2018-05-07 17:34:21
Φωτογραφία για Κύπρος: 1500 νέες θέσεις και 2500 χιλιάδες προαγωγές
Για μερικά μόνο χρόνια κράτησε η συρρίκνωση της Δημόσιας Διοίκησης, η οποία μετά από απαίτηση των διεθνών πιστωτών μειώθηκε κατά 4.500 εργαζόμενους λόγω του μορατόριουμ στις προσλήψεις πρώτου διορισμού, καθώς και των προώρων και κανονικών αφυπηρετήσεων. Δύο χρόνια μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο, η Δημόσια Υπηρεσία άρχισε και πάλι να διογκώνεται.

Παρόλο που είναι ακόμη σε ισχύ η απαγόρευση της πλήρωσης θέσεων, τους τελευταίους 17 μήνες η Κυβέρνηση άνοιξε 1.527 νέες θέσεις εργασίας πρώτου διορισμού στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το 2017, σύμφωνα με στοιχεία από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, έχουν πληρωθεί συνολικά 787 θέσεις έναντι κενών θέσεων που αφορούν το Δημόσιο, την Εκπαίδευση, τον τομέα της Υγείας, την Εθνική Φρουρά, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ημικρατικούς οργανισμούς.

Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2018, έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και πήραν το πράσινο φως από τη Βουλή, άλλες 740 θέσεις πρώτου διορισμού στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα οι οποίες θα επιβαρύνουν κάθε χρόνο το κρατικό μισθολόγιο κατά €24,2 εκατ. Οι 436 θέσεις αφορούν τη Δημόσια Υπηρεσία, ενώ οι 56 την Πυροσβεστική Υπηρεσία.


Άλλες 211 θέσεις αφορούν ημικρατικούς οργανισμούς και 93 θέσεις είναι ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό. Λόγω του νόμου, η Κυβέρνηση αποστέλλει στη Βουλή μαζικά τα αιτήματα για ξεπάγωμα θέσεων οι οποίες πληρώνονται με τη σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η συνολική απασχόληση στον δημόσιο τομέα έχει μειωθεί από 52.267 υπαλλήλους την 1/1/2012 στις 48.482 την 31/12/2017 (εξαιρουμένων των 3.080 συμβασιούχων οπλιτών που έχουν αντικαταστήσει 3.400 περίπου κληρωτούς οπλίτες). Περαιτέρω, ο συνολικός αριθμός των κενών θέσεων στον δημόσιο τομέα την 31/12/2017 ανήλθε στις 5.273 (περιλαμβανομένου 780 κενών θέσεων ωρομίσθιου προσωπικού). Να σημειωθεί ότι ενώπιον της Βουλής εκκρεμεί νέο αίτημα της κυβέρνησης για το ξεπάγωμα 38 θέσεων ανθυπολοχαγών καθώς και 43 θέσεων λοχία. 

Εξάλλου η Βουλή, τον τελευταίο χρόνο, μοίρασε προαγωγές με το τσουβάλι, οι οποίες ξεπέρασαν τις 2.500. Από πέρσι τον Ιούνιο οι προαγωγές γίνονται με νέα διαδικασία. Η αρμόδια Αρχή υποβάλλει απευθείας αίτημα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για τις προαγωγές, ενώ ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών δεν έχει κανένα λόγο γι’ αυτές.

Ουσιαστικά η Βουλή αποφασίζει για τις προαγωγές με διαδικασίες express. Το γεγονός αυτό έχουν αναδείξει κάποια κόμματα τα οποία μελετούν το ενδεχόμενο να επιστραφούν στην Εκτελεστική Εξουσία τα όπλα για τη διενέργεια προαγωγών. Για παράδειγμα, αύριο η Βουλή θα εξετάσει νέα αιτήματα της κυβέρνησης για να δοθούν άλλες 44 προαγωγές στα δημόσια έργα, 4 στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και δύο στα κοινοτικά συμβούλια.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ