2018-04-08 20:41:15
Φωτογραφία για ΗΠΑ: Σάλος με την πολυτελή ζωή του υπουργού Περιβάλλοντος
Πανάκριβα ταξίδια, σωματοφύλακες και σπατάλη σε όλα τα επίπεδα για τον Σκοτ Προύιτ, τον οποίο, ωστόσο, στηρίζει ο Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας ότι είναι ικανοποιημένος από το έργο του

Πολυτελή ταξίδια στην πρώτη θέση, σωματοφύλακες σε μόνιμη θέση για την προστασία του, υπερβολικές δαπάνες, ενοίκιο επωφελές υπέρ του δέοντος: το σκάνδαλο με επίκεντρο τα έξοδα του υπουργού Περιβάλλοντος του Ντόναλντ Τραμπ μαίνεται, όμως ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε τη στήριξή του στο πρόσωπό του, καθώς, όπως δηλώνει είναι ικανοποιημένος από το έργο του.

Ο Σκοτ Προύιτ διευθύνει από τον περασμένο χρόνο την Υπηρεσία προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), επιφορτισμένος με μία από τις αποστολές, που αποτελούν προτεραιότητα για την προεδρία Τραμπ, να αποδομήσει την περιβαλλοντική πολιτική του προκατόχου του Ρεπουμπλικάνου, του Μπαράκ Ομπάμα.

Προερχόμενος από την Οκλαχόμα, έχοντας χτίσει τη φήμη του προασπιστή των βιομηχανιών ορυκτών καυσίμων από την θέση του γενικού εισαγγελέα που διατέλεσε, έχει αφοσιωθεί στα νέα του καθήκοντα με τέτοιον ζήλο που έχει κερδίσει την ευγνωμοσύνη του Ντόναλντ Τραμπ, γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο
. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επιδείξει τόσο μεγάλη ανοχή για άλλους υπουργούς του, όπως για παράδειγμα τον υπουργό Υγείας.

Ο κατάλογος των πιθανών ηθικών παραβάσεων του επικεφαλής της EPA ολοένα και μεγαλώνει, καθώς κάθε εβδομάδα νέες αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τα ΜΜΕ και γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Σκοτ Προύιτ έχει, λοιπόν, ταξιδέψει πολύ στην πρώτη θέση, με τη συνοδεία πολλών σωματοφυλάκων. Ένα απαραίτητο μέτρο ασφαλείας, σύμφωνα με την EPA, που κάνει λόγο για απειλές σε βάρος του… Ωστόσο το επιχείρημα αυτό κατέρρευσε όταν μαθεύτηκε ότι ο Προύιτ, για τις προσωπικές του μετακινήσεις, τις οποίες πρέπει να πληρώνει από την τσέπη του, περιορίζεται απλά στην οικονομική θέση.

Πληθωρικός θα μπορούσε, εξάλλου, να χαρακτηριστεί και ο αριθμός των σωματοφυλάκων του, σε σύγκριση τουλάχιστον με τους προκατόχους του: 19 πράκτορες και 19 οχήματα, για την προστασία του 24 ώρες το 24ωρο, σύμφωνα με το CNN. Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Σέλντον Ουαϊτχάουζ, που μίλησε εμπιστευτικά με στελέχη της EPA, εκτιμά ότι ο αριθμός του προσωπικού ασφαλείας ενδεχομένως φθάνει τους 30 πράκτορες σε μια περίοδο 6 εβδομάδων.

Συγκριτικά, η Τζίνα Μακάρθι, προκάτοχος του Προύιτ υπό την προεδρία Μπαράκ Ομπάμα, είχε για την προστασία της περίπου 6 σωματοφύλακες και μετακινείτο μόνη της τα Σαββατοκύριακα. Μια άλλη επικεφαλής της Αρχής Περιβάλλοντος, υπό τον Τζορτζ Ου. Μπους, η Κριστίν Τοντ είπε στο CNN ότι πήγαινε στη δουλειά της με τα πόδια, χωρίς καμιά συνοδεία.

«Ευνοϊκή μεταχείριση»

Επιπλέον, ο Σκοτ Προύιτ κατηγορείται ότι απομάκρυνε σε άλλο πόστο έναν σωματοφύλακα ο οποίος αρνήθηκε να ενεργοποιήσει τις σειρήνες του οχήματός του, διότι ο υπουργός είχε καθυστερήσει σε ένα δείπνο, καθώς δεν επρόκειτο για μια επείγουσα κατάσταση.

Έκανε επίσης υπερβολικές δαπάνες, όμως την εγκατάσταση ενός τηλεφωνικού θαλάμου, όπου μπορεί να μιλάει με ασφάλεια, στο γραφείο του (43.000 δολάρια). Τουλάχιστον πέντε αξιωματούχοι που εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε άλλα σχέδια εξόδων του, όπως την αγορά ενός θωρακισμένου γραφείου ή την μηνιαία μίσθωση ενός ιδιωτικού τζετ μετατέθηκαν σε άλλες θέσεις ή απολύθηκαν, γράφουν οι New York Times.

Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται και το ιδιαιτέρως ευνοϊκό ενοικιαστήριο που υπέγραψε ο Σκοτ Προύτι για τη διαμονή του στην Ουάσιγκτον: ένα διαμέρισμα με ενοίκιο 50 δολάρια τη νύχτα από μια λομπίστρια, πολύ χαμηλότερα από την τιμή της αγοράς.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, περιέργως, παραδέχθηκε ότι ο υπουργός του είναι σχετικά πολυδάπανος.

«Αν και οι δαπάνες για την ασφάλεια υπερβαίνουν κάπως εκείνες των προκατόχων του, ο Σκοτ Προύιτ δέχθηκε απειλές σε βάρος της ζωής του λόγω της τολμηρής δράσης του στην EPA» έγραψε στο Twitter o Ντόναλντ Τραμπ.

«Το ενοίκιο είναι σχεδόν στις τιμές της αγοράς, τα έξοδα μετακινήσεων ΟΚ. Ο Σκοτ κάνει πολύ καλή δουλειά!» συμπλήρωσε.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ