2012-06-01 05:47:04
Φωτογραφία για Στο δρόμο και πάλι οι Καναδοί φοιτητές για τα δίδακτρα
Βαθιές διαφωνίες υπήρξαν σήμερα το πρωί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης του Κεμπέκ και των φοιτητών για την εξεύρεση λύσης... στη σύγκρουση που έχει προκαλέσει η αύξηση των διδάκτρων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ωστόσο οι πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν αργότερα εντός της ημέρας τις διαβουλεύσεις.

Σε αρκετές πόλεις του Κεμπέκ εκατοντάδες άνθρωποι - χιλιάδες στο Μόντρεαλ - κατέβηκαν ξανά στους δρόμους χτυπώντας κατσαρόλες για να διαμαρτυρηθούν για τον ειδικό νόμο που περιορίζει το δικαίωμα στη διαδήλωση.

Το κίνημα υποστήριξης στους φοιτητές του Κεμπέκ "CasserolesNight in Canada" που ξεκίνησε πριν από δέκα ημέρες στο Μόντρεαλ, μετά την ψήφιση νόμου που περιορίζει το δικαίωμα στη διαδήλωση στην επαρχία αυτή, επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα, όπου διαδηλώσεις πραγματοποιούνται επίσης στις πόλεις Τορόντο, Ουίνιπεγκ, Κάλγκαρι και Βανκούβερ.

Το κίνημα αλληλεγγύης επεκτάθηκε στο εξωτερικό, κυρίως στις Βρυξέλλες, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.


Ενώ πρόοδος είχε διαφανεί την Τρίτη που άφηνε ελπίδες για μια λύση σύντομα, οι φοιτητές έκαναν λόγο αργά σήμερα για "οπισθοδρόμηση" στις διαπραγματεύσεις και για "τείχος" που χωρίζει τις θέσεις των αντίστοιχων πλευρών.

Η τρίτη ημέρα των διαπραγματεύσεων είχε αρχίσει καλά, με την ανακοίνωση των φοιτητών ότι η κυβέρνηση είχε πρότεινε για πρώτη φορά τη μείωση των διδάκτρων κατά 35 δολάρια ετησίως, ποσό που σε μια επταετία θα μείωνε τη συνολική αύξηση των διδάκτρων σε 1.533 αντί 1.778 δολαρίων. Οι φοιτητές έκριναν "ανεπαρκή" τη μείωση αυτή και ζήτησαν περαιτέρω μείωση, μια αντι-πρόταση που η κυβέρνηση απέρριψε.

"Υπάρχει πρόοδος, οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί. Είναι σύνηθες να υπάρχουν και πιο δύσκολες στιγμές στις διαπραγματεύσεις", είπε η υπουργός Παιδείας Μισέλ Κουρσέν.

Την ίδια ώρα στη Νέα Υόρκη η αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις ενώ απομάκρυνε 200 διαδηλωτές από την Τάιμς Σκουέαρ, οι οποίοι χτυπούσαν ρυθμικά κατσαρόλες σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους φοιτητές του Κεμπέκ που απεργούν εδώ και τέσσερις μήνες.

Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να διακόψουν την κυκλοφορία γύρω από την πλατεία πριν η αστυνομία αποκλείσει το χώρο με ταινία και οδηγήσει του διαδηλωτές σε παρακείμενους δρόμους, ενώ δεκάδες τουρίστες παρακολουθούσαν όσα εκτυλίσσονταν.

"Από το Κεμπέκ στο Μεξικό, ο ίδιος δρόμος λιτότητας", έγραφαν τα πανό των διαδηλωτών, πολλοί μεταξύ αυτών είναι υποστηρικτές του κινήματος "Occupy" κατά των ακροτήτων του χρηματοπιστωτικού κατεστημένου, που αναστάτωσε τη Νέα Υόρκη το χειμώνα.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ