2018-04-21 18:33:41
Φωτογραφία για Ποιες είναι οι αιτίες που ενοχοποιούνται για την εκδήλωση έλκους στο στομάχι;
Το έλκος στομάχου αποτελεί ένα συνηθισμένο γαστρεντερολογικό πρόβλημα, που προκαλεί έντονο πόνο, γεγονός που ταλαιπωρεί αφάνταστα τους πάσχοντες.

Μπορεί το έλκος στομάχου να θεραπεύεται εύκολα, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή πάθηση, αν οι ασθενείς δεν λάβουν την κατάλληλη θεραπεία.

Αίτια

Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εκδήλωσή του είναι:

Λοίμωξη με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρούΜακροχρόνια χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκωνΠερίσσεια του οξέος (υπερέκκριση) στο στομάχι, η οποία μπορεί να είναι κληρονομική, ή να σχετίζεται με τον τρόπο ζωής (άγχος, κάπνισμα) και ορισμένες τροφέςΣύνδρομο Zollinger-Ellison, μια σπάνια ασθένεια που κάνει το σώμα να παράγει υπερβολικές ποσότητες στομαχικών οξέων

Άλλες ένοχες αιτίεςγια την εκδήλωση του έλκους στομάχου είναι:

ΚάπνισμαΣυχνή χρήση στεροειδών (όπως αυτά για τη θεραπεία του άσθματος)Υπερασβεστιαιμία (υπερπαραγωγή ασβεστίου)Οικογενειακό ιστορικό έλκους του στομάχουΗλικία (αν είστε άνω των 50 ετών)Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ


Συμπτώματα

Υπάρχουν διάφορα συμπτώματα που σχετίζονται με το έλκος στομάχου. Το πιο κοινό είναι μια αίσθηση «καψίματος» ή πόνου στην περιοχή μεταξύ του στήθους και του αφαλού.

Άλλα συμπτώματαπεριλαμβάνουν:

Γενικευμένο πόνο στο στομάχιΑπώλεια βάρουςΑπώλεια της όρεξης λόγω του πόνουΝαυτία ή εμετόΦούσκωμαΓαστροοισοφαγική παλινδρόμησηΚαούρα (αίσθημα καύσου στο στήθος)Πόνος που βελτιώνεται με τη μάσηση ή με τη λήψη αντιόξινων φαρμάκων

Αντιμετώπιση – θεραπεία

Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με την αιτία του έλκους. Τα περισσότερα έλκη μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια φαρμακευτική αγωγή, αλλά, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Πάντως ακόμα κι αν τα συμπτώματα εξαφανιστούν, θα πρέπει οι ασθενείς να συνεχίσουν τη θεραπεία, ειδικά στην περίπτωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

Παράλληλα, οι ειδικοί συνιστούν να κόψετε το κάπνισμα, το αλκοόλ και οποιαδήποτε φάρμακα ή τροφές, που μπορεί να σας προκαλέσουν εκ νέου συμπτώματα.

Πηγή: healthreport.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ