2018-04-10 13:12:45
Φωτογραφία για Σοβαρό επεισόδιο με τουρκικό ελικόπτερο στη Ρω
Σοβαρό επεισόδιο στη νησίδα Ρω, δυτικά του Καστελόριζου, έλαβε χώρα αργά χθες το βράδυ καθώς τουρκικό ελικόπτερο πραγματοποίησε πολύ χαμηλή πτήση, προκαλώντας την αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

Η ελληνική στρατιωτική φρουρά απάντησε με τροχιοδεικτικά πυρά στον αέρα προκειμένου να απομακρυνθεί το ελικόπτερο. 

Capital.gr

Το περιστατικό έλαβε χώρα γύρω στις 23:30 το βράδυ, με πηγές του Πενταγώνου να κάνουν λόγο "σύνηθες επεισόδιο".

Πάντως, παρά την πρόσφατη εκτίμηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου ότι η Τουρκία δεν θα επιδιώξει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται θέτοντας σε επιφυλακή τις ένοπλες δυνάμεις.

Πηγές ΥΕΘΑ: Σύνηθες περιστατικό

Όπως ανέφεραν μιλώντας στο kathimerini.gr ανώτατες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, "το ελικόπτερο δεν έκανε πτήση overflight", που σημαίνει ότι πέταξε κοντά και περιμετρικά στο νησί.


Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν το επεισόδιο σύνηθες και αναφέρουν ότι εντάσσεται "στο πλαίσιο της ασφαλούς προκλητικότητας" από την Τουρκία, η οποία όμως θεωρούν ότι "έχει καταλάβει ότι απαντάμε".

Εξάλλου, επισημαίνεται από τις πηγές του υπουργείου ότι εφαρμόστηκαν κατά γράμμα όλοι οι κανόνες εμπλοκής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ήταν σε συνεχή επικοινωνία από την πρώτη στιγμή με τον αρχηγό ΓΕΣ και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ενώ ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου. Κυβερνητικές πηγές σε συνεννόηση με το ΥΠΕΘΑ, ανέφεραν ότι δεν έχει καταγραφεί παραβίαση εναέριου χώρου ως περιστατικό, πιθανότατα γιατί το ελικόπτερο πετούσε εξαιρετικά χαμηλά. Παράλληλα, προσθέτουν ότι η αντίδραση της ελληνικής πλευράς ήταν βάσει των προβλεπόμενων για αυτές τις περιπτώσεις. 

"Είναι αδιανόητο να έχουν περάσει 12 ώρες και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να μην έχει ακόμη ενημερώσει τους πολίτες για το τι ακριβώς συνέβη" τονίζει σε ανάρτησή του στο twitter ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, αναφορικά με το επεισόδιο στη νήσο Ρω.

Η τρίτη υπέρπτηση σε λίγα 24ωρα

Σημειώνεται πως είναι η τρίτη υπέρπτηση ελληνικού εδάφους που πραγματοποιείται τα τελευταία 24ωρα, καθώς είχαν προηγηθεί δύο τουρκικά F-16 την Κυριακή του Πάσχα πάνω από την νησίδα Παναγιά των Οινουσσών, την οποία λίγες ώρες νωρίτερα είχε επισκεφθεί ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΣ. (Υπενθυμίζεται ότι συμφωνία Παπούλια-Γιλμάζ του 1988 προέβλεπε την αποφυγή προκλητικών δραστηριοτήτων σε ημέρες θρησκευτικών εορτών και των δύο πλευρών).

Το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, στο οποίο ανήκει και η νησίδα Ρω, αποτελεί, ως γνωστόν, "κλειδί" για την υλοποίηση των τουρκικών επιδιώξεων στην ανατολική Μεσόγειο, εξ ού και η Άγκυρα με κάθε ευκαιρία αμφισβητεί την επήρειά του στο καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών. Επιπλέον, με ναυτικές οδηγίες (NAVTEX) η Τουρκία δεσμεύει για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης περιοχές που περιλαμβάνουν και το σύμπλεγμα του Καστελόριζου στο σύνολό του, όπως συνέβη λ.χ. στις 27 Μαρτίου και στις 2 Απριλίου.

Στις 22 Μαρτίου ελικόπτερο που μετέφερε από τη Ρόδο στη Ρω και την παρακείμενη Στρογγύλη τον αρχηγό ΓΕΣ, τον διοικητή της ΑΣΔΕΝ και άλλους 15 αξιωματικούς παρενοχλήθηκε από τα τουρκικά ραντάρ, που το κάλεσαν να αλλάξει πορεία, με το σκεπτικό ότι παραβίαζε το τουρκικό FIR, ενώ κατά την πτήση της επιστροφής σημειώθηκε αερομαχία ανάμεσα σε τουρκικά αεροσκάφη που το προσέγγισαν και ελληνικά.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ