2018-04-15 12:09:04
Φωτογραφία για Πολυτελή ξενοδοχεία σε εγκαταλελειμμένα Στρατόπεδα
Το στρατόπεδο «Λοχαγού Απόστολου Ζαφείρη» κοντά στην Παλιά Πόλη της Σύρου και στα ναυπηγεία, καθώς και τα στρατόπεδα «Παντοκράτορα» στις παρυφές της Πρέβεζας και «Σολωμού» στην είσοδο του Αμβρακικού, θα μεταβιβαστούν στους τοπικούς δήμους και στη συνέχεια θα δοθούν σε ιδιώτες με μακρόχρονη μίσθωση-παραχώρηση

Αμερικανοί, Ισραηλινοί και Άραβες επιχειρηματίες ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα σε Σύρο και Πρέβεζα και να μετατρέψουν τις μεγάλες παραλιακές εκτάσεις τους σε πεντάστερα πολυτελή resorts, με bungalows, θερμαλιστικά κέντρα, χώρους άθλησης και αναψυχής. Το στρατόπεδο «Λοχαγού Απόστολου Ζαφείρη» κοντά στην Παλιά Πόλη της Σύρου και στα ναυπηγεία, καθώς και τα στρατόπεδα «Παντοκράτορα» στις παρυφές της Πρέβεζας και «Σολωμού», στην είσοδο του Αμβρακικού, θα μεταβιβαστούν στους τοπικούς δήμους και στη συνέχεια θα δοθούν σε ιδιώτες με μακρόχρονη μίσθωση-παραχώρηση, προκειμένου να προχωρήσουν τα επενδυτικά σχέδια.


ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε πρώτη φάση συναινεί -αρκεί να πάρει ως αντισταθμιστικό όφελος το 5% επί της αντικειμενικής αξίας- στη μακροχρόνια παραχώρηση, ενώ τα master plans για τις δύο μεγάλες επενδύσεις παρουσιάστηκαν από την Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στη Διεθνή Έκθεση Ακινήτων ΜΙΡΙΜ 2018 που διεξήχθη τον περασμένο μήνα στις Κάνες.

Ο οργανισμός Enterprise Greece διοργάνωσε για πρώτη φορά το εθνικό περίπτερο με τη συμμετοχή σημαντικών εταιρειών και φορέων. Ενδεικτικό της ανταπόκρισης που είχε η έκθεση είναι πως συμμετείχαν σε αυτήν 3.100 εκθέτες από 100 χώρες, 5.300 επενδυτές και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και 60 θεσμικοί επενδυτές με περισσότερα από 600 δισ. δολάρια υπό διαχείριση, ενώ την επισκέφθηκαν 24.500 άτομα - πληρώνοντας, μάλιστα, εισιτήριο 2.500 ευρώ! Ο διευθυντής της ΥΠΑΑΠΕΔ, Γεώργιος Ζησιμάτος, δήλωσε ότι «παρουσιάστηκε στο διεθνές επενδυτικό κοινό ένα δυναμικό χαρτοφυλάκιο, από το οποίο ξεχώρισαν τρία ώριμα projects, προϋπολογισμού άνω των 150 εκατ. ευρώ» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποδοχή που είχαν αυτά τα σχέδια.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, από τη Σύρο όπου παρουσιάστηκε η μελέτη αξιοποίησης του στρατοπέδου «Λοχαγού Απόστολου Ζαφείρη», είπε ότι «η Σύρος θα αποτελέσει τον πιλότο και για άλλα στρατόπεδα, που θα μετατραπούν σε τουριστικούς πόλους έλξης».

Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης δέχτηκε τις πρώτες επιστολές από Αμερικανούς επιχειρηματίες στον τομέα του real estate που είδαν την παρουσίαση στις Κάνες και θέλουν να επενδύσουν στο συγκεκριμένο project.

Τις μελέτες τόσο γα το στρατόπεδο της Σύρου όσο και για εκείνα της Πρέβεζας ανέλαβε η εταιρεία «Ε Κατασκευαστική» και οι αρχιτέκτονες μηχανικοί Γεωργία Ζώη και Ευάγγελος Τσιρώνης. «Πρόκειται για φιλόδοξα σχέδια, αλλά η συνεργασία δήμων και υπουργείου Εθνικής Άμυνας μπορεί να αποδώσει και οι χώροι αυτοί να αξιοποιηθούν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της χώρας γενικότερα.

Μόνο για τα δύο πρώην στρατόπεδα της Πρέβεζας τα master plans προβλέπουν τη δημιουργία 250 θέσεων εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται όσες θα δημιουργηθούν γύρω από αυτές» δήλωσε στην «Η» ο Ευάγγελος Τσιρώνης.

Ένας πρωτότυπος πολυχώρος στη Σύρο

Το στρατόπεδο «Ζαφείρη» βρίσκεται στο νότιο άκρο της Ερμούπολης, σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης. Πρόκειται για μια μεγάλη ενιαία έκταση 127 στρεμμάτων με μέτωπο πάνω στον παραλιακό δρόμο Ερμούπολης-Βάρης, μόλις 50 μέτρα από τη θάλασσα. Έχει εύκολη πρόσβαση στο λιμάνι (το οποίο απέχει 2,7 χλμ.) και στο αεροδρόμιο (βρίσκεται στα 2,2 χλμ.). Ο χώρος στο μεγαλύτερο μέρος του είναι άκτιστος, ενώ τα υπάρχοντα χτίσματα χωρίζονται σε δύο ομάδες. Η πρώτη περιλαμβάνει μικρά κτίρια των τελευταίων 50 χρόνων που έγιναν για τις ανάγκες του στρατοπέδου και η δεύτερη ιστορικά κτίρια που χτίστηκαν το 1923, όταν λειτουργούσε εκεί το Αμερικανικό Ορφανοτροφείο για τα προσφυγόπουλα από τη Μικρά Ασία και αργότερα η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών. Το σχέδιο αξιοποίησης προβλέπει τη δημιουργία ενός τουριστικού θέρετρου 975 κλινών, κτίρια για startup επιχειρήσεις, βιβλιοθήκη, αλλά και αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια σύγχρονης τέχνης για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στη Σύρο λειτουργεί το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων και ένα μεταπτυχιακό για το design, το οποίο παρακολουθούν περισσότεροι από 100 μεταπτυχιακοί φοιτητές. Το σχέδιο αξιοποίησης προτείνει, επίσης, τμήμα της έκτασης, περίπου 38 στρμ., να παραμείνει στον δήμο και να μετατραπεί σε ένα μεγάλο πάρκο με ελεύθερους δεντροφυτεμένους δημόσιους χώρους, κήπους, χώρους αναψυχής και μια σειρά περιπτέρων.

Δύο πολυτελή resorts στην Πρέβεζα

Την πολύχρονη παραχώρηση δύο παραλιακών ξενοδοχείων διεκδικεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Δήμος Πρέβεζας. «Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε ξένα επενδυτικά κεφάλαια και να φτιάξουμε δύο τουριστικά θέρετρα που θα φέρουν τουρίστες υψηλού εισοδήματος» λέει στην «Η» ο δήμαρχος Πρέβεζας, Χρήστος Μπάϊλης. Το στρατόπεδο «Παντοκράτορα» βρίσκεται σε μια εξαιρετικά προνομιακή θέση, στη δυτική παραλία της Πρέβεζας, και απέχει 4 χλμ. από το λιμάνι και μόλις 500 μέτρα από την εθνική οδό Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας. Καταλαμβάνει έκταση 98 στρ., είναι απομονωμένο από τη γύρω περιοχή και το σχέδιο αξιοποίησης προβλέπει τη δημιουργία 175 μικρών κατοικιών αυτόνομης λειτουργίας (bungalows), καθώς και την κατασκευή μεγάλου αθλητικού κέντρου. Το σύνολο της επένδυσης εκτιμάται στα 50 εκατ. ευρώ.

Το στρατόπεδο «Σολωμού» βρίσκεται στο νότιο άκρο της πόλης, ακριβώς στο σημείο εισόδου στον Αμβρακικό Κόλπο, και έχει πανοραμική θέα, ενώ η έκτασή του είναι 27 στρέμματα.

Για τον χώρο προβλέπεται η δημιουργία ενός πεντάστερου ξενοδοχείου, δυναμικότητας 95 κλινών, με αίθουσα συνεδρίων, πισίνες και υπαίθριους χώρους πρασίνου. Ακριβώς απέναντι έχουν χωροθετηθεί λειτουργίες του δήμου, που μπορούν να χρησιμοποιούνται από τους τουρίστες, όπως το Κηποθέατρο, το Δημοτικό Αναψυκτήριο και ο Δημοτικός Κινηματογράφος.

(ΕΘΝΟΣ 15/04/2018 - ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ - [email protected] - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Πρέβεζα: Στο «σφυρί» τα Στρατόπεδα Σολωμού-Τσακαλώτου
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ