2012-05-31 08:15:17
Φωτογραφία για Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ CNN: ''ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ''
Ανάπτυξη και Ελλάδα στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας

«Εμείς οι Έλληνες αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα. Δεν είμαστε εμείς το πρόβλημα» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, αλλά και τις πολιτικές τις εξελίξεις στη χώρα. «Οι Έλληνες δεν θέλουν να βγουν από το ευρώ και ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει ήδη ότι έκανε τεράστιες θυσίες για να παραμείνει στην Ευρωζώνη» τόνισε. 

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πρέπει να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν με το ευρώ, συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται βαθύτερη ολοκλήρωση, είτε πρόκειται για ευρωομόλογο είτε για κάτι άλλο, καθώς επίσης και ανάπτυξη, καθότι βρισκόμαστε σε ύφεση.

Ερωτηθείς ποια είναι η αιτία γι' αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας, μετά και τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ότι «το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πως οι πολίτες δεν θέλουν να πληρώνουν τους φόρους τους», ο κ. Παπανδρέου είπε ότι κατά καιρούς πολλοί κάνουν υποδείξεις, ηθικολογούν και αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους, λέγοντας: «Εσείς οι Έλληνες είστε το πρόβλημα».


«Θα έλεγα», συνέχισε, «ότι εμείς οι Έλληνες αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα: Δεν είμαστε το πρόβλημα». Συνεχίζοντας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα ήταν πολύ «βολικό» αν ήμασταν εμείς το πρόβλημα: «Διώχνεις την Ελλάδα, όλα είναι εντάξει. Αλλά τι συνέβη στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Ιταλία, σε ολόκληρη την Ευρωζώνη;» αναρωτήθηκε.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία και λιγότερες απλουστεύσεις και προκαταλήψεις για το τι πρέπει να γίνει» συνέχισε.

Σε ερώτηση για το εάν θα ήταν καλό να επιτύχει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μια κυβέρνηση συνασπισμού ή αυτοδυναμία, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα ευχόταν ήδη να είχε προκύψει κυβέρνηση από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση και υποστήριξε ότι το κόμμα του κ. Τσίπρα είναι υπεύθυνο για το γεγονός ότι δεν σχηματίστηκε κυβέρνηση.

«Συνεπώς αυτό δεν ήταν προφανώς και η πιο αξιόπιστη κίνηση» συμπλήρωσε. Ωστόσο, εξέφρασε την προσδοκία του ότι τώρα θα σχηματιστεί κυβέρνηση και πως όλοι θα συνειδητοποιήσουν ποιες είναι οι πραγματικές παράμετροι και προκλήσεις. Ακόμη, είπε ότι παραμένει η αναγκαιότητα να αλλάξει η Ελλάδα και να συνεχιστεί η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια προκειμένου η χώρα μας να γίνει ανταγωνιστική, βιώσιμη και υπερήφανη.

Αναφορικά με την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων τόσο στην Ευρώπη, γενικότερα, αλλά και στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να απομακρυνθούμε από τον εθνικισμό, ο οποίος τελικά υπονομεύει τη βασική αρχής της Ευρώπης που, όπως είπε, είναι η συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων.

Ανάπτυξη και Ελλάδα στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας είχαν την Τετάρτη τηλεφωνική διάσκεψη κατά την οποία τόνισαν την «επείγουσα ανάγκη» λήψης μέτρων για την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Corriere.it που επικαλείται ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, ο Μάριο Μόντι, ο Μπαράκ Ομπάμα, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ «είχαν διαβουλεύσεις επί μακρόν για την οικονομική κρίση και τα ενδεχόμενα μέτρα που πρέπει να ληφθούν».

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν «η κατάσταση στην Ελλάδα δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ο κίνδυνος μετάδοσης της οικονομικής κρίσης, η αντοχή του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση σοκ, καθώς και οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη σύνοδο κορυφής των 27 που προβλέπεται στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιουνίου».

Η συζήτηση ήρθε μετά τη σύνοδο της G8 στο Καμπ Ντέιβιντ και στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επόμενης συνόδου κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Ιουνίου στο Μεξικό, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ιταλικό Ansa.

ΑΠΕ/ΓΑΛΛΙΚΟ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ