2018-04-04 09:42:15
Φωτογραφία για Πασίγνωστο παυσίπονο φαίνεται να προλαμβάνει το Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα μελέτη!
Σε περίπτωση που έχετε πονοκέφαλο ή κάποιον άλλο πόνο στο σώμα, παίρνετε κάποιο αναλγητικό, όπως είναι η ιβουπροφαίνη.

Το γνωστό αυτό παυσίπονο φάρμακο, σύμφωνα με νέα έρευνα, ίσως πετυχαίνει πολλά περισσότερα από την ανακούφιση του πόνου. Συγκεκριμένα, ερευνητές υποστηρίζουν ότι μια ημερήσια δόση ιβουπροφαίνης θα μπορούσε να αποτρέψει τη νόσο του Αλτσχάιμερ!

Με επικεφαλής το δρα Patrick McGeer, ο οποίος είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Aurin Biotech στον Καναδά, η μελέτη περιγράφει το πώς η ιβουπροφαίνη -ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ)- θα μπορούσε να μειώσει τη φλεγμονή, η οποία προκαλείται από ένα πεπτίδιο που σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Οι ακριβείς αιτίες της νόσου του Αλτσχάιμερ εξακολουθούν να μην είναι γνωστές, αλλά μια κολλώδης πρωτεΐνη, που ονομάζεται βήτα-αμυλοειδές, πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στην ανάπτυξή της ασθένειας.


Είναι η ιβουπροφαίνη μια «πραγματική επανάσταση» στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ;

Στη δημοσίευσή τους, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η ιβουπροφαίνη θα μπορούσε να αποτρέψει την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ σε άτομα με υψηλά επίπεδα «Abeta 42».

Ο δρ McGeer και οι συνεργάτες του επισημαίνουν σε προηγούμενή τους έρευνα, ότι το Abeta 42 προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση. Η αντίδραση αυτή θα μπορούσε να μειωθεί με την ιβουπροφαίνη και άλλα ΜΣΑΦ και να σταματήσει εξαρχής η πρόοδος του Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες λένε ότι επισήμανση του κινδύνου για Αλτσχάιμερ μέσω μιας εξέτασης σάλιου θα προσφέρει στους ανθρώπους την ευκαιρία να αποτρέψουν την ανάπτυξη της νόσου μιας ημερήσιας δόσης ιβουπροφαίνης.

«Γνωρίζουμε ότι ο επιπολασμός του Αλτσχάιμερ αρχίζει στην ηλικία των 65 ετών. Συνιστούμε να γίνονται τεστ σάλιου από ηλικία περίπου 55 ετών, όταν και πιστεύεται ότι αρχίζει η νόσος […] Εάν παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα Abeta 42, τότε είναι η ώρα να αρχίσετε να παίρνετε καθημερινά ιβουπροφαίνη για να αποφύγετε το Αλτσχάιμερ» σημείωσε ο δρ Patrick McGeer.

Ο ίδιος χαιρετίζει το τεστ σάλιου ως «πραγματική επανάσταση» επειδή αφήνει ελπίδες ότι η νόσος του Alzheimer μπορεί τελικά να εξαλειφθεί. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του δρα McGeer αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό από την επιστημονική κοινότητα.

Πολύ πρόωρη μια επίσημη σύσταση για την καθημερινή λήψη ιβουπροφαίνης

Ο δρ Doug Brown, επικεφαλής ερευνητής του οργανισμού Alzheimer’s Society στο Ηνωμένο Βασίλειο, πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς για να συστήσουμε καθημερινά την ιβουπροφαίνη για την πρόληψη του Αλτσχάιμερ.

«Από μελέτες που συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες πληροφοριών από ιατρικά αρχεία από χιλιάδες ανθρώπους, ξεπήδησε η ιδέα ότι η λήψη ιβουπροφαίνης και άλλων ΜΣΑΦ μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας […] Αλλά τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών με αυτά τα φάρμακα ήταν απογοητευτικά μέχρι στιγμής».

Και πρόσθεσε: «Η πρόταση των ερευνητών σε αυτή την έρευνα, ότι η λήψη ενός καθημερινού αντιφλεγμονώδους φαρμάκου μόλις προκύψει ένα θετικό τεστ σάλιου για τον κίνδυνο άνοιας, είναι πρόωρη, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή».

Επιπτώσεις χρόνιας χρήσης ΜΣΑΦ

Σημειώνει επίσης τους κινδύνους της μακροχρόνιας χρήσης ΜΣΑΦ, συμπεριλαμβανομένης της εντερικής αιμορραγίας και των ελκών του στομάχου. Τα ΜΣΑΦ μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη, και να προκαλέσουν επιβλαβείς επιδράσεις.

«Συνιστούμε πάντα να ενημερώνετε το γιατρό σας πριν αλλάξετε το φάρμακό σας», λέει ο δρ Μπράουν.

Πηγή: iatropedia.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ