2018-04-09 09:21:32
Φωτογραφία για Κύπρος: Πεθαίνουν ασθενείς στην αναμονή
Είναι τραγικό! Πεθαίνουν άνθρωποι και άλλοι κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους επειδή σε νοσοκομεία εγκαταστάθηκαν αυτόματοι τηλεφωνητές, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις αντικατέστησαν τους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος στη διαδικασία να διασωθούν κάποιοι, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αναπήρων στα κρατικά νοσηλευτήρια.

«Πεθαίνουν και δεν το μαθαίνει κανένας, αλλά είναι κάτι που δεν μπορεί να αποδεικτεί», ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του κλάδου των αναπήρων της ΠΑΣΥΔΥ, Αντώνης Πηχίδης. Ο ίδιος ανέφερε πως ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας που σε κάποια νοσοκομεία, όπως το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, υπάρχουν και άνθρωποι στα τηλεφωνικά κέντρα, λειτουργούν παράλληλα και οι αυτόματοι τηλεφωνητές και πραγματικά είναι εξοργιστικό να ακούς «για το τάδε τμήμα πατήσετε το τάδε κουμπί, για το άλλο το άλλο κουμπί και πάει λέγοντας».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον «Φ» ο κ
. Πηχίδης, επιχειρήσαμε να μιλήσουμε με τον άνθρωπο του τηλεφωνικού κέντρου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, αλλά «πέσαμε» στον αυτόματο τηλεφωνητή. Σημειώνεται πως στα νοσοκομεία Πάφου και Παραλιμνίου με τόσο τουρισμό, εργάζονται δύο τηλεφωνητές στο κάθε ένα από το πρωί μέχρι τη 1:00 μ.μ. Στη συνέχεια, όσοι τηλεφωνήσουν συνδέονται με τον τηλεφωνητή. Στη Λάρνακα ο τηλεφωνητής συνδέεται μετά τις 11:00 μ.μ. και για τα περιστατικά που προκύπτουν μετά την ώρα αυτή, «ο Θεός να βάλει το χέρι του».

«Φανταστείτε να υπάρχει επείγον περιστατικό και να προσπαθεί κάποιος να καλέσει ασθενοφόρο και να συνδέεται με τον αυτόματο τηλεφωνητή», παρατήρησε ο κ. Πηχίδης.

Ο ίδιος αναφέρει πως στο τηλεφωνικό κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας εργοδοτούνται οκτώ παράλυτοι, ενώ για να λειτουργεί απρόσκοπτα χρειάζονται 13, όπως λέει ο κ. Πηχίδης. Το ότι υπάρχουν ανάγκες για μεγαλύτερο αριθμό τηλεφωνητών διαπιστώνεται και από το γεγονός ότι κάποιοι από τους τηλεφωνητές εργάζονται υπερωρίες και μάλιστα πέραν των δέκα επιπλέον ωρών που μπορεί κάποιος, με βάση τις συμβάσεις να εργαστεί. Κάποιοι εργάζονται μέχρι και 70 ώρες την εβδομάδα, ενώ υπήρξε και περίπτωση ανθρώπου ο οποίος εργάστηκε 77 ώρες, λέει ο κ. Πηχίδης. Εξηγεί δε, πως αν υπολογιστούν οι υπερωρίες και τα επιδόματα που παίρνουν οι ανάπηροι όταν είναι άνεργοι, σε συνδυασμό με το κόστος αγοράς των μηχανημάτων, τότε θα μπορούσαν να προσληφθούν και άλλοι ανάπηροι.

Όπως εξηγεί, στο Δημόσιο εργοδοτούνταν 90 ανάπηροι αυτή τη στιγμή και υπάρχουν 28 κενές θέσεις. Πρόσφατα, στο πλαίσιο της εξαγγελίας για πλήρωση περίπου 700 θέσεων στο Δημόσιο, οι ανάπηροι ενημερώθηκαν ότι θα προσληφθούν 10 αντί 15 που ζήτησε ο κλάδος.

Όπως εξηγεί ο κ. Πηχίδης, οι περισσότεροι ανάπηροι (περίπου 40 από τους 90 που εργοδοτούνται στο Δημόσιο) είναι τυφλοί, οπόταν αυτό σημαίνει πως όταν δεν πληρούνται οι κενές θέσεις, κάποιοι άνθρωποι θα μείνουν στην ανεργία αφού γίνεται αντιληπτό πως δεν μπορούν να ασκήσουν οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη Σχολή Τυφλών έχουν εκπαιδευτεί να εργαστούν ως τηλεφωνητές πέραν των 20 τυφλών, οι οποίοι μένουν αδρανοποιημένοι.

Ο κ. Πηχίδης αναφέρει πως από τους ανάπηρους που προσλαμβάνονται στο Δημόσιο, προτεραιότητα έχουν οι τυφλοί, ακολουθούν οι παραπληγικοί και μετά οι πάσχοντες από οποιαδήποτε άλλη αναπηρία.

Και ρατσισμός με τους ανάπηρους

Ο πρόεδρος των αναπήρων διαπιστώνει ότι την τελευταία εικοσαετία ο κλάδος υποβαθμίστηκε σταδιακά σε σημείο διάλυσης. «Για μας είναι αδιανόητο από τις 90 θέσεις οι 28 να είναι κενές», λέει ο κ. Πηχίδης. «Όλα δείχνουν ότι αυτό που επιδιώκεται από κάποιους είναι να μας αντικαταστήσουν τα μηχανήματα». «Πέραν του ότι αμφισβητούν στην πράξη τις υπηρεσίες μας, σε κάποιες περιπτώσεις αντιλαμβανόμαστε ότι επικρατεί και κάποιας μορφής ρατσισμός και λυπάμαι που το λέω», αναφέρει ο κ. Πηχίδης, ο οποίος εξηγεί ότι αυτό είναι διαπίστωση διαφόρων συναδέλφων του. «Κάποιες υπάλληλοι ίσως δεν αισθάνονται καλά να εργάζονται σε έναν χώρο που υπάρχουν ανάπηροι», σημειώνει.

Γιατροί κατεβάζουν το ακουστικό

Σε παρατήρησή μας ότι κάποιοι στο Δημόσιο δεν απαντάνε στις τηλεφωνικές κλήσεις, ο κ. Πηχίδης αναφέρει πως και ο ίδιος το έχει διαπιστώσει.

Όπως λέει, επί μία βδομάδα επιχειρούσε να επικοινωνήσει με μια υπάλληλο και το τηλέφωνο κτυπούσε ωσάν να ήταν απασχολημένη. «Στην κατάσταση που είμαι πήγα μέχρι το γραφείο της και έμεινα εκεί για περίπου μισή ώρα και δεν κτύπησε μία φορά το τηλέφωνό της, οπόταν διερωτήθηκα αν πραγματικά μιλούσε στο τηλέφωνο όταν δοκίμαζα να επικοινωνήσω μαζί της ή αν κατέβασε το ακουστικό», είπε. Αποκάλυψε επίσης, πως ακόμη και γιατροί κατεβάζουν το ακουστικό με την πρόφαση ότι εξετάζουν. «Κάποιοι όντως το κάνουν, αλλά υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι απλώς δεν απαντούν τα τηλέφωνα, είτε έχουν δουλειά είτε δεν έχουν», λέει.

Υποδεικνύει, επίσης, πως υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι δοκιμάζουν να βρουν στο τηλέφωνο τον γιατρό από το πρωί μέχρι το μεσημέρι και δεν τα καταφέρνουν. Όπως εξηγεί, ο γιατρός αυτός μπορεί να απουσιάζει με άδεια, αλλά ο αυτόματος τηλεφωνητής δεν γνωρίζει ποιος απουσιάζει και ποιος όχι από το ιατρείο. «Αυτό το γνωρίζουμε εμείς οι τηλεφωνητές και όταν απαντούμε τα τηλέφωνα των ασθενών ακόμη και αν δεν ξέρουμε αν απουσιάζει, τηλεφωνούμε σε ένα σε δύο, σε τρία γραφεία μέχρι να μάθουμε και ενημερώνουμε τον ασθενή», λέει ο κ. Πηχίδης.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ