2018-04-17 20:58:02
Φωτογραφία για Πάτρα: Σπρώχνουν... πελατεία στις ΤΟΜΥ με τρικ - Τι λένε οι γιατροί
Μετά την αποτυχία του υπουργείου Υγείας να στελεχώσει και να λειτουργήσει τις ΤΟΜΥ και να πείσει τους ειδικούς γιατρούς να συνάψουν συμβάσεις, τώρα επιχειρεί να το πετύχει εκβιαστικά. Επί της ουσίας βάζει φραγμό στη δωρεάν ελεύθερη πρόσβαση του ασφαλισμένου στο θεράποντα ειδικό ιατρό του ΕΟΠΥΥ, εάν δεν διαθέτει παραπεμπτικό από οικογενειακό γιατρό των δημόσιων δομών. Η απόφαση αυτή αιφνιδιάζει τον ιατρικό κόσμο ο οποίος βρίσκονταν σε διαπραγμάτευση με το υπουργείο Υγείας για το θέμα αυτό.

ΜΑΡΙΝΑ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ - pelop.gr

«Κατόπιν των αποτυχημένων προκηρύξεων των ΤΟΜΥ και συμβάσεων ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς ιατρούς, ενημερωθήκαμε για την ύπαρξη ομάδας διαπραγμάτευσης μεταξύ υπουργείου Υγείας και Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης των ειδικών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Παρά τη ρητή αντίθεση της πλειοψηφίας του ιατρικού κόσμου στην επιβολή αυστηρής παραπομπής τύπου κλειστού, αιφνιδιαστικά λάβαμε γνώση της υπουργικής απόφασης υπ' αριθμόν υπογεγραμμένη από τον υπουργό Υγείας, βάσει της οποίας τίθεται εμπόδιο στη δωρεάν ελεύθερη πρόσβαση του ασφαλισμένου στο θεράποντα ειδικό ιατρό του ΕΟΠΥΥ» αναφέρει η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ Αννα Μαστοράκου.


ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Εξηγώντας η ίδια τι σημαίνει αυτό για τον ασφαλισμένο υπογραμμίζει: «Από την ημερομηνία έκδοσης της εν λόγω απόφασης, οι επισκέψεις σε συμβεβλημένους ειδικούς γιατρούς (καρδιολόγους, γυναικολόγους, πνευμονολόγους, ορθοπεδικούς, νεφρολόγους, νευρολόγους, ΩΡΛ, αγγειοχειρούργους, ουρολόγους, ογκολόγους, οφθαλμιάτρους, ρευματολόγους, ψυχιάτρους, γαστρεντερολόγους, δερματολόγους, ενδοκρινολόγους, κ.λπ.) δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεάν εάν δεν προϋπάρχει η έγκριση παραπομπής από οικογενειακό ιατρό των δημόσιων δομών (ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ, κέντρο υγείας )».

Αυτό σημαίνει ότι όποιος ασθενής δεν έχει έντυπο παραπομπής δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσω του ΕΟΠΥΥ, καθώς η δαπάνη της επίσκεψης δεν θα αποζημιωθεί στον συμβεβλημένο ιατρό από το Ελεγκτικό Συμβούλιο. «Ξαφνικά, οι χρόνιοι ασθενείς ( καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, ρευματοπαθείς, σακχαροδιαβητικοί, κ.λπ.) χάνουν την ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση στο θεράποντα ιατρό τους. Είχαμε διαμαρτυρηθεί εντόνως μέσα από το βήμα της Βουλής και μέσα από το συνέδριο των ασθενών για την παρούσα μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που καταργεί την ελεύθερη επιλογή του ιατρού από τον ασθενή και καθιστά τον ασφαλισμένο όμηρο του συστήματος με εμπόδια πρόσβασης και εξυπηρέτησής του στο πρωτοβάθμιο σύστημα». Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τους γιατρούς και σε περαιτέρω ταλαιπωρία τους πολίτες. Οι τελευταίοι, πριν επισκεφτούν το γιατρό τους, θα πρέπει να βρουν οικογενειακό γιατρό και να τους δώσει το σχετικό παραπεμπτικό.

ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ

Υπό τις συνθήκες αυτές η κ. Μαστοράκου καλεί τους γιατρούς «να ενημερώσουν άμεσα τους ασφαλισμένους και ιδίως τους χρόνιους πάσχοντες για αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, επιδεικνύοντάς τους την επισυναπτόμενη νομοθεσία». Παράλληλα, η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ καταγγέλλει τον επικίνδυνο κυβερνητικό ερασιτεχνισμό και ανακοινώνει ότι «άμεσα θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια, με υψηλό αίσθημα ευθύνης για την προάσπιση των δικαιωμάτων συμβεβλημένων ιατρών και ασφαλισμένων».

Εν τω μεταξύ τρεις μήνες μετά την εξαγγελία έναρξης λειτουργίας τους και οι ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) αναζητούνται. Στην παρούσα φάση το μόνο που «λειτουργεί» είναι οι Τοπικές Ομάδες Υγείας, έτσι μετονομάστηκαν στην πορεία, στο πλαίσιο όμως των ήδη υπαρχουσών δομών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (Αγίου Αλεξίου, Ανω πόλης και Ζαρουχλεΐκων). Εν τω μεταξύ, νέα πληγή ανοίγεται στο ΠΕΔΥ με την επικείμενη αναχώρηση 10 επικουρικών γιατρών. Ο πρόεδρος της Ενωσης των γιατρών του ΠΕΔΥ Χαράλαμπος Μπονάνος περιγράφει: «Το ιατρικό προσωπικό έχει αποδεκατιστεί και το επόμενο διάστημα θα φύγουν άλλοι δέκα επικουρικοί γιατροί. Υπάρχουν ειδικότητες οι οποίες έχουν μόλις ένα γιατρό. Στην κυριολεξία γίνεται μάχη για ένα ραντεβού ενώ οι λίστες αναμονής έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Για ποια πρωτοβάθμια φροντίδα μιλάμε;»
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ