2018-04-01 11:15:37
Φωτογραφία για «Πυρπολητής» στο Αιγαίο η «απάντηση» στις προκλήσεις της Άγκυρας
■ Στο πλαίσιο του «Πυρπο­λητή», που υλοποιήθηκε στις 2 το ξημέρωμα της 28ης Μαρτίου, ενεργοποιήθη­κε η διακλα­δική «Δύναμη Δέλτα». 

■ Με ασκήσεις ετοιμότητας και επιφυλακή «απαντά» η Ελλάδα στις προκλήσεις της Άγκυρας. 

■ Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στις φυλα­κές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης απο­τελεί την κορωνίδα στην ιδιαιτέρως φορτισμένη χρονική συγκυρία. 

Με δύο διαφορετικές πα­ραλλαγές του βασικού σε­ναρίου της «ανακαταλήψεως βραχονησίδας», στις 25 και 28 Μαρτίου, καθώς και με μία άμεση ενεργο­ποίηση των μονάδων άμεσης αντίδρασης του κάθε σχηματισμού στον Έβρο, αντέδρασε -μεταξύ των άλλων πρωτοβουλιών που ελήφθησαν- η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ε.Δ. στις εξαιρετικά αυξημένες -«λόγω και έργω»- προκλή­σεις της Άγκυρας του τελευταίου δια­στήματος, που πραγματοποιούνται σε μία ιδιαιτέρως φορτισμένη χρονική συ­γκυρία, με κορωνίδα τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτι­κών στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης. Ανήμερα της εθνι­κής επετείου της 25ης Μαρτίου δόθηκε εντολή και ενεργοποιήθηκαν οι μονάδες ετοιμότητας και άμεσης επέμβασης που έχει έτοιμες ο κάθε σχηματισμός του Στρατού Ξηράς, τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά Αιγαίου και Δωδεκανήσων. 


ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ 

Αυτό πρακτικά σημαίνει το εξής: Η άμυ­να όλων των νησιών του Αιγαίου (Βό­ρειο, Κεντρικό, Νοτιοανατολικό με τα Δωδεκάνησα) ανήκει στη δικαιοδοσία της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοικήσεως Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ). 

Σε αυτήν, κάθε μεγάλο νησί είναι η έδρα ενός Μείζονος Σχηματισμού επιπέδου είτε Μεραρχίας είτε Ταξιαρχίας, που εί­ναι υπεύθυνη για τη φρούρηση και την ασφάλεια και των υπόλοιπων νησιών, ανεξαρτήτως μεγέθους, που υπάγονται στη ζώνη ευθύνης του. 

Κάθε τέτοιος Σχηματισμός έχει μία μο­νάδα άμεσης επέμβασης, με το προ­σωπικό της σε 24ωρη ετοιμότητα για να επέμβει τόσο στο κύριο νησί όσο και στα γειτονικά με ταχύπλοα. Αυτές λοιπόν οι δυνάμεις ενεργοποιήθηκαν -αιφνιδιαστικά- ανήμερα της εθνικής επετείου. Μαζί με αυτές ενεργοποιήθηκαν και οι μονάδες του κάθε σχημα­τισμού που υποστηρίζουν με τα πυρά τους τις ενέργειες της κάθε μονάδας άμεσης ετοιμότητας. 

Αντίθετα, στο πλαίσιο της άσκησης «Πυρπολητής», που υλοποιήθηκε αιφ­νιδιαστικά στις 2 το ξημέρωμα της 28ης Μαρτίου, δεν ενεργοποιήθηκαν οι «τοπικού επιπέδου» μονάδες, αλλά η διακλαδική «Δύναμη Δέλτα», που υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ και ενεργοποιείται ύστερα από απόφαση του ΥΠΕΘΑ και σχετική εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. 

Η «Δύναμη Δέλτα» αποτελείται από τις επίλεκτες μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων και των τριών Κλάδων των Ενό­πλων Δυνάμεων, ήτοι τη Ζ’ Μοίρα Αμ­φιβίων Καταδρομών και το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, αμφότερες του Στρατού Ξηράς, που εδρεύουν στο Με­γάλο Πεύκο, τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, που εδρεύει στον Σκαραμαγκά, καθώς και την 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Ερεύνης - Διασώσεως της Πολεμικής Αεροπορίας, που εδρεύει στην 112 Πτέ­ρυγα Μάχης, στη βάση της Ελευσίνας. 

ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ 

Οι μονάδες αυτές βρίσκονται στην Ατ­τική, κοντά σε αεροδρόμια (Ελευσίνα ή Πάχη Μεγάρων) ή σε ναυτική βάση (Ναύσταθμος Σαλαμίνας), για να είναι πολύ εύκολη η άμεση μεταφορά τους αμέσως μόλις δοθεί η σχετική εντολή, ώστε με μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού ή της Αε­ροπορίας Στρατού να επέμβουν άμεσα σε όποιο σημείο απαιτηθεί, κυρίως στη νησιωτική χώρα, είτε για ενίσχυση των εκεί δυνάμεων είτε για άμεση ανακατά­ληψη βραχονησίδας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, στις 28 Μαρτίου, η σχετική εντολή ενεργοποίησής της δόθηκε στις 2 το ξημέρωμα προς τον Αρχηγό ΓΕΕ­ΘΑ, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. Τότε δυνάμεις της Ζ΄ ΜΑΚ επιβιβάστηκαν σε ένα πλοίο ταχείας μεταφοράς τύ­που «Zubr» του ΠΝ, που έχει δυνατό­τητα πλεύσης με ταχύτητες άνω των 55 κόμβων, ουσιαστικά «πετώντας» πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ άλλες δυνάμεις του ΕΤΑ χρησιμοποίη­σαν μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D/SD Chinook. Οι δυνάμεις αυτές υποστηρί­ζονταν στην αποστολή τους τόσο από επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64Α+ Apache και AH-64DHA Longbow Apache της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού όσο και από μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και πλοία του Ελληνικού Στόλου διαφόρων τύπων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, ο τελικός «στόχος» που χρησιμοποιήθη­κε για την «ανακατάληψή» του ήταν μία μικρονησίδα στα βορειοδυτικά της Ρό­δου, στα Δωδεκάνησα, προς την οποία στράφηκε όλη η επιχείρηση, την οποία παρακολούθησαν από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΘΑ η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου και των Ενόπλων Δυνάμεων. Την ίδια ημέρα (28 Μαρτίου) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, επισκέφθηκε το Αρχη­γείο Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας και ενημερώθηκε διεξοδικά, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν υπάρχουν ούτε γκρίζες ζώνες ούτε αμφισβητήσεις οε οποιοδήποτε σημείο του Αιγαίου. 

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ [email protected]

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-31/03/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Σε «ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ» οι Ένοπλες Δυνάμεις
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ