2018-04-13 18:48:39
Φωτογραφία για Υπάρχουν όργανα στο σώμα μας που είναι … περιττά;
Όταν γινόμαστε αιμοδότες, χάνουμε μερικά τρισεκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια, αλλά στο σώμα μας μπορεί να τα αντικαταστήσει εξαιρετικά γρήγορα.

Μπορεί ακόμα να χάσουμε ένα μέρος των ζωτικών μας οργάνων και να ζήσουμε κανονικά. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν μια σχετικά κανονική ζωή με μόλις μισό εγκέφαλο!

Υπάρχουν κι ορισμένα όργανα που μπορούν ν’ απομακρυνθούν στο σύνολό τους χωρίς να έχουν πολύ μεγάλη επίδραση στη ζωή μας. Τελικά, όμως, χωρίς ποια όργανα μπορούμε να ζήσουμε χωρίς πρόβλημα;

Σπλήνα

Η σπλήνα, αν και φιλτράρει το αίμα και μας βοηθά ν’ αντιμετωπίσουμε τις λοιμώξεις, τελικά δεν είναι ένα απαραίτητο για την επιβίωσή μας όργανο. Αν πάθει κάποια βλάβη, μπορεί να αφαιρεθεί. Το μεγάλο μειονέκτημα είναι ότι οι άνθρωποι χωρίς σπλήνα είναι πιο ευάλωτοι στις λοιμώξεις. Αν ψάχνεις πού είναι η σπλήνα σου, μάθε ότι είναι πάνω αριστερά στην κοιλιά σου!


Στομάχι

Το στομάχι αφαιρείται μερικές φορές χειρουργικά ως αποτέλεσμα του καρκίνου ή κάποιου τραύματος. Το 2012, μια Βρετανίδα έπρεπε να αφαιρέσει το στομάχι της μετά την κατανάλωση κοκτέιλ που περιείχε υγρό άζωτο. Όταν για τον οποιοδήποτε λόγο αφαιρείται το στομάχι, το λεπτό έντερο συνδέεται με τον οισοφάγο. Άτομα που τους έχει αφαιρεθεί το στομάχι, μπορούν να φάνε τις περισσότερες τροφές, αλλά συνήθως χρειάζονται μικρότερα γεύματα και συμπληρώματα αν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την απορρόφηση των βιταμινών.

Αναπαραγωγικά όργανα

Η μήτρα της γυναίκας μπορεί ν’ αφαιρεθεί στην υστερεκτομή ως αγωγή για τον καρκίνο, λόγω ινομυωμάτων, χρόνιου πόνου στην πύελο ή άλλα αίτια. Τα στοιχεία μάλιστα δείχνουν πως 1 στις 3 γυναίκες στις ΗΠΑ μέχρι την ηλικία των 60 ετών έχει αφαιρέσει τη μήτρα της, σύμφωνα με το National Institutes of Health. Στους άντρες, οι όρχεις ενδεχομένως ν’ αφαιρεθούν λόγω καρκίνου.

Παχύ έντερο

Άνθρωποι που αναγκάζονται ν’ αφαιρέσουν το παχύ έντερό τους είναι λόγω καρκίνου ή της νόσου Crohn. Όσοι καλούνται να ζουν χωρίς παχύ έντερο, ενδεχομένως να χρειάζεται να φέρουν σάκους κολοστομίας. Η διαδικασία επούλωσης από μια τέτοια επέμβαση γίνεται με μια διατροφή που περιλαμβάνει μαλακά τρόφιμα.

Χολή

Η χοληδόχος κύστη βρίσκεται κάτω από το συκώτι στην άνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς, ακριβώς κάτω απ’ τα πλευρά μας. Αποθηκεύει αυτό που ονομάζεται χολή. Η χολή παράγεται συνεχώς από το συκώτι για να βοηθήσει στη διάσπαση των λιπών, αλλά όταν δεν χρειάζεται στην πέψη, αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη.

Νεφρό

Αν και γεννιόμαστε με δύο νεφρά, η αλήθεια είναι πως επιβιώνουμε μια χαρά και μόνο με το ένα! Υπάρχουν άνθρωποι που γεννιούνται μ’ ένα νεφρό ή αφαιρούν ένα απ’ τα δύο κάποια στιγμή στη ζωή τους λόγω τραυματισμού ή δωρεάς. Οι άνθρωποι μ’ ένα νεφρό ζουν αντιμετωπίζοντας από λίγα έως και καθόλου προβλήματα υγείας. Μάλιστα, μπορούμε να ζήσουμε ακόμα και χωρίς καθόλου νεφρά, αλλά είναι απαραίτητη η αιμοκάθαρση.

Πηγή: ipop.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ