2012-05-31 18:15:09
Φωτογραφία για L’ ECHO: Η Γερμανία επωφελείται από την κρίση στην ευρωζώνη
Στο γεγονός ότι η Γερμανία επωφελείται από την κρίση, αναφέρεται σημερινό άρθρο γνώμης της βελγικής γαλλόφωνης εφημερίδας «Λ’Εκό».

Με υπέρτιτλο «Η Γερμανία επωφελείται (υπερβολικά) της κρίσης στην ευρωζώνη», το άρθρο τονίζει ότι η χώρα που συγκεντρώνει σε μεγαλύτερο βαθμό τα ευρωπαϊκά προβλήματα, δεν είναι η Ισπανία αλλά η Γερμανία, η οποία, στην πράξη, επωφελείται με «ξεδιάντροπο τρόπο» από αυτή την κρίση.

Πρώτον, το ευρωπαϊκό νόμισμα υποτιμάται ευρέως -και, εδώ και καιρό- για μία χώρα τόσο δυνατή οικονομικά όπως η Γερμανία και η ανταγωνιστικότητα του πρώτου παγκοσμίως εξαγωγέα ενισχύεται από ένα «φθηνό» ευρώ, σημειώνεται στο άρθρο. «Έπειτα, η Γερμανία χρηματοδοτείται με επιτόκια που θα ζήλευαν όλες οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Χθες, είχαμε ιστορικά χαμηλό ρεκόρ, 1,33% για το δεκαετές επιτόκιο. Με πραγματικούς όρους, η Γερμανία κερδίζει χρήματα, επενδύοντας…», αναφέρει ο αρθρογράφος.


Όλα, βέβαια, δεν είναι ρόδινα στη Γερμανία, καθώς η αποπληθωριστική μισθολογική πολιτική της, τα τελευταία δέκα χρόνια, στοίχισε ακριβά σε κοινωνικό επίπεδο, σε μια μη αμελητέα μερίδα του πληθυσμού, υπογραμμίζει η «Λ' Εκό». «Αλλά, συνολικά, η Γερμανία επωφελείται της κρίσης στην ευρωζώνη. Είναι η μόνη χώρα, στην οποία οι οικονομικές προοπτικές βελτιώθηκαν πρόσφατα. Είναι η μόνη μόνη χώρα όπου το ποσοστό ανεργίας είναι πιο χαμηλό από ό,τι πριν την κρίση» τονίζει ο αρθρογράφος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, όσο η κρίση στην ευρωζώνη κερδίζει σε ένταση, τόσο η πίεση αυξάνεται στο Βερολίνο. «Γιατί δεν θα μπορούσαμε εύκολα να δεχθούμε, το να μην γίνει πιο ευέλικτη, η τόσο δογματική δημοσιονομική και χρηματοοικονομική άποψη της Άγκελα Μέρκελ και ΣΙΑ», υπογραμμίζει η βελγική εφημερίδα.

«Όλοι, πλέον, περιμένουν μια χειρονομία της Γερμανίας για να σβήσει την πυρκαγιά. Αν εξακολουθεί να θέλει να ρίχνει νερό για να κινήσει τον μύλο της, η ατμομηχανή της Ευρώπης δεν έχει πλέον άλλη επιλογή. Θα πρέπει να προσδέσει όλα τα βαγόνια», καταλήγει η «Λ’Εκό».
newscode.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ