2018-04-05 10:21:11
Φωτογραφία για Κύπρος: €2,5 δισ. Κυβέρνησης σε ΣΚΤ με τριπλό στόχο
Μια κίνηση με τρία συνεπακόλουθα είναι ο αντίκτυπος της διαδικασίας στήριξης του Συνεργατισμού από την Κυβέρνηση Η Κυπριακή Δημοκρατία κατέθεσε χθες €2,5 δισ. δίνοντας μήνυμα ότι οι καταθέσεις των πελατών είναι διασφαλισμένες.

Ταυτόχρονα, επιβεβαιώθηκαν οι σχεδιασμοί για διαχωρισμό της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) στα δύο. Τρίτον, άνοιξε ο δρόμος για τη δημιουργία φορέα προβληματικών δανείων καθώς το κράτος έναντι του ποσού της κατάθεσης έχει λάβει ως εξασφάλιση το προβληματικό χαρτοφυλάκιο της ΣΚΤ. Η κίνηση αυτή διευκολύνει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη για την ιδιωτικοποίηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. Μεταξύ άλλων, διευρύνει τις επενδυτικές επιλογές.

Υπάρχει το καλό κομμάτι με τις τραπεζικές εργασίες και το εξυπηρετούμενο χαρτοφυλάκιο και το κακό κομμάτι με τα προβληματικά δάνεια. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι υπήρχαν πιέσεις από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό για εκμηδενισμό της αξίας των ενυπόθηκων ακινήτων για δάνεια που ήταν τερματισμένα για 7–8 χρόνια. Το γεγονός αυτό εκτινάσσει το ύψος των επιπρόσθετων προβλέψεων και τις ανάγκες κεφαλαίων. Για τον λόγο αυτό και η ανάγκη για διαχωρισμό της ΣΚΤ καθώς είναι ασύμφορο για επενδυτή να αποκτήσει όλη την τράπεζα.


Η κίνηση της Κυβέρνησης σημαίνει πως πλέον ενδέχεται οι διαδικασίες υποβολής δεσμευτικής προσφοράς να τρέξουν πολύ πιο γρήγορα. Τα δεδομένα τώρα είναι πιο ξεκάθαρα σε σχέση με την απόκτηση των καλών περιουσιακών στοιχείων της ΣΚΤ, τα οποία θα αφορούν στο σύνολο του ενεργητικού, εκτός των κόκκινων δανείων (NPLs) και το σύνολο του παθητικού εκτός της κρατικής κατάθεσης. Η κυριότητα των προβληματικών δανείων θα είναι εκτός του ισολογισμού της ΣΚΤ, με αποτέλεσμα σε περίπτωση που βρεθεί επενδυτής και βάλει κεφάλαια, τότε το κράτος να μπορεί να πάρει πίσω μέρος ή το σύνολο της κατάθεσής του.

Το υπουργείο Οικονομικών, βλέποντας την ανησυχία που δημιουργήθηκε στους καταθέτες τις τελευταίες μέρες αλλά και τα κακόβουλα μηνύματα που αποστέλλονταν, πήρε μέτρα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα χρήματα προέκυψαν μέσω έκδοσης ομολόγων ύψους €2,35 δισ., διάρκειας 15 μέχρι 20 ετών, με όρους αγοράς και με δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής από τη Δημοκρατία.

Έναντι του ποσού της κατάθεσης η Δημοκρατία έχει λάβει ως εξασφάλιση το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων από το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, αριθμό συμμετοχών της ΣΚΤ σε διάφορες ιδιωτικές και συνεργατικές εταιρείες και αριθμό ακινήτων τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές. Όπως σημειώνεται, η συνολική αξία των εξασφαλίσεων ανέρχεται περίπου στα €7,6 δισ. και προσεγγίζει τα €10 δισ. εάν ληφθεί υπόψη η αξία των ενυπόθηκων ακινήτων που εξασφαλίζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Το χαρτοφυλάκιο της ΣΚΤ είναι €6,3 δισ. και μαζί με τα διαγραφέντα δάνεια €1,3 δισ. το ποσό αυξάνεται στα €7,6 δισ. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σημειώνεται ότι με την τοποθέτηση της κατάθεσης της Δημοκρατίας, οι υφιστάμενες καταθέσεις στη ΣΚΤ, δηλαδή όλοι οι καταθέτες που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Κύπριοι, διασφαλίζονται πλήρως από κάθε θεωρητικό κίνδυνο.

Ταυτόχρονα, η δραστική ενίσχυση τόσο των στοιχείων ενεργητικού όσο και των στοιχείων παθητικού στον ισολογισμό της τράπεζας, διευρύνει τις επενδυτικές επιλογές για τη ΣΚΤ, οι οποίες, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της τράπεζας, αναμένεται να οριστικοποιηθούν εντός Απριλίου. Tα ίδια κεφάλαια της Συνεργατικής στο εννιάμηνο του 2017 ανέρχονταν στα €1,2 δισ., το σύνολο ενεργητικού στα €13,5 δισ. και των υποχρεώσεων στα €12,27 δισ.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Συνεχίζει τη νέα σεζόν;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Συνεχίζει τη νέα σεζόν;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ