2018-04-25 09:04:32
Φωτογραφία για Ισχύει η προφορική συμφωνία Τσίπρα - Μακρόν για τις φρεγάτες Fremm λένε πηγές του ΥΠΕΘΑ
Απορρίπτουν κατηγορηματικά πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τα περι κυβερνητικού αλαλούμ στην υπόθεση του leasing φρεγατών Fremm.

Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά ισχύει στο ακέραιο και είναι υπαρκτή η προφορική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα και του Γάλλου Πρόεδρου κ. Εμμανουέλ Μακρόν, μετά τις διαδοχικές συνομιλίες.

Σε αυτές άλλωστε όπως τόνιζαν οι συγκεκριμένες πηγές ενημέρωσης κατέστη παραπάνω από σαφής η βούληση του Γάλλου Προέδρου να ενισχύσει τον Ελληνικό Στόλο.  Επιπλέον σημείωναν με νόημα τον υψηλό συμβολισμό που αποπνέει η άμεση ανταπόκριση του Εμμανουέλ Μακρόν αλλά και το γεγονός ότι με την οριστικοποίηση της συμφωνίας σε σύντομο χρονικό διάστημα θα εξοπλιστεί η Ελλάδα με το στρατηγικό πλοίο κρούσης.

Τι προβλέπει η προφορική συμφωνία

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης δημοσιοποίηση της προφορικής συμφωνίας των ηγετών Ελλάδας-Γαλλίας από τον ΑΝΥΕΘΑ, κ. Φώτη Κουβέλη ήταν αυτονόητα σε γνώση του πρωθυπουργού.


Αναφορικά με το περιεχόμενο της, υπενθύμιζαν ότι περιλαμβάνει τη χρονομίσθωση δυο φρεγατών Fremm και την πρόσκτηση φρεγατών Belharra. Απαντώντας δε στην ερμηνεία -όπως την χαρακτήριζαν-των δηλώσεων της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας, κας Φλοράνς Παρλί, υπογράμμιζαν ότι δεν διέψευσε την προφορική συμφωνία αλλά με στην τοποθέτησή της απλώς σημείωσε ότι αυτή η εξέλιξη δεν αποτελεί ακόμη είδηση.

Άλλωστε όπως έλεγαν οι συζητήσεις για την οριστική συμφωνία θα ξεκινήσουν στις 3 Μαΐου και σε αυτές θα αποφασιστούν το κόστος και η χρονική διάρκεια για το leasing των φρεγατών Fremm και η επιλογή των οπλικών συστημάτων που θα φέρουν τα πλοία. Σε κάθε περίπτωση επέμεναν ότι είναι εφικτή η ύψωση της γαλανόλευκης και κυρίως να πλεύσουν υπό αυτή στο Αιγαίο μέσα στο καλοκαίρι.

Ακολούθως θα ξεκινήσουν οι τελικές συζητήσεις για την αγορά 2+2 φρεγατών Belharra. Θα γίνει ένας προϋπολογισμός του κόστους αφού μορφοποιηθεί ο τύπος που θα ταιριάζει με τις ελληνικές επιχειρησιακές ανάγκες. Σημαντικό θεωρείται ότι οι δυο φρεγάτες θα κατασκευαστούν στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αλλά και το γεγονός ότι διεκδικείται και μάλλον επιτυγχάνεται μια σημαντική ευελιξία στην αποπληρωμή δυο εξ’αυτών.  

πηγή: onalert
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ