2018-04-18 18:02:37
Φωτογραφία για ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές για τις 24 Ιουνίου 2018, έναν χρόνο και πέντε μήνες πριν την προγραμματισμένη διεξαγωγή τους, προκήρυξε ο πρόεδρος της Τουρκίας και αρχηγός του κυβερνώντος, ισλαμοσυντηρητικού AKP Ταγίπ Ερντογάν. Η ανακοίνωση από πλευράς του επικεφαλής του τουρκικού κράτους έγινε μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο του εθνικιστικού δεξιού - ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος είχε ανοίξει το ζήτημα της πρόωρης διεξαγωγής των εκλογών την Τρίτη. Ακολούθησε σύσκεψη δύο και πλέον ωρών στα κομματικά όργανα του AKP, τα οποία συνεδρίασαν υπό την προεδρία του κ. Ερντογάν. Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Τουρκίας εξήγησε την κίνηση του επικαλούμενος τις έκτακτες εξελίξεις στην Συρία, αλλά και την οικονομική κατάσταση.

Με τη διεξαγωγή των διπλών εκλογών, η Τουρκία θα μετατραπεί και επίσημα από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία, με την κατάργηση της θέσης του πρωθυπουργού. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ο οποίος θα εκλεγεί στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου θα είναι πλέον αρχηγός τόσο του κράτους όσο και της κυβέρνησης. Τίθενται έτσι σε εφαρμογή οριστικά και οι 18 συνταγματικές αλλαγές οι οποίες εγκρίθηκαν από τους Τούρκους ψηφοφόρους στο δημοψήφισμα του Απριλίου του 2017.


AKP και MHP έχουν συμπήξει εκλογικό συνασπισμό υπό τον τίτλο «Λαϊκή Συμμαχία» για τις βουλευτικές εκλογές, ενώ κοινός προεδρικός τους υποψήφιος θα είναι ο νυν αρχηγός του κράτους και ισχυρός άνδρας της Τουρκίας τα τελευταία 15 χρόνια Ταγίπ Ερντογάν.

Άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης ζητεί η αντιπολίτευση

Το κεμαλικό, κεντροαριστερό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία, ζήτησε από την πλευρά του να αρθεί αμέσως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. «Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρέπει να αρθεί αμέσως, δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης πρέπει να τερματιστεί στη χώρα από σήμερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του CHP Μπουλέντ Τεζτζάν.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ