2018-04-25 20:07:23
Φωτογραφία για Φάρμακα για την υπέρταση συνδέονται με τον καρκίνο του παγκρέατος
Ορισμένα φάρμακα για την υπέρταση αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα στον Καρκίνο, στο Σικάγο.

Ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής Baylor στο Χιούστον του Τέξας, εξέτασαν στοιχεία για 145.551 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που είχαν λάβει μέρος στη Women’s Health Initiative, τη μεγαλύτερη μελέτη που έγινε ποτέ στις ΗΠΑ, και παρακολουθήθηκαν για 14 χρόνια, κατά μέσο όρο.

Σ’ αυτό το διάστημα, 841 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του παγκρέατος. Ο κίνδυνος ήταν αυξημένος για τις γυναίκες που λάμβαναν αναστολείς διαύλου ασβεστίου βραχείας δράσης (short-acting calcium channel blockers).

Οι βραχείας δράσης αναστολείς διαύλου ασβεστίου μειώνουν την αρτηριακή πίεση του αίματος εμποδίζοντας το ασβέστιο να μπει στα κύτταρα της καρδιάς και των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων και έτσι μειώνεται το καρδιακό στρες
. Παραδείγματα αναστολέων διαύλων ασβεστίου βραχείας δράσης (και των εμπορικών ονομασιών με τις οποίες κυκλοφορούν στο εμπόριο) περιλαμβάνουν την νιφεδιπίνη (Adalat και Procardia), την νικαρδιπίνη (Cardene), την ισραδιπίνη (DynaCirc), την διλτιαζέμη (Cardizem, Cartia και Dilacor) και την βεραπαμίλη (Covera, Isoptin και Verelan).

Οι γυναίκες που είχαν λάβει αναστολείς διαύλων ασβεστίου βραχείας δράσης είχαν 66% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν λάβει β-αναστολείς, διουρητικά ή αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης για να μειώσουν την πίεση του αίματος.

Οι γυναίκες που έλαβαν αναστολείς διαύλου ασβεστίου μακράς δράσης είχαν μια μέτρια αύξηση κατά 12% στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος σε σχέση με αυτές που έλαβαν β-αναστολείς, διουρητικά ή αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των 4.338 γυναικών που είχαν πάρει αναστολείς διαύλου ασβεστίου βραχείας δράσης για υψηλή αρτηριακή πίεση, 45 (περίπου 1%) διαγνώστηκαν με καρκίνο του παγκρέατος. Στην ομάδα των 36.594 γυναικών που έλαβαν β-αναστολείς, διουρητικά ή αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης, 212 (ή 0,57%) διαγνώστηκαν με καρκίνο του παγκρέατος.

Μετά την προσαρμογή για διάφορους παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος στις δύο ομάδες, οι ερευνητές έκριναν ότι όσες γυναίκες έλαβαν αναστολείς διαύλων ασβεστίου βραχείας δράσης αύξησαν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος κατά 107%.

Ο τρόπος με τον οποίο ο καρκίνος του παγκρέατος σχετίζεται με τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση δεν είναι απολύτως σαφής. Αλλά οι συγγραφείς της μελέτης είπαν ότι αυτά τα φάρμακα μπορεί να θέσουν σε κίνηση μια πολύπλοκη αλυσίδα δράσης που αυξάνει τη φλεγμονή σε όλο το σώμα. Οι φλεγμονώδεις διεργασίες θεωρούνται ένας παράγοντας που συμβάλλει σε πολλά είδη καρκίνων.

Ο Zhensheng Wang, από τους συγγραφείς της μελέτης και μεταδιδακτορικός συνεργάτης του Κολεγίου Ιατρικής Baylor ανέφερε: «Oι βραχείας δράσης αναστολείς διαύλου ασβεστίου είναι τα λιγότερο αποτελεσματικά φάρμακα από την κατηγορία των αντιϋπερτασικών. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι γυναίκες στη μελέτη δεν είχαν επιτύχει έλεγχο της αρτηριακής πίεσης του αίματος ευθύς εξαρχής, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη. Και ο διαβήτης είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του παγκρέατος».

Ο Wang είπε ακόμα ότι τα δείγματα αίματος που ελήφθησαν από τις μισές ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος έδειξαν κατά την ανάλυση ότι εκείνες που δεν είχαν πάρει ποτέ βραχείας δράσης αναστολείς διαύλου ασβεστίου είχαν αξιοσημείωτα χαμηλά επίπεδα της πρωτεΐνης sRAGE, συγκριτικά με τις γυναίκες που είχαν πάρει άλλα αντιϋπερτασικά φάρμακα. Αυτό σημαίνει ότι ο κακός έλεγχος της φλεγμονής ενδεχομένως αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ