2018-04-18 15:39:06
Φωτογραφία για AV1 codec: γρηγορότερες ταχύτητες στο video streaming
Το νέο video codec AV1 λειτουργεί καλύτερα από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τους μηχανικούς του Facebook, οι οποίοι έθεσαν το AV1 σε ένα benchmark test προσπαθώντας να μιμηθούν το πραγματικό περιβάλλον του Facebook, όσο το δυνατόν ακριβέστερα. Το AV1, η νέα τεχνολογία συμπίεσης βίντεο (codec), ξεκίνησε στις 28 Μαρτίου και είναι μια δημιουργία της Alliance For Open Media, ενός οργανισμού που απαρτίζεται από πολυάριθμες εταιρείες τεχνολογίας. 

Η ανάπτυξη του codec AV1 (AOMedia Video 1) ξεκίνησε το 2015, όταν οι Google, Cisco και Mozilla – Xiph.org συνένωσαν τρία codecs -VPX, Thor και Daala- σε ένα νέο project που αποσκοπούσε στη δημιουργία ενός royalty-free codec που θα ήταν διαθέσιμο σε οποιονδήποτε. Το έργο ολοκληρώθηκε πριν από δύο εβδομάδες, όταν η ΑΟΜ ανακοίνωσε τη δημόσια διαθεσιμότητα του codec AV1, μια τεχνολογία συμπίεσης βίντεο που όπως ισχυρίζεται είναι σε θέση να μειώσει το μέγεθος του αρχείου βίντεο κατά 30% σε σύγκριση με τις υπάρχοντες τεχνολογίες, με βάση κάποιες ανεξάρτητες δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν. 


Οι μηχανικοί του Facebook αποφάσισαν να κάνουν τις δικές τους δοκιμές και όπως αναφέρουν “Οι δοκιμές μας δείχνουν ότι το AV1 ξεπερνάει τον στόχο καλύτερης συμπίεσης κατά 30% από το VP9 και πιο συγκεκριμένα επιτυγχάνει αύξηση 50,3% σε σχέση με το X.264 main profile, 46,2% σε σχέση με το X.264 high profile και 34% με το VP9. Οι συγκρίσεις διεξήχθησαν κυρίως με αρχεία βίντεο Standard Definition (SD) και High Definition (HD), επειδή αυτές είναι σήμερα οι πιο δημοφιλείς μορφές βίντεο στο Facebook. Ωστόσο επειδή η απόδοση του AV1 ανεβαίνει όσο αυξάνεται η ανάλυση του video καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα θα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη διαφορά σε UHD / 4K και 8K. Το μόνο μειονέκτημα ήταν ο χρόνος συμπίεσης, όπου ήταν μεγαλύτερος σε σχέση με τα υπόλοιπα codec, αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο.

Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ