2018-04-16 14:06:53
Φωτογραφία για Bloomberg: ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΤΣΙΠΡΑ, Η ΑΒΕΒΑΙΩΤΗΤΑ ΚΑΙ Η «ΚΑΘΑΡΗ»  ΕΞΟΔΟΣ
Την ώρα που η Αθήνα ετοιμάζεται να εξέλθει από το οκταετές πρόγραμμα διάσωσης, ο 43χρονος πρωθυπουργός της αντιμετωπίζει προκλήσεις εντός και εκτός συνόρων, αναφέρει το Bloomberg σε άρθρο του με τίτλο «Ο Τσίπρας παλεύει σε όλα τα μέτωπα, καθώς η Ελλάδα επανέρχεται στο προσκήνιο». Οι προκλήσεις στο εγχώριο μέτωπο περιλαμβάνουν τις προετοιμασίες για τη μεταμνημονιακή εποχή, τις πρώτες γενικές εκλογές μετά το τέλος του προγράμματος, καθώς και τις έριδες με συμμάχους και αντιπάλους. Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, κυριαρχεί η κλιμακούμενη ένταση με την Τουρκία και η περιφερειακή αστάθεια, που πηγάζει από την αντιπαράθεση για την ονομασία της γειτονικής πΓΔΜ.

Όπως αναφέρουν ειδικοί, συνεχίζει το άρθρο, η ικανότητα του Τσίπρα να εξέλθει από όλα αυτά, θα μπορούσε να καθορίσει το πόσο σταθερή θα είναι η χώρα και η ευρύτερη περιοχή τα προσεχή χρόνια. Τις εξελίξεις παρακολουθούν με ενδιαφέρον η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, συμπληρώνει. «Το χειρότερο πρόβλημα για τον Τσίπρα, την κυβέρνηση αλλά και την Ελλάδα συνολικά, είναι η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα», λέει στο πρακτορείο ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής νομικής και οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
. «Ο περιορισμός της αμερικανικής επιρροής στην περιοχή είναι ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας και το διακύβευμα είναι μεγάλο», συμπληρώνει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί βασική ανησυχία για την Τουρκία, αλλά κομμάτι ενός συνολικού σχεδίου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που στοχεύει στο να εδραιώσει την ηγεμονία του στην περιοχή.

Εντάσεις με Τουρκία

Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κλιμακώθηκε τον Μάρτιο με την υπόθεση της σύλληψης και κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ενώ «η πιθανότητα μίας ηθελημένης κλιμάκωσης είναι σχετικά χαμηλή», υπάρχει μία αυξανόμενη ανησυχία για ένα «ατύχημα», αναφέρει, από την πλευρά του στο πρακτορείο, ο Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής. Τα ελληνικά και τα τουρκικά πολεμικά πλοία πάντα επιχειρούσαν κοντά, αλλά οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χάσει έμπειρους αξιωματικούς μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 και η υποχώρηση της επιρροής που ασκούν Ε.Ε., ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, συμπληρώνει ο ίδιος, καθιστά την εξωτερική διαμεσολάβηση λιγότερο βέβαιη σε περίπτωση ενός ατυχήματος.

Ονομασία πΓΔΜ

Η ελληνική στάση επίσης παρεμποδίζει την προσπάθεια των δυτικών δυνάμεων να περιορίσουν τη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια, υπογραμμίζει το Bloomberg. Οι προκαταρκτικές συζητήσεις αναφορικά με την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. ή το ΝΑΤΟ, συνεχώς προσκρούουν στα εμπόδια που ορθώνει η Αθήνα, καθώς η Ελλάδα επιμένει ότι ο όρος «Μακεδονία», θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο από την ίδια. Οι χειρισμοί του Έλληνα πρωθυπουργού στα ανοικτά μέτωπα με Τουρκία και πΓΔΜ, έχουν προκαλέσει τις επικρίσεις στελεχών τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από το κόμμα της συγκυβέρνησης. Ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, επιμένει ότι οι ΑΝ.ΕΛ. δεν θα συναινέσουν σε οποιαδήποτε πρόταση περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», προστίθεται στο άρθρο.

Ανησυχία για τις εκλογές

Σύμφωνα με το άρθρο του Bloomberg, οι τριγμοί στην εσωτερική στήριξη θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενόψει των εθνικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη χρονιά, κάτι που αποτελεί σοβαρή πηγή ανησυχίας, τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Οι πολιτικές αβεβαιότητες συμπίπτουν με τα ερωτήματα που έχουν ανακύψει στο οικονομικό μέτωπο, καθώς η Ελλάδα αναμένεται να εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο. Μετά από οκτώ χρόνια, η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της από κοινού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα πρέπει να αποφασίσουν εάν η χώρα θα χρειαστεί κάποιου είδους μεταμνημονιακό πρόγραμμα.

Παρότι ο Α. Τσίπρας επιμένει ότι η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης πριν το Eurogroup του Ιουλίου, σε συνδυασμό με την ελάφρυνση χρέους θα επιτρέψουν μία «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο, οι επικριτές δεν είναι τόσο βέβαιοι ότι αυτό θα έχει απήχηση στο εκλογικό σώμα. «Η κυβέρνηση έχει κάνει το μεγάλο λάθος να παίξει το χαρτί της καθαρής εξόδου, πολύ νωρίς, χωρίς να έχει σχέδιο για την ελληνική οικονομία στη μεταμνημονιακή περίοδο», αναφέρει, από την πλευρά του, στο πρακτορείο, o Wolfango Piccoli, πρόεδρος της συμβουλευτικής Teneo Intelligence.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ