2018-05-05 11:45:20
Φωτογραφία για Αλλεργική ρινίτιδα
Αλλεργία και συμπτώματα της εποχιακής αλλεργίας.

Τι είναι η αλλεργική ρινίτιδα;

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια πάθηση με δυσάρεστα συμπτώματα που εμφανίζονται όταν το σώμα σας είναι εκτεθειμένο σε ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο. Το αλλεργιογόνο είναι μια τυπικά ακίνδυνη ουσία, όπως κάποια είδη φυτών ή σκόνη, τα οποία προκαλούν την αλλεργική αντίδραση.

Η γύρη είναι η πιο κοινή αλλεργιογόνος για τους περισσότερους ανθρώπους.

Όταν το σώμα σας έρχεται σε επαφή με ένα αλλεργιογόνο, απελευθερώνει την ισταμίνη. Αυτή είναι μια φυσική χημική ουσία που στην πραγματικότητα αποσκοπεί στην προάσπιση του σώματος από το αλλεργιογόνο. Ωστόσο, αυτή η χημική ουσία προκαλεί πολλά δυσάρεστα συμπτώματα (αλλεργική ρινίτιδα) που περιλαμβάνουν καταρροή (ρινόρροια), φτέρνισμα και φαγούρα στα μάτια.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή ποιότητα της ζωής σας, γι 'αυτό είναι σημαντικό να βρεθεί η θεραπεία και το πιο σημαντικό η σωστή διάγνωση. Όπως ξέρετε υπάρχουν πολλά είδη ρινίτιδας και είναι πρόκληση για κάθε ωτορινολαρυγγολόγο να διαγνώσει εάν είναι αλλεργική ρινίτιδα ή είναι μια μορφή μη-αλλεργικής ρινίτιδας (σε αυτό το άρθρο μπορείτε να μάθετε για τους τύπους ρινίτιδας).


Τύποι αλλεργιογόνων:

Τα κοινά αλλεργιογόνα που μπορούν να προκαλέσουν αυτή την κατάσταση περιλαμβάνουν τη γύρη, την σκόνη, το τρίχωμα ζώων (παλιό δέρμα), το σάλιο της γάτας, και την μούχλα. Η γύρη είναι το πιο ένοχο αλλεργιογόνο, ειδικά κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων του έτους.

Η γύρη των λουλουδιών και των δέντρων είναι πιο διαδεδομένη την άνοιξη, ενώ τα χόρτα και τα ζιζάνια παράγουν περισσότερη γύρη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και το φθινόπωρο.

 Παράγοντες κινδύνου για την αλλεργική ρινίτιδα:

Οι αλλεργίες μπορούν να συμβούν στον καθένα, αλλά «μεταδίδονται» και γενετικά. Έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε αλλεργική ρινίτιδα εάν η οικογένειά σας έχει ιστορικό αλλεργιών. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες, οι πιθανότητες είναι ακόμη περισσότερες εάν η μητέρα σας έχει ιστορικό αλλεργιών.

Υπάρχουν επίσης ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν αυτή την κατάσταση ή να κάνουν τα πράγματα χειρότερα.

Αυτά είναι:

ο καπνός από τσιγάρο

οι χημικές ουσίες

οι χαμηλές θερμοκρασίες

η υγρασία

ο άνεμος

η ρύπανση

η λακ

ο καπνός από καύση ξύλων

η αναθυμιάσεις

Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας:

Τα πιο κοινά συμπτώματα αυτής της κατάστασης περιλαμβάνουν:

το φτέρνισμα

την ρινική καταρροή

την βουλωμένη μύτη

την φαγούρα στη μύτη

τον βήχα

τον πονόλαιμο

την φαγούρα και δακρύρροια

τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια

τους συχνούς πονοκεφάλους

το έκζεμα με συμπτώματα τύπου (εξαιρετικά ξηρό δέρμα, φαγούρα στο δέρμα, φουσκάλες)

την κνίδωση (κόκκινα, ενίοτε με κνησμό, εξογκώματα στο δέρμα)

την υπερβολική κούραση, λόγω δυσκολίας ρινικής αναπνοής

 Η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας:

Η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας περιλαμβάνει το πλήρες ιστορικό, την φυσική εξέταση, την ρινοσκόπηση, την λαρυγγοσκόπηση, την εξέταση με άκαμπτο και εύκαμπτο ενδοσκόπιο, την παρακολούθηση κατά την θεραπεία και τα αποτέλεσμα της, σε επιπλοκές πολλές φορές και η χειρουργική αντιμετώπιση (πχ. ανάπτυξη ρινικών πολυπόδων).

Ωστόσο, πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί να γίνουν οι ειδικές εξετάσεις για να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε την καλύτερη θεραπεία και τα προληπτικά μέτρα.

Τα αλλεργικά τεστ του δέρματος είναι ένα από τα συνηθέστερα χρησιμοποιούμενα τεστ. Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής, ο γιατρός τοποθετεί μια ποικιλία των συχνότερων αλλεργιογόνων στο δέρμα σας για να δείτε πως το σώμα σας αντιδρά σε κάθε μία. Συνήθως, ένα μικρό κόκκινο εξόγκωμα εμφανίζεται εάν είστε αλλεργικός σε μια ουσία και με ανεύρεση (δυστυχώς δεν είναι πάντα εφικτό) μπορούμε να έχουμε μια στοχευόμενη πρόληψη και θεραπεία.

Ένα άλλο κοινό τεστ αλλεργίας είναι το τεστ αίματος, που μερικές φορές αναφέρεται ως ένα RAST - ΤΕΣΤ. Αυτή η δοκιμή μετρά την ποσότητα της ανοσοσφαιρίνης (Ig E) αντισωμάτων σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα που υπάρχουν στο αίμα σας.

Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να χαρακτηριστεί ως εποχιακή ή ολοετής (όλο το χρόνο).

Επιπλοκές της αλλεργικής ρινίτιδας:

Εάν έχετε αλλεργική ρινίτιδα, υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν περαιτέρω προβλήματα.

Η καταρροή μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στον ύπνο, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, ευερεθιστότητα και προβλήματα συγκέντρωσης. Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί επίσης να κάνει τα συμπτώματα του άσθματος χειρότερα.

Η φλεγμονή που σχετίζεται με την αλλεργική ρινίτιδα μπορεί επίσης μερικές φορές να οδηγήσει σε περαιτέρω περιπτώσεις, όπως των ρινικών πολύποδων, της ιγμορίτιδας και των λοιμώξεων του μέσου ωτός. Αυτά περιγράφονται παρακάτω.

Οι ρινικοί πολύποδες:

Οι ρινικοί πολύποδες είναι μη κακοήθεις σαρκώδεις διογκώσεις που αναπτύσσονται στην περιοχή της μύτης και των παραρρινίων κόλπων. Προκαλούνται από την φλεγμονή του βλεννογόνου της μύτης και μερικές φορές μπορούν να αναπτυχθούν ως αποτέλεσμα της ρινίτιδας.

Οι ρινικοί πολύποδες έχουν σχήμα ενός δακρύου όταν αυξάνονται και μοιάζουν με ένα σταφύλι όταν αναπτυχθούν πλήρως. Ποικίλλουν σε μέγεθος και μπορεί να είναι κίτρινου, γκρι ή ροζ χρώματος. Μπορούν να αναπτυχθούν μεμονωμένα ή σε συστάδες και επηρεάζουν συνήθως και τα δύο ρουθούνια.

Αν οι ρινικοί πολύποδες γίνουν αρκετά μεγάλοι, είτε σε συστάδες, μπορούν να παρεμποδίζουν την αναπνοή σας, να μειώσουν την αίσθηση της όσφρησης και να μπλοκάρουν τα ιγμόρεια σας, οδηγώντας σε ιγμορίτιδα (βλέπε παρακάτω).

Μικροί ρινικοί πολύποδες μπορούν να συρρικνωθούν με την χρήση των στεροειδών ρινικών σπρέι, ώστε να μην προκαλέσουν απόφραξη στη μύτη σας. Οι μεγάλοι πολύποδες ίσως χρειαστεί να αφαιρεθούν χειρουργικά.

Διαβάστε περισσότερα για τη χειρουργική θεραπεία των ρινικών πολυπόδων.

Ιγμορίτιδα:

Η ιγμορίτιδα είναι μια κοινή επιπλοκή της ρινίτιδας. Τα ιγμόρεια παράγουν την φυσική βλέννα, που στραγγίζει συνήθως στη μύτη σας μέσα από μικρά κανάλια (στόμια). Ωστόσο, αν αυτά τα κανάλια αποστράγγισης ερεθιστούν ή μπλοκαριστούν (για παράδειγμα, λόγω της ρινίτιδας ή των ρινικών πολύποδων), η βλέννα δεν μπορεί να στραγγίξει και μπορεί να μολυνθεί.

Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

έναν έντονο πόνο στο πρόσωπο γύρω από τα μάγουλα, τα μάτια ή το μέτωπό σας,

τον πονόδοντο, την καταρροή, η μύτη σας μπορεί να παράγει μια πράσινη ή κίτρινη βλέννα, τον πυρετό

Τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας μπορεί να ανακουφιστούν με τη χρήση των παυσίπονων, όπως η παρακεταμόλη, ιβουπροφαίνη ή ασπιρίνη. Αυτά θα βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και του πυρετού.

Ωστόσο, τα φάρμακα αυτά δεν είναι κατάλληλα για όλους, θα πρέπει να ελέγξετε το φύλλο οδηγιών που περιλαμβάνεται προτού τα πάρετε. Για παράδειγμα, τα παιδιά κάτω των 16 ετών δεν πρέπει να λαμβάνουν την ασπιρίνη, την ιβουπροφαίνη και δεν συνιστάται για τα άτομα με άσθμα ή με ιστορικό ορισμένων παθήσεων του στομάχου, όπως το έλκος του στομάχου. Μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν δεν είστε σίγουροι.

Τα αντιβιοτικά μπορεί επίσης να συνιστώνται αν γίνει βακτηριακή μόλυνση. Στις περιπτώσεις της χρόνιας ιγμορίτιδας, μπορεί να χρειαστεί η χειρουργική επέμβαση για να βελτιώσει την αποστράγγιση των κόλπων.

Διαβάστε περισσότερα για την ιγμορίτιδα.

Λοιμώξεις του μέσου ωτός:

Λοιμώξεις του μέσου ωτός (μέση ωτίτιδα) μπορεί επίσης να αναπτυχθεί ως επιπλοκή των ρινικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της αλλεργικής ρινίτιδας.

Αυτές οι μολύνσεις μπορεί να εμφανιστούν όταν η ρινίτιδα προκαλεί πρόβλημα στην ευσταχιανή σάλπιγγα στο πίσω μέρος της μύτης. Αν αυτός ο σωλήνα (που συνδέει το πίσω μέρος της μύτης και του μέσου ωτός) δεν λειτουργεί σωστά, τότε μπορεί να συσσωρεύεται υγρό στο μέσο ους (πίσω από το τύμπανο του αυτιού) και αυτό το υγρό μπορεί στη συνέχεια να μολυνθεί.

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα μόλυνσης στο πίσω μέρος της διασποράς στο αυτί μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας της μύτης.

Τα συμπτώματα της μόλυνσης του μέσου ωτός μπορεί να περιλαμβάνουν:

ωταλγία

μια υψηλή θερμοκρασία (πυρετός)

απώλεια ακοής

ήπια απώλεια της ισορροπίας

Οι περισσότερες λοιμώξεις του αυτιού υποχωρούν μέσα σε μερικές ημέρες. Η παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση του πόνου και της υψηλής θερμοκρασίας. Τα αντιβιοτικά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή είναι ιδιαίτερα σοβαρά.

Θεραπεία αλλεργικής ρινίτιδας:

Αυτή η κατάσταση αντιμετωπίζεται με ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

αντιισταμινικά

αποσυμφορητικά

σταγόνες για τα μάτια

ρινικά σπρέι

ανοσοθεραπεία (ενέσεις η υπογλώσσια)

ρινοπλύσεις

χειρουργική αντιμετώπιση σε επιπλοκές αλλεργικής ρινίτιδας

Αντιισταμινικά χρησιμοποιούνται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αλλεργιών. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη αυτού του όρου, επειδή εμποδίζουν το σχηματισμό της ισταμίνης στο σώμα. Ορισμένες φορές είναι χρήσιμα αλλά να το συζητάτε πάντα με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα νέο φάρμακο, ειδικά εάν παίρνετε άλλα φάρμακα ή έχετε άλλες ιατρικές παθήσεις.

Τα αποσυμφορητικά χρησιμοποιούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα για να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση της βουλωμένης μύτης. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν από τη χρήση, εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προσωρινά οφθαλμικές σταγόνες και ρινικά σπρέι για την ανακούφιση από τον κνησμό και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με αλλεργίες. Ωστόσο, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε κανένα προϊόν σε μακροπρόθεσμη βάση.

Εάν έχετε σοβαρές αλλεργίες, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ανοσοθεραπεία. Κοινώς γνωστό ως πυροβολισμός αλλεργίας, αυτό το σχέδιο θεραπείας χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με φάρμακα για τον έλεγχο των συμπτωμάτων. Αυτά τα πλάνα που προορίζονται να μειώσουν την ανοσολογική σας απάντηση σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα την πάροδο του χρόνου.

Πρόληψη αλλεργίες:

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν τα συμπτώματα της αλλεργίας είναι να διαχειριστείτε τις αλλεργίες πριν εμφανιστούν. Η έναρξη λήψης φαρμάκων πριν από την εποχιακή αλλεργία, σε ορισμένες φορές μπορεί να είναι η καλύτερη πρόληψη της αλλεργικής ρινίτιδας. Για παράδειγμα, αν είστε ευαίσθητοι σε γύρη την άνοιξη, τότε μπορεί να χρειαστεί να πάρετε αντιισταμινικά πριν εμφανιστεί η αλλεργική αντίδραση.

Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της αλλεργικής ρινίτιδας είναι να αποστασιοποιηθείτε από τα αλλεργιογόνα που προκαλούν τα συμπτώματά σας. Για παράδειγμα, να παραμένετε σε κλειστούς χώρους όταν τα ποσοστά γύρης είναι υψηλά, και να κάνατε ντους μόλις έρχεστε σπίτι. Επίσης, καθαρίστε το σπίτι σας για να αφαιρέσετε την μούχλα και την σκόνη.

Η πρόγνωση για τα άτομα με αλλεργική ρινίτιδα:

Το αποτέλεσμα της θεραπείας εξαρτάται από την κατάσταση σας. Εποχική αλλεργική ρινίτιδα συνήθως δεν είναι σοβαρή και μπορεί να διαχειριστεί καλά με τα φάρμακα. Ωστόσο, σοβαρές μορφές αυτής της κατάστασης πιθανόν απαιτούν μακροχρόνια θεραπεία.

Πολλές παθήσεις ρινός, παραρρινίων κόλπων και άλλων περιπτώσεων (για παράδειγμα ρινορροία ΕΝΥ) μπορεί να θυμίζουν αλλεργική ρινίτιδα.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό εάν νομίζετε ότι έχετε αλλεργική ρινίτιδα να υποβάλλεστε σε πλήρη ΩΡΛ εξέταση και εάν χρειαστεί και σε άλλες εξειδικευμένες εξετάσεις (όπως αλλεργικά τεστ η εξετάσεις αίματος) για να έχετε την σωστή διάγνωση στη πρόληψη και θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας.
 
olalathos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ