσης από την πλευρά της Ελλάδας. Εξετάζονται, όμως, όλα τα ενδεχόμενα για την ταχεία υποστήριξη του νησιού. 

■ Η ανησυχία των επιτελών του ΓΕΕΘΑ για το ενδεχόμενο να ασκηθεί τουρκική πίεση στο ακριτικό νησί «πάγωσε» τις μεταθέσεις των στρατιωτικών που υπηρετούν εκεί. 

Στις 15 Μαρτίου οι στρατιώτες που υπηρετούν στη Μεγίστη είχαν «χαρές και πα­νηγύρια». Οι μεταθέσεις τους είχαν έρθει και όλοι ετοιμάζονταν για αναχώρηση, με­τά από πολύμηνη υπηρεσία στο Καστελλόριζο. Δύο 24ωρα μετά, τα χαμόγελα «πάγωσαν» μα­ζί με τις μεταθέσεις! Η μετακίνηση των «παλαι­ών» οπλιτών πάει έναν μήνα πίσω και, όσο κι αν για την απόφαση αυτή υπήρξε προσπάθεια να αποσυνδεθεί από τα ελληνοτουρκικά, άπαντες την εντάσσουν στο «άγριο κλίμα» των ημερών. Το Καστελλόριζο αποτελεί τη μεγάλη ανησυχία των επιτελών του ΓΕΕΘΑ, κι ας είναι όλα τα βλέμ­ματα στραμμένα στην Κυπριακή ΑΟΖ. 


Η Τουρκία πλέον είναι «ανοιχτό βιβλίο» σε ό,τι αφορά τις σκέψεις και τους σχεδιασμούς της. Οι προκλήσεις της εξελίχθηκαν μεθοδικά σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, από τον εμβολισμό σκάφους στα Ίμια μέχρι την αιχμαλωσία Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο. Όλα δείχνουν ότι δεν θα αργήσει να περάσει στο επόμενο κεφάλαιο, που εκ των πραγμάτων συνδέεται και με όσα γίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Η πρώτη απειλή 

Ποιο είναι το σενάριο που προβληματίζει περισσότερο το ΓΕΕΘΑ; Η πιθανότητα να υπάρξει τουρκική πίεση στο Καστελλόριζο είναι η πρώτη απειλή που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιτελείς. Τα σενάρια περιλαμβάνουν ακόμη και τα πιο ακραία, που θέλουν τους Τούρκους να επιχειρούν να «πατήσουν» στο νησί. Απίθανο, γιατί δεν υπάρχει οποιοσδήποτε «μανδύας νομιμότητας» μιας τέτοιας πράξης. Οι Τούρκοι «ενδύουν» τις προκλήσεις και τις επιθετικές τους ενέργειες με μια «δικολαβική επιχειρηματολογία». Το 1974, στην Κύπρο, επικαλέστηκαν το προδοτικό πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και το γεγονός ότι ήταν «εγγυήτρια δύναμη». Στα Ίμια «έχτισαν» ολόκληρη επιχειρηματολογία για να έχουν να λένε -και να τους ακούν δυστυχώς- οι ξένοι. Στον Έβρο λένε ότι κάνουν όσα προβλέπουν οι διμερείς συμφωνίες και τίποτα παραπάνω. Για το Καστελλόριζο το μόνο που υπάρχει είναι η δήλωση Νταβούτογλου που έχει πει ότι «το Καστελλόριζο βρίσκεται ... κάπου στη Μεσόγειο». 

Έτσι κι αλλιώς το Καστελλόριζο είναι «οχυρωμένο και εξοπλισμένο». Υπάρχει, όμως το σοβαρό ενδεχόμενό η Τουρκία να στείλει πέριξ του νησιού ένα ερευνητικό σκάφος συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία του τουρκικού ναυτικού. Μια τέτοια κίνηση δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορη την Ελλάδα, που θα πρέπει να αντιδράσει και να κάνει αισθητή την παρουσία της. Δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση. Στο Καστελλόριζο υπάρχει εδώ και πολύ καιρό μόνιμα πλοίο του Ελληνικού στόλου, αλλά κι ένα υποβρύχιο, όχι μόνο για να δηλώσουν την Ελληνική παρουσία. Η μεγάλη διαφορά με όσα συμβαίνουν στην Κύπρο, βέβαια, είναι ότι στο Καστελλόριζο είμαστε τελείως μόνοι. Δεν υπάρχει η διεθνής ναυτική ασπίδα που πλέει στην κυπριακή ΑΟΖ. Ένα ρωσικό καταδρομικό κι ένα υποβρύχιο, ένα ελικοπτεροφόρο των ΗΠΑ και συνοδευτικά πλοία, τρία ισραηλινά πολεμικά, ένα βρετανικό ελικοπτεροφόρο και δυο γαλλικές φρεγάτες έχουν δημιουργήσει ένα αδιαπέραστο τεί­χος έναντι των Τούρκων, που έχουν στην περι­οχή της Κύπρου μία φρεγάτα, μία κορβέτα και το «Barbaros». Ο Ταγίπ Ερντογάν και το φερέ­φωνό του, ο Μπουλούτ, μπορούν να γαβγίζουν όσο θέλουν, αλλά ξέρουν καλά ότι δεν μπορούν να δαγκώσουν, θα είναι σκέτος παραλογισμός ακόμη και να το τολμήσουν. Η κατάσταση στην Κύπρο είναι λογικό να εντείνει τον εκνευρισμό της Άγκυρας. Ειδικά μετά τα ευρήματα στην Κυ­πριακή ΑΟΖ. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΙ χαρακτήρισε την ποιότητα του φυσικού αέριου στο οικόπεδο 6 της ΑΟΖ «εξαιρετική» και πρότεινε την υγροποίησή του στην Αίγυπτο και τη μεταφορά του στην ευρωπαϊκή αγορά με πλοία. 

Η Τουρκία δεν υπάρχει πουθενά. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, ο τουρκικός εκνευρισμός να φέρει «φουρτούνα» στο Καστελλόριζο. Η Τουρκία το «δουλεύει» πολύ καιρό. Το Καστελλόριζο αερο­πορικά είναι σχεδόν καθημερινά αποκλεισμένο, αφού όποιο αεροσκάφος πετά στην περιοχή συναντά τουρκικά μαχητικά και ταυτόχρονα δέχεται κλήσεις στον ασύρματο, όπου αναφέρεται ψευδώς ότι ο εναέριος χώρος γύρω από το νησί είναι τουρκικός. Η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στο Καστελλόριζο προς το παρόν δεν εξετάζεται, για να μη δοθεί η εντύπωση κλιμάκωσης από την πλευρά της Ελλάδας. Εξετάζονται, όμως όλα τα ενδεχόμενα για την ταχεία υποστήριξη του νησιού κάτω από οποιαδήποτε ενδεχόμενα και συνθήκες. Το Καστελλόριζο είναι μακριά μόνο στον χάρτη... 

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ[email protected]

«Σφήνα» στο μάτι του σουλτάνου το Καστελλόριζο 

ΣΦΗΝΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ του σουλτά­νου αποτελεί το Καστελλόριζο, γιατί το ακριτικό μας νησί και το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης που το περιβάλλει εμποδίζουν την Τουρκία να αποκτήσει μια μεγάλη ΑΟΖ στην ανα­τολική Μεσόγειο. Αυτός είναι ο λόγος που οι Τούρκοι θα ήθελαν πολύ να «εξαφανίσουν» το Καστελλόριζο από τον χάρτη και δεν διστάζουν ενίοτε να το κάνουν, ευτυχώς μόνο στον χάρτη. 

Είναι ενδεικτικό πως στην τελευ­ταία NAVTEX (οδηγία προς ναυτιλλομένους) που εξέδωσε η Άγκυρα πριν από δυο εβδομάδες «εξαφάνισε» το Καστελλόριζο από τον Ελληνικό χάρ­τη, υπενθυμίζοντας τα συμφέροντα της στο νοτιότερο άκρο των ελληνο­τουρκικών συνόρων. Αυτό δεν είναι τυ­χαίο, γίνεται συστηματικά. Μάλιστα, το 2011 το τουρκικό υπουργείο Εξωτερι­κών είχε κάνει διάβημα στον πρέσβη μας ότι το Καστελλόριζο δεν... υπάρ­χει, καθώς επικάθεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και δεν διαθέτει κανέ­να δικαίωμα στην Αποκλειστική Οικο­νομική Ζώνη (ΑΟΖ). 

Οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται πλή­ρως τη στρατηγική σημασία του Καστελλόριζου. Ως κατοικημένη νήσος έχει πλήρη δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και αυτό, σύμφω­να με το Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες οριοθέτησης των θα­λάσσιων ζωνών, περιορίζει ασφυκτι­κά την ΑΟΖ της Τουρκίας στην ανα­τολική Μεσόγειο. Η ύπαρξη του Καστελλόριζου επιτρέπει στην Ελληνική ΑΟΖ να αναπτυχθεί σε πλήρη έκταση και να συναντηθεί στη μέση γραμμή με τις ΑΟΖ της Κύπρου και της Αίγυ­πτου. Το Καστελλόριζο στερεί από την Τουρκία τη δυνατότητα να επεκτείνει την ΑΟΖ της και να αποκτήσει, όπως διακαώς επιθυμεί, θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο. Ακόμα πιο δύσκολα κάνει τα πράγματα για την Άγκυρα το γεγονός πως το νομικό καθεστώς του Καστελλόριζου δεν μπορεί να αμφι­σβητηθεί. Η νήσος αναφέρεται ονομαστικά στο άρθρο 15 της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923, που καθόριζε την εκχώρηση της Δωδεκανήσου από την Τουρκία στην Ιταλία. 

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ

(REAL NEWS-24/03/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ