2018-04-05 08:29:29
Φωτογραφία για 2008-2018: Bitcoin - κρυπτονομίσματα, η τεχνολογία στην οποία στηρίζοντα
Γράφει ο Νίκος Διάκος-Λομνιός

Συνοψίζοντας τα προηγούμενα, αναφέρουμε ότι τελικά το Bitcoin είναι ένα open-source πρόγραμμα που χρησιμοποιείται ως ψηφιακό νόμισμα αποκεντρωμένης τήρησης. 

Ως αξία του ενσωματώνει την υπολογιστική ισχύ και το ηλεκτρικό ρεύμα που δαπανήθηκε για την παραγωγή του. Τα υπόλοιπα είναι θέμα Προσφοράς & Ζήτησης που διαμορφώνουν την τρέχουσα τιμή του.

Όσον αφορά στη διάδοσή του, το Bitcoin γίνεται ολοένα και περισσότερο αποδεκτό για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών στο πλαίσιο της internet Οικονομίας, παρόλο που έχει σημαντικά μειονεκτήματα, όπως:

*μεγάλη κατανάλωση ρεύματος,

*αδυναμία ευχερούς υποστήριξης Έξυπνων Συμβολαίων,

*υψηλές προμήθειες (!),

*δυνατότητα υποστήριξης λίγων συναλλαγών ανά δευτερόλεπτο. κ.α. 

Όμως, η έλευσή του σήμανε την καθιέρωση ενός νέου τεχνολογικού πλαισίου, της τεχνολογίας Blockchain και των Έξυπνων Συμβολαίων που θα οδηγήσουν στο μέλλον πολλές εξελίξεις σε όλους τους τομείς1, όπως θα δούμε στη συνέχεια.


– . –

Τέλος, θα θέλαμε να αναφέρουμε σχετικά με την Ελλάδα, ότι λειτουργούν 16 κόμβοι εξόρυξης (mining) και έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις ενδιαφερομένων από το 2015.

Η τελευταία ήταν στις 9/3/2018 στην Αθήνα, με θέμα το Hyperledger Fabric, το μεγάλο Joint Project της Linux, Cisco, IBM, τραπεζών κ.ά. για υποστήριξη διεθνών ιδιωτικών συναλλαγών.

– . –

Και αφού δώσαμε μια βασική εικόνα για το κύριο κρυπτονόμισμα, περνάμε στο Οικο-σύστημα που δημιουργήθηκε μετά από αυτό, μέσα στη 10ετία.

ΙΙ. Τα άλλα κρυπτονομίσματα (Alt-coins)

Μετά τη δημιουργία και την αποτελεσματικότητα του Bitcoin έσπευσαν και άλλοι να δημιουργήσουν νέα παρόμοια συστήματα, όπως Litecoin, Ripple, NEO, Iota αλλά και άλλα λιγότερο σοβαρά (DOGeCoin, pizzacoin…). 

Κάποια από αυτά είναι ειδικού σκοπού, όπως το Ripple που χρησιμοποιείται μεταξύ τραπεζών για να επιταχύνουν τα διασυνοριακά εμβάσματα.

Πιο γνωστό όμως, είναι το Ether το οποίο δημιουργήθηκε το 2013 από τον 19χρονο τότε Vitalik Buterin (Εικόνα 1). 

Το ETH έχει δική του αλυσίδα συναλλαγών και αποτελεί βελτιωμένη έκδοση, κατά το ότι έχει ενσωματωμένη τη δυνατότητα να υποστηρίξει τα λεγόμενα Smart Contracts. 

Τα Smart Contracts είναι ειδικά για κάθε τύπο συναλλαγής ψηφιακά συμβόλαια (βλ. στη συνέχεια).

Στη λεγόμενη Alt-Market υπάρχουν πλέον 4500 κρυπτονομίσματα (Εικόνα 2). Τα περισσότερα από αυτά είναι Tokens που ακολουθούν την αλυσίδα συναλλαγών του ETH (φαινόμενο που ονομάζεται piggy backing) και δημιουργήθηκαν με πράξη που ονομάζεται αρχική προσφορά εικονικών νομισμάτων (ICO).

Το σχεδόν απίστευτο αυτό πλήθος κρυπτονομισμάτων, οφείλεται στην αλματώδη αύξηση που γνώρισε η τιμή του Bitcoin, όπως βλέπουμε στην Εικόνα 3, γεγονός που ώθησε και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, αλλά και στην μυθοποίηση του ρόλου του.

Γενικά, σε ευρύτερους κύκλους ανθρώπων δημιουργήθηκε μια ευφορία –που είναι εν πολλοίς ψευδο-ευφορία– ότι δηλ. είναι κάτι σαν πανάκεια: "εναντίον των τραπεζών, δημοκρατικό, αποκεντρωτικό, ασφαλές, χωρίς μεσάζοντες". 

      15’

Τα παραπάνω είναι εν μέρει αλήθεια και εν μέρει συνθηματολογία. 

Αφού κάναμε μια μικρή επισκόπηση του διεθνούς φαινομένου των κρυπτονομισμάτων, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε και κάποιες αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί, και συνέπεσαν με την κορύφωση της τιμής του Bitcoin (12/17) και  την απότομη πτώση που ακολούθησε:

Η αντίδραση εποπτικών  κ.ά. αρχών

1.Ανακοίνωση Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς: "Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ) εξέδωσε την 13η Νοεμβρίου 2017 δύο ανακοινώσεις σχετικά με τις αρχικές προσφορές εικονικών νομισμάτων (Initial Coin Offerings, ICOs). Η μία ανακοίνωση εφιστά την προσοχή του επενδυτικού κοινού αναφορικά με τους κινδύνους που αυτές εγκυμονούν και η δεύτερη ανακοίνωση εφιστά την προσοχή των επιχειρήσεων που εμπλέκονται σε αρχικές προσφορές εικονικών νομισμάτων αναφορικά με το νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο τυχόν υπάγονται".

2. Κλήτευση από το Securities & Exchanges Commission των Η.Π.Α.: Στις αρχές του τρέχοντος μήνα Μαρτίου2 δημοσιεύτηκε, ότι το S.E.C. εξέδωσε αναλυτική λίστα με κλητεύσεις για πολλές από τις εταιρίες (και τους κράχτες τους) που εμπλέκονταν σε άντληση κεφαλαίου μέσω ICO.

3. Τράπεζα στη Σουηδία απαγορεύει σε υπαλλήλους της τις συναλλαγές σε Bitcoin3

4. Η επίσημη σελίδα του bitcoin.org προειδοποιεί τους αναγνώστες/χρήστες, για να αποσείσει τυχόν ποινικές ευθύνες4:

*Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα

*Κατανοώντας την ανιχνευσιμότητα του Bitcoin

*Χρησιμοποιείστε νέες διευθύνσεις για να λάβετε πληρωμές

*Να είστε προσεκτικοί με τους δημόσιους χώρους

*Η διεύθυνση IP σας μπορεί να καταγραφεί 

ΙΙΙ. Η τεχνολογία που υποστηρίζει τα κρυπτονομίσματα

Αν και η κερδοσκοπική όψη του θέματος ήταν αρχικά η κυρίαρχη, κάτι που όχι μόνον οδήγησε σε υπερβολές και ευτράπελα, αλλά τράβηξε και την προσοχή του S.E.C., πλέον έχει διαφανεί η τεράστια δυναμική που έχει η τεχνολογία που υποστηρίζει τα κρυπτονομίσματα (underlying technology), η οποία έχοντας σαν υπόβαθρο, όπως προαναφέραμε, το διαδίκτυο και την πανταχού  παρουσία του, αλλά και την ασφάλεια της κρυπτογράφησης, έχει δυνατότητα διάχυσης και σε άλλους κλάδους, καθώς προσφέρεται για αμέτρητες εφαρμογές, η εκδίπλωση των οποίων θα γίνει στο εγγύς μέλλον.

Η τεχνολογία που τα υποστηρίζει έχει ήδη λάβει διαφορετικές μορφές, καθεμία εκ των οποίων αποτελεί βελτίωση πάνω σε κάποιο διαπιστωμένο πρόβλημα της προγούμενης  ή επεκτείνει ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες & έχει ονόματα όπως: 

-Blockchain

-Tangle

-Hashgraph

Τα Γενικά Χαρακτηριστικά τους είναι:

*Το διαδικτυακό υπόβαθρο

*Το διανεμημένο Καθολικό/Μητρώο (Distributed Ledger) και η αποκεντρωμένη τήρηση αυτού

*Η απευθείας αλληλεπίδραση των συναλλασσομένων (παρόχου/λήπτη υπηρεσίας, παραγωγού/καταναλωτή αγαθού), βλ. εικόνα πιο κάτω

*Η απαξίωση των (υφιστάμενων) ενδιαμέσων-μεσαζόντων

*Η δυνατότητα διαφάνειας (αν και κάπως απόμακρη για τον απλό άνθρωπο)

*Αμετάκλητες συναλλαγές (immutability)

Σημειώνουμε, ότι η επίτευξη αμετάκλητων συναλλαγών και η αποφυγή του επιπρόσθετου κόστους που συνεπάγεται η δυνατότητα αντιστροφής των συναλλαγών του ηλ.εμπορίου, απετέλεσε θεμελιώδη αιτία δημιουργίας του Bitcoin, όπως αναφέρει στο βασικό σκεπτικό του το White Paper5

Τα παραπάνω γενικά χαρακτηριστικά της τεχνολογίας αυτής την κάνουν ελκυστική για μια ανάπτυξή της μέσα σε νέους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας.

Νέες εφαρμογές προστίθενται συνέχεια και γι΄ αυτό, υπάρχει μεγάλη ζήτηση καταρτισμένων προγραμματιστών στις ειδικές γλώσσες Python & Solidity

IV. Τεχνολογία : Επιπτώσεις σε κλάδους, όπου τηρείται Κεντρικό Μητρώο

(Ledger-Centered Industries) 

Η τεχνολογία Blockchain, υπό τη γενική της έννοια, άπτεται εν δυνάμει κάθε κλάδου, όπου μια κεντρική οντότητα εγγυάται τη λειτουργία ενός συστήματος, επιβλέπει την τήρηση κανονισμών, ή τηρεί ένα Κεντρικό Μητρώο. Τέτοιοι θα μπορούσαν να είναι οι ακόλουθοι κλάδοι (σύμφωνα με εκτιμήσεις του Think Tank "Future Thinkers”):

-Τράπεζες & Πληρωμές

-Κτηματαγορά

-Κυβερνοασφάλεια

-Διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας

-Προβλέψεις (σπορ, εκλογές)

-Δικτύωση και IoT

-Ασφάλειες

-Ιδιωτική μετακίνηση & ride-sharing

-Αποθήκευση δεδομένων στο Cloud

-Φιλανθρωπία

-Ψηφοφορία

-Κυβέρνηση(έγγραφα, δημόσια βοηθήματα)

-Υγεία

-Διαχείριση ενέργειας

-Μουσική από το διαδίκτυο

-Λιανικές πωλήσεις από το διαδίκτυο

-Άντληση κεφαλαίων από το διαδίκτυο

-Εκπαίδευση

Πώς μπορούν να υλοποιηθούν όλα αυτά; 

Με διαφορετικά Έξυπνα Συμβόλαια (Smart Contracts), με τα οποία προγραμματιστικά, χτίζοντας ένα αντίστοιχο κώδικα που μεταφέρει όλα τα κύρια χαρακτηριστικά της βασικής συναλλαγής σε καθέναν από αυτούς τους κλάδους, μπορεί να έρθει σε άμεση επικοινωνία ο Πάροχος μιας υπηρεσίας με το Λήπτη της, ο Καταναλωτής ενός προϊόντος με τον Παραγωγό του, κάνοντας περιττούς τους διαμεσολαβητές, όπως φαίνεται στην Εικόνα 4, που δίνει τη Γενική μορφή των Έξυπνων Συμβολαίων:

Ο Vitalik Buterin στο White Paper του Ethereum γράφει: "Τα Έξυπνα Συμβόλαια είναι κρυπτογραφικά κουτιά που περιέχουν αξία, και ξεκλειδώνουν μόνο όταν ικανοποιηθούν συγκεκριμένες συνθήκες".

Στην επόμενη Εικόνα 5 μπορούμε να δούμε τη μορφή που παίρνει η αλυσίδα μπλοκ με Έξυπνα Συμβόλαια, που το καθένα τους έχει προγραμματιστεί να αντιδρά σε ένα συγκεκριμένο τύπο συναλλαγής.

Δίκτυο ισότιμων κόμβων με Έξυπνα Συμβόλαια

Η Εικόνα 6 δείχνει σχηματικά το δίκτυο κόμβων με Έξυπνα Συμβόλαια:

-Όλοι οι κόμβοι έχουν την αλυσίδα με τα συμβόλαια

-Όλοι οι συμμετέχοντες στο συμβόλαιο (χρήστες, πράγματα) είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο

-Τα συμβόλαια εκτελούνται όταν εκπληρώθούν οι συνθήκες-όροι που διέπουν το καθένα

Ας δούμε κάποιες περιπτώσεις.

1.Κτηματαγορά / Real Estate

Η παρακάτω Εικόνα 7 δείχνει σχηματικά πώς ένα Έξυπνο Συμβόλαιο θα μπορεί να συνδέεται με πωλητή – αγοραστή – υποθηκοφυλακείο και τράπεζα για διεκπεραίωση μιας αγοραπωλησίας ακίνητης περιουσίας.

2. Δικτύωση – IoT – Ασφάλιση

Εφαρμογές Έξυπνων Συμβολαίων που στηρίζονται στο Ethereum Blockchain και smartphones για Ενοικίαση, Πώληση, Sharing οχημάτων, συσκευών, Airbnb κ.ά., όπως για παράδειγμα:

Eνοικίαση μιας συσκευής με το smartphone

-Συσκευή συνδεδεμένη ID -----------------------

-Χρήστης-πληρωτής  ID -----------------------

-Ένδειξη πληρωμής ΟΚ

-Ψηφιακή υπογραφή χρήστη

για αποδοχή νομικών όρων

(π.χ. ενοικίασης) ΟΚ

*Αποτέλεσμα Εκτέλεση

Καταλήγοντας, μετά τα όσα συνοπτικά εκτέθηκαν παραπάνω σχετικά με τα Έξυπνα Συμβόλαια, αναφέρουμε ότι είναι ευνόητο πως δημιουργείται η ανάγκη για νέες ειδικεύσεις της επιστήμης, δηλαδή ειδικούς ελεγκτές, δικηγόρους και δικαστές που θα μπορούν να τα υποστηρίξουν.

1. Το ενδιαφέρον αυξάνεται για τη νέα τεχνολογία του Blockchain: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει Παρατηρητήριο και Forum για το Blockchain (1/2/2018).    2. The SEC Exposes the ICO Rabbit Hole, Howard Marks, Hacker Noon (1/3/2018).  3.http://new-economy.gr/2018/01/26/trapeza-apagorevei-se-ipallilous-tis-tis-sinallages-se-bitcoin/ 4. https://bitcoin.org/el/protect-your-privacy. 5.   Commerce on the internet…works well enough for most transactions, it still suffers from the inherent weaknesses of the trust based model. Completely non-reversible transactions are not really possible, since financial institutions cannot avoid mediating disputes. The cost of mediation increases transaction costs * Ο κ. Νίκος Διάκος-Λομνιός, Οικονομολόγος MBA - Ειδικός Πληροφορικής

Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ