2018-04-27 13:52:31
Φωτογραφία για Φιλιππίνες vs Κουβέιτ για τους οικιακούς βοηθούς
Διπλωματικός πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ των Φιλιππίνων και του Κουβέιτ έπειτα από καταγγελίες περί κακοποίησης Φιλιππινέζων οικιακών βοηθών. Οργισμένη αντίδραση από τη Μανίλα για την απέλαση του πρεσβευτή της στο αραβικό κράτος.

Η διαμάχη έχει ξεσπάσει εδώ και αρκετούς μήνες και ξεκίνησε με καταγγελίες ότι αρκετοί Φιλιππινέζοι έφθασαν μέχρι την αυτοκτονία εξαιτίας της κακοποίησης που υπέστησαν από εργοδότες τους στο Κουβέιτ.

Οι δύο χώρες εργάζονται για να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την προστασία των αλλοδαπών εργατών, αφού οι Φιλιππίνες απαγόρευσαν στους πολίτες τους να εργάζονται στο Κουβέιτ.

Χθες, Τετάρτη, το Κουβέιτ έδωσε διορία μίας εβδομάδας στον Φιλιππινέζο πρεσβευτή να φύγει από τη χώρα, ενω ανακάλεσε τον δικό του απεσταλμένο στη Μανίλα, καταγγέλλοντας ότι το προσωπικό της πρεσβείας των Φιλιππινών προσπάθησε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου «να σώσει» Φιλιππινέζους οικιακούς βοηθούς.


Το υπουργείο Εξωτερικών των Φιλιππινών κάλεσε σήμερα τον Κουβετιανό πρεσβευτή για να ζητήσει εξηγήσεις, αλλά ενημερώθηκε ότι ο Μουσάεντ Σάλεχ Άχμαντ Αλτουάιχ αναχώρησε χθες για την πατρίδα του.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία περισσότεροι από το 65% των 260.000 Φιλιππινέζων που εργάζονται στο Κουβέιτ είναι οικιακοί βοηθοί. Τον Φεβρουάριο ο πρόεδρος Ροντρίγο Ντουτέρτε είχε ζητήσει από τους συμπατριώτες του που εργάζονται στο Κουβέιτ να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μετά την ανακάλυψη του πτώματος μιας οικιακής βοηθού στο ψυγείο ενός εγκαταλελειμμένου σπιτιού.

Οι Φιλιππίνες διαμαρτυρήθηκαν για τη σύλληψη τεσσάρων πολιτών τους οι οποίοι προσελήφθησαν από την πρεσβεία της χώρας στο Κουβέιτ για να συνδράμουν στην επιχείρηση «διάσωσης» Φιλιππινέζων εργατών και για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίον τριών μελών του διπλωματικού τους προσωπικού.

Σήμερα, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων Άλαν Πίτερ Καγετάνο ζήτησε συγγνώμη από το Κουβέιτ για την επιχείρηση «διάσωσης» των Φιλιππινέζων οικιακών βοηθών, όμως πρόσθεσε ότι η χώρα αναγκάστηκε να τους βοηθήσει διότι κάποιοι από αυτούς αντιμετώπιζαν καταστάσεις ζωής και θανάτου.

Σε πολλές χώρες του Κόλπου αλλοδαποί εργαζόμενοι προσλαμβάνονται με ένα σύστημα παροχής εγγυήσεων, που δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες τους να κρατούν τα διαβατήριά τους και να ασκούν πλήρη έλεγχο στην παραμονή τους στη χώρα.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλουν εδώ και καιρό ότι οι χώρες του Κόλπου δεν διαθέτουν ρυθμιστικό πλαίσιο για τις συνθήκες εργασίας των οικιακών βοηθών και των εργατών.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ