2012-06-01 14:28:03
Φωτογραφία για Προχειρότητες από την πολιτεία στο θέμα της μεταφοράς μαθητών
Σαν να μην πέρασε μια μέρα στο σήριαλ της μεταφοράς των μαθητών που από την ερχόμενη σχολική χρονιά αναλαμβάνουν οι δήμοι.

Όλοι οι δήμοι της Κρήτης περίμεναν εδώ και καιρό την υπογραφή της νέας τροποποιημένης Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα όριζε τον νέο μαθηματικό τύπο υπολογισμού του κόστους μεταφοράς ανά μαθητή, αφού σε όσες περιπτώσεις έγιναν οι διαγωνισμοί για την ανάληψη του έργου φέτος, τα ΚΤΕΛ δεν κατέθεσαν προσφορές θεωρώντας ασύμφορο για αυτούς το έργο.

Ωστόσο αυτό, λόγω της αδιαφορίας (;) της πολιτείας μέχρι πρότινος και στη συνέχεια λόγω της παύσης όλων των διαδικασιών με αφορμή την προεκλογική περίοδο δεν έγινε ποτέ. Το Υπουργείο Εσωτερικών όμως έστειλε προχθές κείμενο με οδηγίες στους δήμους της χώρας, ώστε οι σχετικοί διαγωνισμοί να γίνουν άμεσα για να μην παρουσιαστεί πρόβλημα με το Ελεγκτικό συνέδριο, χωρίς όμως να κάνει λόγο για την οικονομική κάλυψη του έργου.


Πώς θα γίνουν όμως οι διαγωνισμοί; Με την ΚΥΑ του 2011, εφόσον του 2012 ακόμη δεν έχει υπογραφεί ακόμα. Εκτός αν υπάρξουν δήμοι οι οποίοι αποφασίσουν να περιμένουν να γίνουν εκλογές, να προκύψει νέα κυβέρνηση και να τροποποιηθεί η ΚΥΑ του 2011 – εάν τροποποιηθεί – για να κάνουν την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Οι δήμοι που θα θελήσουν να βιαστούν όμως φοβούμενοι, και λογικά, ότι δεν θα προλάβουν αν περιμένουν τη νέα ΚΥΑ, μπορεί τελικά να μείνουν στον «αέρα».

Κανείς δεν διασφαλίζει ότι τα ΚΤΕΛ θα δεχθούν αυτή τη φορά να αναλάβουν το έργο καταθέτοντας προσφορές ή ότι θα βρεθούν ιδιοκτήτες ταξί ή τουριστικών λεωφορείων να το αναλάβουν μετά από τον διαγωνισμό, εφόσον δεν έχει αλλάξει ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού της μεταφοράς, κάτι που ήταν ζητούμενο για αυτούς.

Υπενθυμίζουμε ότι κανονικά το κόστος της μεταφοράς των μαθητών καλύπτεται από επιπλέον ανεξάρτητους ΚΑΠ (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους) που δίνονται στους δήμους.

Το κράτος βέβαια, αναφέρει τις οδηγίες για την προκήρυξη στο κείμενό του αλλά δεν λέει τίποτα για το κόστος, ούτε για το κάθε πότε θα πληρώνονται οι δήμοι για το έργο της μεταφοράς.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον αντιδήμαρχο παιδείας στο δήμο Ρεθύμνου, Γιώργο Γεωργαλή, μας είπε ότι ο δήμος ήδη έχει βγάλει την σχετική προκήρυξη και ο διαγωνισμός θα γίνει στις 3 Ιουλίου. Και ο ίδιος όμως εξέφρασε το φόβο ότι θα αναγκαστούν οι γονείς να αναλάβουν τη μεταφορά των μαθητών από τη νέα χρονιά, έτσι όπως εξελίσσεται το θέμα της μεταφοράς.
goodnet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ