2018-04-10 07:19:25
Φωτογραφία για Η στάχτη και οι χρήσεις της
Πριν αποφασίσετε να τη ρίξετε στα μάτια κάποιου, διαβάστε τι μπορείτε να κάνετε με τη στάχτη!  Η Αλισίβα, είναι η γνωστή μας στάχτη ή το σταχτόνερο καλύτερα. Το καλύτερο απορρυπαντικό που επινόησε ποτέ ο άνθρωπος!

Καθαρίζει, λευκαίνει και απολυμαίνει σε βάθος. Κάνει τα πιάτα μας να τρίζουν από καθαριότητα! - και όχι μόνο τα πιάτα, αλλά όλα τα σκεύη! Καθαρίζει ακόμα και τους πιο δύσκολους/επίμονους λεκέδες.

Βράζουμε τη στάχτη με νερό και τρίβουμε με αυτό το διάλυμα οτιδήποτε θέλουμε να καθαρίσουμε. Το αποτέλεσμα θα μας εκπλήξει. Καθαρίζει ακόμα και τις σκουριές, που έχουν ποτίσει στα μάρμαρα. Απίστευτη καθαριότητα και υγιεινή!

- Τη χρησιμοποιούμε στην παρασκευή μουσταλευριάς, αλλά και στη ζαχαροπλαστική γενικότερα. Η νοστιμότερη και υγιεινότερη μουσταλευριά, εμπεριέχει στη συνταγή της ικανή ποσότητα στάχτης. Εκτός από την υπέροχη γεύση και την βελούδινη υφή που της δίνει, καθαρίζει και το έντερο από παθογόνους μικροοργανισμούς. Στάχτη επίσης χρησιμοποιούμε στην παρασκευή ψωμιού. Κάνει τη διαφορά, δίνοντάς του ιδιαίτερη γεύση και νοστιμιά.


- Μπορούμε να τη ρίχνουμε στον κήπο μας. Αφρατεύει το χώμα, ταΐζει τα φυτά και περιορίζει αισθητά την ύπαρξη και αναπαραγωγή όλων των βλαπτικών εντόμων και ζιζανίων. Επίσης με τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα από τους μικροοργανισμούς μέσα στο χώμα, η ανάπτυξη των οποίων ενισχύεται από τη στάχτη, έχουμε σαν αποτέλεσμα το χώμα να γίνεται πιο εύφορο.

- Διώχνει τις ενοχλητικές μυρμηγκοφωλιές, χωρίς να σκοτώνει τα μυρμήγκια! Ρίχνουμε στην είσοδο της μυρμηγκοφωλιάς που εμφανίστηκε σε λάθος σημείο, μερικές χούφτες στάχτη. Τα μυρμήγκια δεν μπορούν, ούτε να την περάσουν, ούτε να τη μεταφέρουν, με αποτέλεσμα να μετακινήσουν την είσοδο της φωλιάς τους αλλού. Εκεί, που δεν θα μας ενοχλεί.

- Σκορπίζουμε στάχτη στις γωνίες και στα σκοτεινά σημεία της αποθήκης μας. Τυχόν κατσαρίδες και παρόμοια ενοχλητικά έντομα, καθώς και ποντίκια ή άλλα τρωκτικά θα μετοικήσουν, όσο πιο μακριά γίνεται και δεν θα ξαναεμφανιστούν όσο υπάρχει στάχτη.

- Αν το παιδί μας παρουσιάσει πρόβλημα με ψείρες στο σχολείο ή αν ο σκύλος μας υποφέρει από τσιμπούρια και ψύλλους, τότε η στάχτη είναι εξαιρετική λύση! Το καλύτερο αντιπαρασιτικό! Ανακατεύουμε τη στάχτη με ξύδι, μέχρι που να γίνει ένα πηχτό μείγμα και αλείφουμε το τριχωτό.

- Αν το κρασί μας παρουσιάζει θολότητα, αν το νερό μιας πηγής περιέχει κυπρίνους και άλλα ζουζούνια ή εμφανίζει άλατα, τα περνάμε μέσα από στάχτη να φιλτραριστούν. Θα εκπλαγούμε με τη διαύγεια και την καθαρότητα που τους δίνει, χωρίς να τα επηρεάζει ούτε στο ελάχιστο.

- Αν τα δόντια μας εμφανίζουν κιτρινίλες (κυρίως από το τσιγάρο), δεν ανησυχούμε! Τα τρίβουμε με στάχτη και θα γίνουν πάλι κατάλευκα!

- Αν όταν μαζεύουμε τα χειμωνιάτικα ρούχα (όταν έρθει το καλοκαίρι) μας ανησυχεί ο σκόρος, τότε τα πασπαλίζουμε με στάχτη και είμαστε ήσυχοι. Όταν θα έρθει η στιγμή να τα ξαναχρησιμοποιήσουμε, καθαρίζουν με ένα απλό τίναγμα και έχουν μια εντυπωσιακή γυαλάδα. Αν συνδυάσουμε και στη φύλαξή τους λίγη λεβάντα, μπορούν να παραμείνουν άθικτα και αρωματισμένα ακόμα και για χρόνια!

- Αν λεκιαστούμε από κάποια τροφή την ώρα που τρώμε, βάζουμε πάνω στο λεκέ λίγη στάχτη και μετά από πέντε λεπτά τον τρίβουμε με ψίχα ψωμιού. Θα εξαφανιστεί άμεσα!

- Σε περιπτώσεις χτυπημάτων που έχουν ματώσει, διαλύουμε λίγο πράσινο σαπούνι μέσα σε αλισίβα και πλένουμε καλά την πληγή χωρίς να την ξεπλύνουμε μετά. Είναι απίστευτη η ταχύτητα επούλωσης.

- Αν λουζόμαστε με ξυδόνερο και κάνουμε μπάνιο με αλισίβα, η ευεργετικές ιδιότητες της στάχτης θα αποδειχτούν καλύτερες κι από οποιοδήποτε λίφτινγκ ή μπότοξ.

- Αν είμαστε σε κατασκήνωση και δεν έχουμε τρόπο να διατηρήσουμε τα φρέσκα φρούτα, σκάβουμε ένα λάκκο, τον γεμίζουμε με στάχτη και τοποθετούμε τα φρούτα έτσι ώστε, να μην έρχονται σε επαφή το ένα με το άλλο, αλλά ούτε και με το χώμα. Σκεπάζουμε το λάκκο και τα αφήνουμε. Διατηρούνται έως δύο χρόνια εντελώς ανέπαφα, όπως τη στιγμή που τα βάλαμε.

Τα συστατικά της στάχτης που την κάνουν τόσο πολύτιμη!

Η στάχτη περιέχει κυρίως ανθρακικό ασβέστιο από 25% έως 45%, λιγότερο από 10% Κάλιο (Κ) και λιγότερο από 1% φωσφορικό άλας. Υπάρχουν ιχνοστοιχεία σιδήρου, μαγγανίου, ψευδαργύρου, χαλκού και μερικά βαρέα μέταλλα (όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο, το νικέλιο και το χρώμιο). Δεν περιέχει άζωτο.

Ωστόσο αυτοί οι αριθμοί ποικίλλουν ανάλογα με την θερμοκρασία καύσης των ξύλων. Η καύση επηρεάζει πολύ τη σύνθεση και την ποσότητα της στάχτης και κατά συνέπεια η υψηλότερη θερμοκρασία μειώνει την απόδοση της στάχτης. Οπότε για καλύτερη ποιότητα στάχτης, η χαμηλή θερμοκρασία είναι η ιδανικότερη. Σκληρά ξύλα συνήθως παράγουν περισσότερη στάχτη από τα μαλακά, όπως για παράδειγμα των κωνοφόρων. Ο φλοιός και τα φύλλα παράγουν γενικά πιο πολύ στάχτη από το εσωτερικό ξυλωδών τμημάτων του δέντρου. Κατά μέσο όρο, η καύση των ξύλων δίνει περίπου 6-10% στάχτες.

Άλλες χρήσεις και τρόποι παρασκευής της

1. Για αλισίβα, απλά βράζουμε 2 με 3 κουταλάκια στάχτη σε 1 μπρίκι με νερό και μετά τη σουρώνουμε με ένα φίλτρο του καφέ. Είναι το καλύτερο απορρυπαντικό γενικής χρήσης, καθαρίζει, λευκαίνει και απολυμαίνει ρούχα, πατώματα, τζάμια, ασημικά, πιάτα, σκουριές που έχουν ποτίσει στα μάρμαρα κλπ.

2. Βουτάμε ένα υγρό πανί σε στάχτη ή σε αλισίβα και καθαρίζουμε τις γυάλινες πόρτες και τα τζάμια από την κάπνα του τζακιού. Επίσης μια πάστα από στάχτη και νερό μπορεί να αφαιρέσει τους λεκέδες από τα έπιπλα.

3. Η στάχτη χρησιμοποιείται για να διώξουμε τις άσχημες οσμές. Απλά τη βάζουμε πάνω σε οτιδήποτε μυρίζει άσχημα. Πχ. Σε παλιές τουαλέτες, τουαλέτα της γάτας κλπ.

4. Για να ξεμυρίσει το ψυγείο μας, βάζουμε μέσα ένα πιάτο με καρβουνόσκονη (από ξυλοκάρβουνο) και την ανανεώνουμε μέχρι να φύγει κάθε ενοχλητική μυρωδιά.

5. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η στάχτη του ξύλου έχει χρησιμοποιηθεί στη γεωργία, δεδομένου ότι ανακυκλώνει τα θρεπτικά συστατικά πίσω στην γη. Η στάχτη χρησιμοποιείται και ως λίπασμα, αλλά δεν περιέχει άζωτο. Λόγω της παρουσίας του ανθρακικού ασβεστίου εξουδετερώνεται η οξύτητα του εδάφους, αυξάνοντας το pH του και τη δραστηριότητα των βακτηρίων του εδάφους. Η αύξηση της αλκαλικότητας του εδάφους επηρεάζει τη θρέψη των φυτών.

Οι θρεπτικές ουσίες είναι πιο εύκολα διαθέσιμες στα φυτά, όταν το έδαφος είναι ελαφρώς όξινο. Επειδή όμως αυξάνεται πολύ το pH του εδάφους με την προσθήκη μεγάλων ποσοτήτων στάχτης μπορεί να έχουμε λανθασμένο αποτέλεσμα, οπότε χρειάζεται προσοχή και να αποφεύγεται η υπερδοσολογία. Η στάχτη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε φυτά που αγαπάνε τα όξινα εδάφη, όπως είναι οι πατάτες και τα βατόμουρα. Γενικά, είναι καλό να χρησιμοποιείται με φειδώ και να γίνεται τακτικά έλεγχος του PH του εδάφους.

6. Δυναμώνει τα φυτά που αγαπούν το ασβέστιο, όπως είναι οι ντομάτες, τα αμπέλια, οι φασολιές, το σπανάκι, ο αρακάς, τα αβοκάντο, τα σκόρδα κ.α. Ακόμα βοηθάει πολύ τις τριανταφυλλιές. Μπορούμε να προσθέσουμε 1/4 φλιτζανιού σε κάθε λάκκο κατά τη φύτευση.

7. Μια κουταλιά στάχτη ανά 1000 λίτρα νερό, δυναμώνει τα υδρόβια φυτά.

8. Βοηθάει τα φυτά να μην παγώσουν το χειμώνα, αρκεί να ρίξουμε πάνω τους μια στρώση από στάχτες.

9. Επειδή απωθεί τα ζώα, μπορούμε να απομακρύνουμε από τον κήπο μας διάφορα έντομα, παράσιτα, γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια.

10. Η ποτάσα (Υδροξείδιο του καλίου, ΚΟΗ) μπορεί να παραχθεί από στάχτη και αποσταγμένο νερό και να χρησιμοποιηθεί στη παραγωγή σαπουνιού. Η διαδικασία είναι λίγο πολύπλοκη και χρονοβόρα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί η ποτάσα είναι καυστική.

11. Η σόδα (Ανθρακικό νάτριο Na2CO3, σόδα πλυσίματος) μπορεί να παραχθεί από τη στάχτη. Η σόδα είναι γνωστή για την καθημερινή χρήση της ως αποσκληρυντικό του νερού. Παράγεται από βράσιμο μείγματος στάχτης και νερού και στη συνέχεια συλλέγεται όταν το νερό εξατμιστεί.

12. Η στάχτη λιώνει τον πάγο επειδή περιέχει αλάτι.

13. Ιδανικό φίλτρο. Τα κάρβουνα που μένουν από την καύση (τα μαύρα κομμάτια, όχι η γκρι/λευκή στάχτη), μπορούμε να τα χτυπήσουμε με ένα σφυρί και στη συνέχεια να τα αλέσουμε με ένα γουδοχέρι ή μπλέντερ και να πάρουμε μια λεπτή σκόνη. Η σκόνη αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια για φιλτράρισμα του κρασιού και του νερού.

14. Αφύγρανση. Κομμάτια από άνθρακα (κάρβουνο) τοποθετούνται σε μεταλλικά δοχεία με τρύπες και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση υγρασίας σε μέρη όπως τα ντουλάπια, τα υπόγεια, κάτω από τους νεροχύτες κλπ.

15. Τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν για την συντήρηση των σπόρων, όπως των φασολιών, μεγάλα πήλινα δοχεία που από πάνω τα κάλυπταν με παχύ στρώμα από στάχτη. Αυτό βοηθούσε να μην τα φάνε τα σκαθάρια. Μια μελέτη στη Νιγηρία δείχνει ότι η στάχτη ξύλου αφυδατώνει τους σπόρους και τους καθιστά λιγότερο επιρρεπείς σε μόλυνση.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τσ μαγικά κύτταρα της υγείας
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τσ μαγικά κύτταρα της υγείας
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ