2018-04-06 13:21:19
Φωτογραφία για Πόσο αξίζει ένα αντίγραφο;
Ένα αντίγραφο της εικόνας – η Σκηνή της Σταύρωσης - μια από τις πιο γνωστές εικόνες της κρητικής σχολής (15ος αιώνας) τιμάται 1.500 ευρώ και απαιτεί 1 μήνα για να παραδοθεί στον ενδιαφερόμενο

Ένα αντίγραφο μια από τις πιο γνωστές εικόνες της κρητικής σχολής (15ος αιώνας) – η εικόνα με την σκηνή της Σταύρωσης- τιμάται 1.500 ευρώ και απαιτεί 1 μήνα για να παραδοθεί στον ενδιαφερόμενο.

Στο site του Μουσείου Μπενάκη διαβάζουμε σχετικά: «Η σκηνή της Σταύρωσης με χαρακτηριστικά των εικόνων της Κρητικής σχολής. Λεπτομέρεια από εικόνα της Θεοτόκου μεταξύ αγγέλων. Στο σκαφωτό πλαίσιο τις τέσσερις ευαγγελικές σκηνές και πορτραίτα αγίων ιεραρχικά διατεταγμένα. Η εικόνα αποδίδεται στο εργαστήριο του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου Ανδρέα Ρίτζου (1491-1492)».

Το αντίγραφο της εικόνας - αυγοτέμπερα σε ξύλο με διαστάσεις 33x36 εκ.-είναι δουλειά του Γεωργίου Μπογδανόπουλου.


Ο Ανδρέας Ρίτζος ήταν ο σημαντικότερος ζωγράφος εικόνων στην Κρήτη το δεύτερο μισό του 15ου αιώνα. Ζωγράφισε από το 1451 ως το 1492, χρονιά που πέθανε. Όπως και άλλοι ζωγράφοι της εποχής του, είχε την ικανότητα να ζωγραφίζει τόσο σύμφωνα με τη βυζαντινή τεχνοτροπία όσο και με τη λατινική.Το περίεργο είναι πως δεν βρέθηκαν ενυπόγραφα έργα του Ανδρέα Ρίτζου στην Κρήτη. Το σύνολο της γνωστής μέχρι σήμερα παραγωγής του βρίσκεται στην Πάτμο και στην Ιταλία. Ο Ανδρέας Ρίτζος είναι ο πρώτος από μια οικογένεια καλλιτεχνών με πέντε τουλάχιστον ζωγράφους που έζησε και εργάστηκε στον Χάνδακα (Ηράκλειο) της Κρήτης. Στο εργαστήριό του δούλευε και ο πρωτότοκος γιος του, Νικόλαος. Το μέχρι σήμερα γνωστό έργο του Ανδρέα Ρίτζου και του κύκλου του περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα συνθέσεων με ιδιαίτερη προτίμηση εικόνων της Θεοτόκου ένθρονης ή σε προτομή.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ