2018-04-17 21:36:45
Φωτογραφία για Η ιστορία του θεωρούμενου «Αρχηγού της Ρωσικής Μαφίας» που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη
Το απόγευμα της Δευτέρας, μια ενοχλητική, ψιλή βροχή είχε αρχίσει να πέφτει στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Οι κάτοικοι στην οδό Βουλγαροκτόνου, στο άκρο της Πυλαίας, άκουσαν σπασίματα

τζαμιών και φωνές. Όπως περιέγραψαν, είδαν άνδρες με πολιτικά να συμπλέκονται στον δρόμο και ειδοποίησαν την Άμεση Δράση, θεωρώντας ότι άκουσαν και πυροβολισμούς. Λίγα λεπτά αργότερα, στον ουρανό ενός από τα πιο ήσυχα σημεία της πόλης, εμφανίστηκε ως και το ελικόπτερο της Αστυνομίας. Ήταν η αρχή μιας πρωτοφανούς αστυνομικής επιχείρησης, με αφετηρία ένα νέο δικαστικό ένταλμα των γαλλικών Αρχών και κεντρικό πρόσωπο έναν 58χρονο σήμερα Γεωργιανό, τον οποίο οι ξένες διωκτικές Αρχές εμφανίζουν τα τελευταία χρόνια ως «αρχηγό της ρωσόφωνης μαφίας παγκοσμίως». Ο ίδιος δηλώνει «θύμα πολιτικής και δικαστικής σκευωρίας» του πρώην Προέδρου της Γεωργίας, Mikheil Saakashvili. Αυτή είναι μία ιστορία με στοιχεία νουάρ, αλήθειες και αρκετά νομικά κενά.


Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο 58χρονος δεν συνελήφθη κατά την επέμβαση των αστυνομικών στην Πυλαία, αλλά λίγες ώρες αργότερα σε άλλο σημείο της Θεσσαλονίκης. Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης είχαν γίνει τουλάχιστον τρεις συλλήψεις - η επιχείρηση είναι ακόμα σε εξέλιξη. Το γαλλικό ένταλμα αφορά αδικήματα όπως διακεκριμένες κλοπές και ξέπλυμα χρήματος, που φέρεται να τελέστηκαν μετά το 2016. Σε κατ' οίκον έρευνες φέρεται να έχουν βρεθεί κλοπιμαία. Επίσημη ανακοίνωση δεν έχει εκδοθεί από την Αστυνομία, ωστόσο υπάρχουν πληροφορίες για συλλήψεις και στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή, μεγάλη παράλληλη επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γαλλία. Ο 58χρονος επρόκειτο να δικαστεί την επόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη στο Πεντεμελές Εφετείο Κακουργημάτων για «ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», υπόθεση που αφορά το χρονικό διάστημα πριν το 2012. Είναι άγνωστο αν η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά την παλιότερη υπόθεση. Το κεντρικό πρόσωπο σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε 14 χρόνια κάθειρξη και αποφυλάκιστηκε με όρους, κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων για την αποσυμφόρηση των φυλακών, καθώς φέρεται να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Εξώδικο στον Οbama

Στις 21 Ιανουαρίου 2012 Έλληνες αστυνομικοί κάνουν έφοδο στο δωμάτιο 1404 του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, όπου έμενε με ψεύτικα στοιχεία. Σε βάρος του εκκρεμούσαν διεθνή εντάλματα σύλληψης, που είχαν ζητηθεί από Ισπανία και Γεωργία. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα του Ανώτατου Δικαστηρίου της Μαδρίτης, που εστάλησαν στο Εφετείο της Θεσσαλονίκης, αναφέρεται ότι ο Γεωργιανός «κατείχε διευθυντική θέση στην οργάνωση, έχοντας τον βαθμό του "κλέφτη του νόμου"» (σημ. στα ρωσικά "Vor V Zakone", τίτλος τιμής των ηγετικών στελεχών της ρωσόφωνης μαφίας). Στα ίδια έγγραφα υπήρχε η εκτίμηση, χωρίς να περιγράφονται πάντως περισσότερες λεπτομέρειες, ότι ο ίδιος θα μπορούσε να είναι αρχηγός σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά τη σύλληψη, το 2006, του Zakhar Kalashov, σημαίνοντος στελέχους της οργάνωσης, αλλά και τη δολοφονία, στις αρχές του 2013 έξω από εστιατόριο της Μόσχας, του 75χρονου Aslan Usoyan ή «παππού Hasan».

«Είμαι νόμιμος και σοβαρός επιχειρηματίας, και όχι κωμικοτραγικός μαφιόζος, δήθεν αρχηγός ανύπαρκτης εγκληματικής οργάνωσης», είχε δηλώσει ο ίδιος στον ανακριτή. Μέσω των συνηγόρων του, είχε στείλει μάλιστα εξώδικο στην αμερικανική κυβέρνηση μετά τη δήλωση του Barack Obama, ο οποίος τον είχε χαρακτηρίσει «νούμερο ένα κακοποιό στον κόσμο».

Την άνοιξη του 2012, οι ελληνικές δικαστικές Αρχές αρνήθηκαν την έκδοση του σε Ισπανία και Γεωργία αντίστοιχα. Λίγες ώρες πριν αφεθεί ελεύθερος, ο ανακριτής Θεσσαλονίκης, με διαδικασία εξπρές, εξέδωσε νέο ένταλμα σύλληψης, καθώς θεωρήθηκε ότι διηύθυνε την εγκληματική οργάνωση από τη Βόρεια Ελλάδα, επομένως έπρεπε να οδηγηθεί στην τοπική Εισαγγελία. Σε βάρος των δικαστικών της Θεσσαλονίκης υπέβαλε μηνύσεις για παραβίαση των δικαιωμάτων του, ενώ προσέφυγε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η μη έκδοσή του στην Ισπανία είχε προκαλέσει τότε μίνι διπλωματικό επεισόδιο, καθώς οι ισπανικές Αρχές κατηγόρησαν την Ελλάδα ότι αρνείται να συνεργαστεί στη συγκεκριμένη υπόθεση. Η υπόγεια κόντρα σοβούσε ήδη από το 2010, όταν οι Ισπανοί αστυνομικοί είχαν κατηγορήσει Έλληνες συναδέλφους τους ότι είχαν εισπράξει 800.000 ευρώ, προκειμένου να αφήσουν τον 58χρονο να διαφύγει από το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς στη Θεσσαλονίκη.

Η δίκη

Η πρωτοβάθμια δίκη, τον Ιούλιο του 2013 στη Θεσσαλονίκη, στηρίχτηκε στην κατάθεση του Ισπανού αστυνομικού J.R. Οι τηλεφωνικές συνομιλίες των κατηγορούμενων δεν έγιναν δεκτές από το δικαστήριο, όπως και μία σειρά από δικαστικά έγγραφα, τα οποία το Δικαστήριο της Μαδρίτης είτε έστειλε ελλιπώς μεταφρασμένα είτε δεν έστειλε ποτέ. Στη δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι από το 2008 ως τον Ιανουάριο του 2012, ο 58χρονος φέρεται να διηύθυνε από την Ελλάδα την εγκληματική οργάνωση. Στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται ότι με δική του εντολή ο αδερφός του, Kakhaber, φερόμενος αρχηγός της ομάδας στην Ισπανία, συναντήθηκε στη Βαρκελώνη με άλλα μέλη, προκειμένου να οργανώσουν τη δολοφονία του Vladimir Dzhemalovich (ή Janashia) στη Νίκαια της Γαλλίας. Επίσης, περιγράφεται ένα περίπλοκο προσώπων και χτυπημάτων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Στην απολογία του ο 58χρονος αρνήθηκε τα πάντα και δήλωσε θύμα πολιτικής δίωξης και σκευωρίας του πρώην προέδρου της Γεωργίας, Mikheil Saakashvili. «Μέχρι το 2009 έμενα στη Ρωσία, όπου είχα επιχειρήσεις, ασχολούμουν με οικοδομές και είχα ποσοστά σε εμπορικά κέντρα. Στη Γεωργία ήμουν συνέταιρος σε μία μεγάλη εταιρεία φυσικού αερίου, την Alfagaz, θυγατρική της Gazprom», είπε.

«Με τον αδερφό μου είχα να μιλήσω έξι χρόνια. Του τηλεφώνησα όταν έμαθα ότι οι Γεωργιανές αρχές ετοίμαζαν κάτι σε βάρος του. Οι άνθρωποι του Saakashvili κατέστρεψαν όλη την οικογένειά μου, ο αδερφός μου είναι "όμηρος" εξαιτίας μου (...) Δεν έχω ακούσει ποτέ το όνομα Janashia ούτε κανένα από όλα τα υπόλοιπα ονόματα. Δεν γνωρίζω πού και ποιον συλλάβανε. Φοβόμουν για τη ζωή μου, δεν μπορούσαν να εμφανιστώ με το πραγματικό μου όνομα στον "Αστέρα". Οι Γεωργιανοί επανειλημμένως προσπάθησαν να με σκοτώσουν, όχι στην Ελλάδα, αλλά στη Γεωργία και τη Μόσχα. Οφείλω τη ζωή μου στους δικαστές της Αθήνας που δεν με εξέδωσαν στη Γεωργία. Υπάρχουν πολλοί σαν κι εμένα που έχουν σκοτωθεί μέσα σε Γεωργιανές φυλακές», σημείωσε.

Οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι για τη μεγάλη επιχείρηση με τον κωδικό Java, κατά την οποία συνελήφθησαν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης σε όλη την Ευρώπη, οι αστυνομικές αρχές της Ισπανίας εισέπραξαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από κοινοτικούς πόρους, κι έτσι τώρα «επενδύουν πολλά στη δίκη Sousanasvili για να στηρίξουν την υπόθεση στην Ισπανία».

vice.com
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ