2018-04-21 14:42:50
Φωτογραφία για Χούντα: Oι Άγνωστες στιγμές της 21ης Απριλίου
Στις 21 Απριλίου 1967, και ενώ είχαν προκηρυχθεί εκλογές για τις 28 Μαΐου, αξιωματικοί του στρατού, υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Γεωργίου Παπαδόπουλου, με τη συμμετοχή του ταξίαρχου τεθωρακισμένων Στυλιανού Παττακού και του συνταγματάρχη Νικόλαου Μακαρέζου, όπως και άλλων αξιωματικών του στρατού, κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα. Όπως οι ίδιοι έλεγαν το πραξικόπημα ήταν μια "εθνοσωτήριος επανάσταση" ή "Επανάσταση της 21ης Απριλίου". Την πράξη τους, οι πραξικοπηματίες δικαιολόγησαν ως απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί αναρχία την οποία σχεδίαζαν κεντροαριστερές ομάδες, υποστηρίζοντας ότι έχουν τρανταχτές αποδείξεις, τις οποίες όμως ποτέ δεν παρουσίασαν. Λιγοστά τα στιγμιότυπα της νύχτας της 20ης προς 21η Απριλίου, ελάχιστα έχουν ακουστεί ή γραφτεί.  Διηγήσεις ενός ανθρώπου που έζησε τις ημέρες εκείνες την εκδήλωση του πραξικοπήματος και την επιβολή της Χούντας ρίχνουν φως σε ορισμένα... σκιερά σημεία του κλίματος που επικρατούσε εκείνες τις ώρες πριν την εκδήλωση του πραξικοπήματος. 


Το σχέδιο Προμηθεύς

Ήταν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 20ης προς 21η Απριλίου, όταν έφυγε από το ΓΕΣ το σήμα προς όλους τους σχηματισμούς με το οποίο ενεργοποιείτο το σχέδιο “Προμηθεύς”. Ήταν το σχέδιο κατάλυσης της Δημοκρατίας και επιβολής χούντας που τελικά διήρκεσε επτά χρόνια. 

Στόχος του σχεδίου “Προμηθεύς” ήταν μέχρι τη μία το πρωί η χώρα να έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των πραξικοπηματιών.

Μόλις το σήμα έφθασε στις μονάδες το πρώτο ερώτημα για τους αμύητους ήταν ένα: “ποιοι είναι κι αν έχουν την ευλογία των ανακτόρων”.

Τα ονόματα των Γ.Παπαδόπουλου, Σ.Παττακού γρήγορα κυκλοφόρησαν κι επειδή ο δεύτερος εθεωρείτο πάντα άνθρωπος των Ανακτόρων, πολλοί θεώρησαν ότι το πραξικόπημα είχε βασιλική κορώνα και έσπευσαν να ταχθούν με τη πλευρά των πραξικοπηματιών.”Θαυματουργός” ο Στέλιος που εκείνη τη νύχτα πέρασε από τα άρματα μάχης του ΚΕΤΘ …στο μυστρί.

Οι πολιτικοί που συνελλήφθησαν μέσα στη νύχτα 

Οι πολιτικοί που συνελλήφθησαν μέσα στη νύχτα μεταφέρθηκαν στο Γουδί. Η συζήτηση μεταξύ τους ήταν μία:”ποιος το έκανε”; Ο Π.Κατσώτας που είχε διατελέσει δήμαρχος Αθηναίων αλλά είχε περάσει και από τη ΚΥΠ,έψαξε να βρει…ποιος έλειπε και αμέσως έβγαλε το συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος ήταν….ο Π.Παπαληγούρας!

Την ίδια ώρα ο Παπαληγούρας όμως κοιμόταν στο ημιυπόγειο της Πινδάρου,όπου έμενε. Στρατιώτες τον ξύπνησαν με τη βία για να τον συλλάβουν. Ο πολιτικός που είχε περάσει και από το ΥΕΘΑ ,άρχισε να φωνάζει και αυτό προκάλεσε τη βίαιη συμπεριφορά των στρατιωτικών που είχαν αναλάβει τη σύλληψή του.

Πηγαίνοντάς τον στο χώρο όπου κρατούνταν οι άλλοι πολιτικοί,έγινε το αμίμητο. Μόλις τον είδε ο Κατσώτας που ήταν πια βέβαιος ότι “ο Παναγής μας την έκανε”, φώναξε:”Ορίστε. Ήρθε να μας χλευάσει”! Έπεσε το σχετικό γέλιο, αφού όλοι κατάλαβαν ότι ο Παπαληγούρας ήταν κρατούμενος.

Η περιπέτεια του δικηγόρου Σ.Βασιλείου και η Μαργαρίτα Παπανδρέου

Λίγες ώρες μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος, ο δικηγόρος Σ.Βασιλείου ανέβαινε με το αυτοκίνητό του τη Λ.Αλεξάνδρας. Φίλος του Γεωργίου αλλά και του Ανδρέα Παπανδρέου, ο δικηγόρος έχει στη θέση του συνοδηγού τη Μαργαρίτα Παπανδρέου. Βλέποντας το στρατιωτικό μπλόκο ,την αποβιβάζει άμεσα,αλλά ο ίδιος πέφτει στα χέρια των στρατιωτικών ,οι οποίοι τον μεταφέρουν στο Διόνυσο ,σ΄ ένα στρατόπεδο Καταδρομέων. Εκεί θα τον περιποιηθούν δεόντως προσπαθώντας να τους εκμαιεύσουν απίθανα πράγματα για τη σχέση του με την οικογένεια Παπανδρέου και τη Μαργαρίτα. Θα περάσουν πολλές ημέρες ξύλου για να πειστούν ότι ο Βασιλείου δεν είχε κάποια ιδιαίτερη σχέση -πέρα από τη φιλική- με την οικογένεια. Στο μεταξύ όμως είχε φάει πολύ ξύλο,όπως και πολλοί άλλοι βέβαια εκείνες τις ημέρες.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου

Ο Γεώργιος Παπανδρέου, μετά τη σύλληψή του μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Ο επικεφαλής αξιωματικός που τον είχε συλλάβει ο ταγματάρχης των Καταδρομών Δαβιώτης τον επισκέφτηκε και τον ρώτησε:” Πως είδατε την είσοδό μας στη πολιτική σκηνή”; Και ο Παπανδρέου του απάντησε: “Εντυπωσιακή ομολογουμένως. Θα πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι δεν υπάρχει έξοδος”.

Πολιτικοί έχουν μεταφερθεί στο ξενοδοχείο Πικέρμι. Ο ιδιοκτήτης, ρωτάει τι θα επιθυμούσαν για γεύμα. Ο Π. Κανελλόπουλος, αστειευόμενος παρήγγειλε…φασιανό και σολωμό. Μόνο που ο ιδιοκτήτης δεν …το έπιασε το χιούμορ και ξεχύθηκε στο Πικέρμι για να εκπληρώσει τη παραγγελία onalert.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ