2018-04-03 11:09:21
Φωτογραφία για Η εγκληματικότητα χτυπά την πόρτα της ΕΛΑΣ - Οι 150 σωματοφύλακες των εισαγγελέων στο δρόμο αλλά στα ... πιτς η ΔΙΑΣ και οι ΟΠΚΕ
Το έχουμε γράψει κατ' επανάληψη. Οι πολλές προγενέστερες επιτυχίες της ασφάλειας μπορεί να προκαλούν χτυπήματα στο βαρύ και στο οργανωμένο έγκλημα, αφοπλίζοντας τις

συμμορίες που αποτελούν τον πυρήνα του εφιάλτη για τον πολίτη, πλην όμως αυτό ορίζεται ως καταστολή και οι "παρενέργειες" της αντίδρασης στο συμπεριφορισμό και στη δομή του εγκλήματος, ξεπερνιούνται εύκολα στον χρόνο.

Η δύναμη της αστυνομίας και του παραγόμενου υπέρ του πολίτη έργου, βρίσκεται στο δρόμο και στην  παρουσία της εκεί. Οποιαδήποτε άλλη αντίληψη ή στρατηγική αποτελεί μπάλωμα και εγκληματολογικό κομπογιανιτισμό.

Πληροφορίες του bloko.gr σημειώνουν ότι οι 150 αστυνομικοί που αποσπάστηκαν από τους εισαγγελείς (και αν τελικά δεν αλλοιωθεί αισθητά προς τα κάτω ο αριθμός μετά τις ενστάσεις), δεν θα διατεθούν στα τμήματα, όπως είχε αρχικά αποφασιστεί, αλλά στην υποδιεύθυνση περιπολιών και σε ανάλογα καθήκοντα για το κέντρο της Αθήνας.


Αλλά και πάλι, η φιλοσοφία σύστασης και αυτής της υπηρεσίας, δεν υπηρετεί οργανωμένοκάποιο οργανωμένο δόγμα αστυνόμευσης, αλλά προέκυψε ως ανάγκη μετά τις καταδρομικές επιχειρήσεις αντιεξουσιαστών σε βιτρίνες καταστημάτων. Συνεπώς, ως αντίληψη, η λειτουργία τους και πάλι δεν αφορά στον πολίτη, ούτε στοχεύει στην προστασία του. Έρχεται ως αντίδοτο και ως αιτιότητα του ακίνητου κινούν του Αριστοτέλη στην απόφαση κατάργησης της ΔΕΛΤΑ.

Και αν η ΔΕΛΤΑ, χρειαζόταν όχι δαμόκλεια σπάθη αλλά μια εκ βάθρων αλλαγή αντίληψης και νοοτροπίας, η αστυνόμευση του δρόμου υπέστη καίριο και καθοριστικό πλήγμα, από την ουσιαστική απόσυρση- καθήλωση της ομάδας ΔΙΑΣ, όπως επίσης και των ΟΠΚΕ. Η ΔΙΑΣ υπήρξε η μόνη ουσιαστικά δημιουργική σκέψη της ΕΛΑΣ που προκρίθηκε για και υπέρ του πολίτη. Οι καιροί που η παρέλαση των μοτοσικλετιστών απ' άκρη σ' άκρη του λεκανοπεδίου γιβνόταν αισθητή και αποδεκτή με επευφημίες από τον πολίτη παρήλθαν, ευχόμαστε όχι ανεπιστρεπτί. Γιατί πάντα υπάρχει ο καιρός και ο τακτικά αστυνομικός "λικβινταρισμός" του χρόνου για αναθεώρηση, επανατοποθέτηση και προσαρμογή.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τους πρώτους μήνες άγνοιας, ιδεοληψίας και αφέλειας, προχώρησε σε ορισμένες περιπτώσεις ανήκεστες ψιμυθιώσεις στο προφίλ και στην επιχειρησιακή δυναμική της αστυνομίας. Προϊόντος του χρόνου, συνειδοτοποίησε τις απαιτήσεις της πραγματικότητας, αλλά ήταν πλέον αργά. Όσο περισσότερο κλειστοφοβική κι εσωστρεφής γινόταν απέναντι στις κλιμακωτά αυξανόμενες αντιδράσεις, τόσο περισσότερο απέσυρε της αστυνομία από τον δρόμο και από την ασφάλεια του πολίτη, αφαιρώντας από τις τις ΔΙΑΣ και τις ΟΠΚΕ την ιδιότητα του κινούν. Στάσιμοι χωροφύλακες κτιρίων, γραφείων κοκ που καμία σχέση δεν έχουν με ότι ορίζεται και καθορίζεται ως δημόσια ασφάλεια.

Γι αυτό και απαίτηση- αναγκαιότητα είναι μία και μοναδική. Επιστροφή της αστυνομίας στους δρόμους.

του Γιώργου Καραϊβάζ

 
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ