2018-04-15 19:12:08
Φωτογραφία για Τρόφιμα και συστατικά, «σύμμαχοι» κατά του σωματικού λίπους
Ο κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος Χάρης Γεωργακάκης παρουσιάζει ποιες τις τροφές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν φυσικούς σύμμαχους στην προσπάθεια για έλεγχο του βάρους και μείωση του σωματικού λίπους

Αν φαντάζεστε ένα τρόφιμο ή κάποιο θρεπτικό συστατικό που, με το που το τρώτε, πηγαίνει και κινητοποιεί ή διαλύει το συσσωρευμένο λίπος σας, δυστυχώς αυτό δεν υπάρχει.

Ωστόσο, νεότερα ερευνητικά δεδομένα έχουν συσχετίσει κάποια συστατικά των τροφών με ενίσχυση μηχανισμών κινητοποίησης του λίπους. Αυτό γίνεται είτε άμεσα, με εμπλοκή στη διαδικασία της λιπόλυσης, είτε έμμεσα, με μια ήπια ενίσχυση του μεταβολισμού μας.

Ας δούμε κάποια από αυτά:

Καφές

Ερευνητικά στοιχεία τελευταίων ετών έχουν συσχετίσει μια κατηγορία αντιοξειδωτικών που βρίσκουμε στον καφέ, τα λεγόμενα χλωρογενικά οξέα, με μηχανισμούς μείωσης της λιπογέννεσης, ενίσχυσης της λιπόλυσης και μείωσης της κεντρικού τύπου παχυσαρκίας και της συσσώρευσης λίπους στην κοιλιά.


Παράλληλα, βασικό συστατικό του καφέ είναι η καφεΐνη. Η καφεΐνη αποτελεί μια ουσία που ενεργοποιεί τον ανθρώπινο οργανισμό, άρα έχει διεγερτική δράση όχι μόνο για το μυαλό αλλά και για το σώμα μας. Σύμφωνα με επιστημονικές αναφορές, όταν πίνουμε καφέ ο μεταβολισμός ανεβαίνει για τις επόμενες τρεις ώρες κατά ένα ποσοστό που μπορεί να φτάσει μέχρι και 10%.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε μια κατηγορία συστατικών που λέγονται κατεχίνες. Ειδικότερα, μία εξ αυτών, η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), θεωρείται ερευνητικά ότι αυξάνει την καύση ενέργειας και ενεργοποιεί μηχανισμούς οξείδωσης του λίπους.

Κόκκινη πιπεριά

Η κόκκινη πιπεριά περιέχει το συστατικό καψαϊκίνη. Η καψαϊκίνη είναι μια καυτερή ουσία με έντονη θερμογόνο δράση. Αυτός είναι και ο κύριος μηχανισμός που ερευνητικά έχει συσχετιστεί με ενίσχυση των μηχανισμών κινητοποίησης του σωματικού μας λίπους.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, έχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι ότι περιέχουν ασβέστιο. Το ασβέστιο του γάλακτος έχει συσχετιστεί ερευνητικά τα τελευταία χρόνια με ενίσχυση των μηχανισμών λιπόλυσης. Παράλληλα, το πλήρες γάλα αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές συζευγμένου λινολεϊκού οξέος, γνωστού και ως CLA. Το CLA είναι ένα συστατικό που φαίνεται ότι σε ανθρώπους που γυμνάζονται προάγει την κινητοποίηση του λίπους και προστατεύει το μυϊκό ιστό.

Κρέας

Το κρέας αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης στη διατροφή μας. Η κατανάλωση πρωτεΐνης σε συνδυασμό με τη μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων, μπορεί έμμεσα να προάγει την κινητοποίηση του λίπους ως πηγή ενέργειας. Παράλληλα  αποτελεί την πλουσιότερη πηγή L καρνιτίνης. Η L-καρνιτίνη αποτελεί βασικό συστατικό πολλών συμπληρωμάτων διατροφής με σκοπό τη μείωση του σωματικού λίπους. Τα πουλερικά περιέχουν επίσης μικρότερες ποσότητες καρνιτίνης.

Όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω θα μπορούσαν να αποτελέσουν φυσικούς σύμμαχους στην προσπάθεια για έλεγχο του βάρους και μείωση του σωματικού λίπους. Ωστόσο, όπως και παραπάνω αναφέρθηκε, αν στο σώμα μας δεν δημιουργηθεί αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας, δηλαδή αν δεν μειώσουμε αυτά που τρώμε (μέσα από τη διατροφή μας) και αν δεν αυξήσουμε αυτά που καταναλώνουμε (μέσα από την άσκηση), μην περιμένετε τα κιλά και το λίπος να φύγουν από μόνα τους.

Χάρης Γεωργακάκης

Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ