2018-05-01 09:15:18
Φωτογραφία για PhoneSats: Πώς η NASA μετέτρεψε τα smartphones σε δορυφόρους
Οι δορυφόροι δεν είναι μικροί ούτε οικονομικοί. Η κατασκευή του παρατηρητηρίου Solar Dynamics που εγκαινιάστηκε από τη NASA το 2010, ζυγίζει περίπου 3085 kg ή 6.800 λίβρες και η τοποθέτησή του σε τροχιά κόστισε 850 εκατομμύρια δολάρια.Ακόμη και οι δορυφόροι που κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Discovery της NASA, που αποσκοπούν στην ενθάρρυνση της ανάπτυξης διαστημικών οχημάτων χαμηλού κόστους, εξακολουθούν να κοστίζουν πέρα ​​από τα όρια μικρότερων εταιρειών ή ερευνητικών οργανισμών. Ένας τέτοιος δορυφόρος είναι ο ηλιακός σωματιδιακός συλλέκτης Genesis, ο οποίος κόστισε 164 εκατομμύρια δολάρια παρά τον μέτριο σχεδιασμό του.

Ωστόσο, αυτή η εικόνα σιγά σιγά αλλάζει, καθώς ολοένα και πιο ισχυρή τεχνολογία έρχεται σε οικονομικότερα πακέτα. Για παράδειγμα, το 2010 η NASA και το Υπουργείο Άμυνας εκτόξευσαν τον δορυφόρο FASTSAT (Fast, Affordable, Science and Technology Satellite). Ζυγίζοντας μόλις 182 kg ή 400 λίβρες, ο FASTSAT κόστισε μόλις 10 εκατομμύρια δολάρια και πραγματοποίησε έξι πειράματα σε τροχιά, αποδεικνύοντας ότι είναι δυνατή η γρήγορη κατασκευή ενός αεροσκάφους χαμηλού κόστους.


Μικρά Θαύματα

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013, μια ομάδα της NASA με την αρχική καθοδήγηση της Boshuizen και της Marshall, ξεκίνησε με επιτυχία τα πρώτα της PhoneSats σε χαμηλή γήινη τροχιά, με κόστος μόλις $ 7.000 το καθένα.

Με τα ονόματα Alexander, Graham και Bell, οι τρεις μίνι-δορυφόροι έλαβαν φωτογραφίες από το διάστημα και διαβίβασαν τα δεδομένα πίσω στη Γη, δείχνοντας για πρώτη φορά ότι ένα εμπορικό smartphone θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία ενός δορυφόρου στο διάστημα.

Οι γενιές των PhoneSats που ακολούθησαν και δρομολογήθηκαν από τη NASA και στεγάζονταν στο CubeSats, επέδειξαν όλο και μεγαλύτερες δυνατότητες.

Εν τω μεταξύ, οι Chris Boshuizen, Will Marshall και Robbie Schingler -όλοι ερευνητές της Ames- αποχώρησαν από τη NASA και ξεκίνησαν μια συνεργασία με την Planet Labs Inc., μια εταιρεία επικεντρωμένη στη χρήση οικονομικών εμπορικών εξαρτημάτων για την κατασκευή ολοένα και μικρότερων δορυφόρων.

«Αντί να το κάνουμε ακολουθώντας την παλιά σχολή όπως συνέβη με το Apollo, δηλαδή: με πολύ σχεδιασμό και ανάλυση του συστήματος και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην κατασκευή, αποφασίσαμε να πράξουμε αντίστροφα. Δημιουργήσαμε αρχικά το ελάχιστο δυνατό βιώσιμο πρωτότυπο ώστε να έχουμε ένα μοντέλο που λειτουργεί και συνεχίσαμε από εκεί», αναφέρει ο Boshuizen για τη διαδικασία που ακολούθησαν για τη δημιουργία των δορυφόρων τους – μια στρατηγική που η εταιρεία ονομάζει «ευέλικτη αεροδιαστημική».

Μετατρέποντας την ιδέα σε σε δράση

Τα αρχικά πρωτότυπα αποδείχθηκαν πολλά υποσχόμενα και έτσι η εταιρεία δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα στη χρηματοδότησή τους από επιχειρηματίες. Αυτά τα χρήματα, με τη σειρά τους, επέτρεψαν στην εταιρεία να μισθώσει μηχανικούς και να παράγει περισσότερους δορυφόρους, που ονομάζονται Doves, βελτιώνοντάς τους συνεχώς, ώσπου να είναι έτοιμοι για ανάπτυξη σε πλήρη κλίμακα.

Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014, η εταιρεία απέστειλε το πρώτο εμπορικό «στόλο» της, όταν απελευθερώθηκαν 28 Doves από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ακολούθησε περαιτέρω ανάπτυξη με αποτέλεσμα ο στόλος στο σύνολό του, να απαρτίζεται από περισσότερους από 130 δορυφόρους – αρκετοί για να παράγουν εικόνες υψηλής ανάλυσης σχεδόν ολόκληρης της υδρογείου σε καθημερινή βάση.

«Θα αποκτήσουμε μια εικόνα για τις μεταβολές που συμβαίνουν στον πλανήτη με έναν τρόπο που κανείς δεν το έχει καταφέρει ποτέ πριν», αναφέρει ο Boshuizen.

Ο ιδιωτικός τομέας είναι πρόθυμος να αποκτήσει δεδομένα πραγματικού χρόνου. Οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις εικόνες για να επαληθεύσουν τις ζημίες που ισχυρίζονται οι ιδιοκτήτες σπιτιών και την πρόοδο των επισκευών, ενώ οι έμποροι μπορούν να παρακολουθήσουν τις γεωργικές καλλιέργειες για να προβλέψουν τις αποδόσεις. Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να παρακολουθεί τους αγωγούς για λόγους ασφαλείας, ενώ οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις δορυφορικές εικόνες για βελτιωμένες εφαρμογές χαρτών σε smartphones.

Η εταιρεία επιθυμεί την παροχή τεχνολογίας που σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο και σύμφωνα με τον Boshuizen η παρακολούθηση των δασών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. «Αν έχετε την δυνατότητα να εντοπίσετε την κοπή δέντρων σε μια περιοχή όπου απαγορεύεται, τότε θα είσαστε σε θέση να πράξετε κάτι για την παράνομη ξυλεία.»

«Έχουμε το όραμα να μετατρέψουμε την ιδέα σε δράση και αυτό σημαίνει να μπορείς να δεις τα πράγματα και να τα σταματήσεις προτού γίνουν πρόβλημα».

Πηγές

nasa.gov – How a NASA Team Turned a Smartphone into a Satellite Business

en.wikipedia.org – PhoneSat

https://www.geekd.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ