2012-06-01 12:51:26
Φωτογραφία για Συνέδριο IENE: Έως τα τέλη του 2014 η ολοκλήρωση του αγωγού αερίου IGB
Μέχρι το τέλος του 2014 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγωγού διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), εκτιμώμενου κόστους 200 εκατ. ευρώ, ο οποίος διεκδικεί τον δικό του ρόλο στη διαμετακόμιση αερίου προς την Ευρώπη, ενδεχομένως και από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ (Shah Deniz) στο Αζερμπαϊτζάν, μέσω της σύνδεσής του με άλλες υποδομές.

Ο IGB σχεδιάστηκε ως κλάδος του αγωγού ΙTGI (Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία), ο οποίος φιλοδοξεί να ανοίξει τον λεγόμενο «Νότιο Διάδρομο Αερίου» (Κασπία-Μέση Ανατολή), όπως άλλωστε και ο ανταγωνιστικός Αδριατικός Αγωγός (TAP).

Σε εξέλιξη βρίσκεται αγώνας δρόμου για την έγκριση των απαιτούμενων μελετών για τον IGB, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για την περαιτέρω χρηματοδότηση του αγωγού, π.χ, με κοινοπρακτικά δάνεια (syndicated loans). Ήδη, 45 εκατ. ευρώ έχουν εξασφαλιστεί από το κοινοτικό πρόγραμμα EEPR (Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Πρόγραμμα για την Ανάκαμψη).


O IGB η πιο γρήγορη λύση για τη μεταφορά αερίου

«Πιστεύουμε ότι η πιο γρήγορη λύση για τη μεταφορά του αερίου στη νοτιοανατολική Ευρώπη είναι μέσω του IBG, ο οποίος θα μπορεί, ενδεχομένως και από το τέλος του 2014, να προμηθεύει την Ευρώπη με αέριο από την πρώτη φάση του Σαχ Ντενίζ, αν και εκκρεμεί η συμφωνία τράνζιτ με την Τουρκία» σημείωσε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο επικεφαλής Διεθνών Έργων της ΔΕΠΑ, δρ Κώστας Καραγιαννάκος, ομιλητής νωρίτερα σε συνεδρία του 6ου Ενεργειακού Διαλόγου, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ