2018-04-22 09:48:38
Φωτογραφία για Νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα! Τι αποκαλύπτει σχετικά με την κατανάλωση καφέ από όσους έχουν αρρυθμίες;
Παραδοσιακά στους ασθενείς με καρδιακές αρρυθμίες οι γιατροί συνιστούν την αποφυγή της κατανάλωσης καφεϊνούχων ροφημάτων, όπως ο καφές και το τσάι.

Ωστόσο, μια νέα αυστραλιανή επιστημονική μελέτη έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα, καθώς υποδεικνύει ότι τα δύο αγαπημένα ροφήματα όχι μόνο δεν επιβαρύνουν τον ακανόνιστο καρδιακό παλμό, αλλά αντίθετα συμβάλλουν στην πρόληψή του.

Με τον όρο «αρρυθμία» περιγράφονται οι μη φυσιολογικοί παλμοί της καρδιάς, όταν δηλαδή αυτή χτυπά είτε πολύ γρήγορα είτε πιο αργά από το κανονικό ή όταν χτυπά αποδιοργανωμένα. Ορισμένες μορφές αρρυθμίας είναι ακίνδυνες ή δεν γίνονται καν αντιληπτές από τους ασθενείς, ενώ άλλες αυξάνουν τον κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής.

Η πιο συχνή μορφή αρρυθμίας είναι η κολπική μαρμαρυγή, η οποία χαρακτηρίζεται από τους γρήγορους χτύπους της καρδιάς ή την παράλειψη χτύπων και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.


Βοηθητική η κατανάλωση έως και 3 φλιτζανιών καφέ την ημέρα

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές συγκέντρωσαν και ανέλυσαν τεράστιο όγκο δεδομένων από 11 διεθνείς έρευνες σε δείγμα 360.000 ανθρώπων με θέμα την επίδραση της καφεΐνης στις αρρυθμίες της καρδιάς.

Σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται αναλυτικά στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (JACC: Clinical Electrophysiology), ο καφές και το τσάι δεν επιδεινώνουν τις αρρυθμίες και μάλιστα μπορεί να έχουν προστατευτική επίδραση όταν η πρόσληψη καφεΐνης από αυτά τα ροφήματα δεν ξεπερνά το συνιστώμενο όριο των 400 mg την ημέρα.

Συγκεκριμένα, έως και 300 mg καφεΐνης σε καθημερινή βάση -ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε 3 φλιτζάνια καφέ- είναι απολύτως ασφαλή για τα άτομα με αρρυθμία και μάλιστα είναι δυνατό να συμβάλουν στην πρόληψη των διαφόρων μορφών αρρυθμίας.

Σε μία από τις μελέτες που αναλύθηκαν, η οποία αφορούσε σχεδόν 230.000 ανθρώπους, η τακτική κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με 6-13% μεγαλύτερη προστασία από την κολπική μαρμαρυγή.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν συνιστούν την κατανάλωση ενεργειακών ποτών στους ασθενείς με καρδιακές παθήσεις, καθώς η ποσότητα καφεΐνης σε αυτά είναι συχνά επικίνδυνα μεγάλη. Ένα ενεργειακό ποτό μπορεί να περιέχει από 160 έως και 500 mg καφεΐνης.

Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα, ο Δρ Πίτερ Κίστλερ, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης και διευθυντής ηλεκτροφυσιολογίας στο νοσοκομείο Alfred Hospital και το ίδρυμα ερευνών Baker Heart and Diabetes Institute της Μελβούρνης, αναφέρει: «Τα καφεϊνούχα ροφήματα, όπως ο καφές και το τσάι, έχουν μακροπρόθεσμη αντι-αρρυθμική επίδραση χάρη στις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Πολλές μελέτες έχουν υποδείξει ότι τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά καφέ και τσάι σε μέτριες ποσότητες, διατρέχουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαταραχές του καρδιακού τους παλμού. Η διαδεδομένη -και συχνά ατεκμηρίωτη- αντίληψη ότι η καφεΐνη αποτελεί το έναυσμα για την εκδήλωση της αρρυθμίας φαίνεται να καταρρίπτεται από την τελευταία εκτενή επισκόπηση της βιβλιογραφίας που πραγματοποιήσαμε».

Πηγή: onmed.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ