2012-06-01 11:31:40
Φωτογραφία για ΗΠΑ-Γαλλία: Μόνο με διεθνή συναίνεση μια επέμβαση στη Συρία
Στον απόηχο της άνευ προηγουμένου σφαγής δεκάδων αμάχων στην Χούλα της επαρχίας Χομς, και με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για το συμβάν, την Πέμπτη ο «διπλωματικός πυρετός» για την Συρία εντάθηκε, ενώ σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται διαδοχικά Παρίσι και Βερολίνο, για έκτακτη συνάντηση με Ολάντ και Μέρκελ. Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, κατηγόρησε την Πέμπτη τη Ρωσία πως «με τη στάση της οδηγεί τη χώρα σε γενικευμένο εμφύλιο».

Η στάση της Γαλλίας και των ΗΠΑ επί του συριακού ζητήματος κυριάρχησε την Πέμπτη στην διεθνή διπλωματική ατζέντα, καθώς αμφότερες συμφωνούν πως «το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα παραμένει ανοιχτό», αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς την αναγκαία διεθνή συναίνεση – και ασφαλώς δίχως αυτήν της Ρωσίας (…).

Το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών επανελάμβανε την Πέμπτη πως «δεν αποκλείεται καμία επιλογή για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία», αναφερόμενο βεβαίως στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί «αποκλειστικά εντός του πλαισίου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».


Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον, η οποία από την Κοπεγχάγη, δήλωσε πως «η καθημερινή αιματοχυσία στη Συρία φέρνει στο προσκήνιο τη διεθνή δράση», για να υπογραμμίζει, όμως, ότι αυτό θα απαιτούσε «διεθνή στήριξη, περιλαμβανομένης και της Ρωσίας», ενώ παραδέχθηκε ότι η Συρία είναι «μια εντελώς διαφορετική περίπτωση» από εκείνη της Λιβύης και του καθεστώτος Καντάφι.

Στο σημείο αυτό, ειδική αναφορά έγινε στο γεγονός πως αφενός το αντικαθεστωτικό «μπλοκ» στη Συρία δεν είναι ενωμένο και αδιάσπαστο όσο στη Λιβύη, αφετέρου στο ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν σε αυτήν τη συγκυρία την αναγκαία στήριξη των γειτονικών κρατών του Κόλπου, καθώς και την διπλωματική υποστήριξη του Αραβικού Συνδέσμου.

Ωστόσο, η κ. Κλίντον έσπευσε να κατηγορήσει ευθέως τη στάση της Ρωσίας, τονίζοντας πως «αυτή οδηγεί στην συνέχιση, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, ενός αιματηρού εμφυλίου…».

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο επέμεινε στις γνωστές θέσεις του για την Συρία, απαντώντας μάλιστα πως «η ισορροπημένη, σταθερή και απόλυτα λογική στάση της στο ζήτημα της Συρίας δεν πρόκειται να αλλάξει κάτω από οποιαδήποτε πίεση».

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, «αντιδρώντας» άμεσα στην εν εξελίξει ευρωπαϊκή περιοδεία της Χίλαρι Κλίντον, επισκέπτεται σήμερα, Παρασκευή, διαδοχικά το Παρίσι και το Βερολίνο, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη συνάντηση με τους Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ.

Ίσως το γεγονός ότι ο πρώτος, χρονικά, σταθμός του Ρώσου ηγέτη θα είναι η Πόλη του Φωτός, και όχι η Καγκελαρία, να ενέχει τον δικό της ιδιαίτερο συμβολισμό…
elzoni.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ