2018-05-09 11:00:11
Φωτογραφία για Περαιτέρω Διευκρινήσεις επί του Αμετάθετου στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΓΓΡΑΦΟ)
Ο Βουλευτής Σαρίδης Γεωργίου Ιωάννης, κατέθεσε εκ νέου ερώτηση (Αρ. Πρωτ. 1592/04-05-2018) προς τo Υπουργείo Εθνικής Άμυνας με θέμα: «Περαιτέρω Διευκρινήσεις επί του Αμετάθετου στις Ένοπλες Δυνάμεις».

Κύριε Υπουργέ

Με την υπ' αριθμόν Φ900α/1512/15888 - 17/05/2018 απάντησή σας στην υπ’ αριθμόν 3704-22/02/2018 ερώτηση που συνυπέβαλα με τους συναδέλφους μου βουλευτές, κ.κ. Εμμανουηλίδη Δημήτριο, Ντζιμάνη Γεώργιο και Σκουρολιάκο Παναγιώτη, αναφερθήκατε στα προβλήματα που θα επέφερε στο Στράτευμα η θεσμοθέτηση του αμετάθετου για τα προερχόμενα από κατηγορίες υπαξιωματικών στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχουν συμπληρώσει τριάντα (30) έτη πραγματικής υπηρεσίας και η τοποθέτησή τους σε φρουρά επιθυμίας τους.

Ασφαλώς, κύριε Υπουργέ, η εύρυθμη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά κάθε Έλληνα πολίτη, εμού συμπεριλαμβανομένου. Επί του ζητήματος όμως, καθώς και της απαντήσεώς σας, υπάρχουν δύο παρατηρήσεις:


1. Επί υπουργίας σας, θεσμοθετήθηκε το αμετάθετο για τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των πρωτοβάθμιων ενώσεων στρατιωτικών (έως και πέντε μέλη ανά ένωση). Η παραπάνω πρόβλεψη δημιουργεί δυνητικά έως και 370 θέσεις στρατιωτικών, οι οποίοι δε μετατίθενται εκτός των ορίων της περιφερειακής ενότητας του σωματείου τους, για όσο είναι μέλη του διοικητικού του συμβουλίου. Παρόλο που ο αριθμός είναι μικρός, δε μπορεί να θεωρηθεί αμελητέος και καταδεικνύει εμπράκτως πως υπάρχουν λόγοι, οι οποίοι εν προκειμένω δε μπορούν εύκολα να θεωρηθούν υπηρεσιακοί ή κοινωνικοί, για τη θεσμοθέτηση αμετάθετου.

2. Στην κατάληξη της παραπάνω απάντησής σας αναφέρετε «ότι τυχόν θέσπιση του Αμετάθετου (...) ίσως να μην εναρμονίζεται με τις ανάγκες ύπαρξης θεσμικών εγγυήσεων που εξασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση την απρόσκοπτη εκπλήρωση της αποστολής των ΕΔ...». Από τη λέξη «ίσως» ευλόγως συνάγεται, πως δεν υπάρχει βεβαιότητα για τον αρνητικό αντίκτυπο του Αμετάθετου.

Με βάση τα παραπάνω, κύριε Υπουργέ, σας ερωτώ:

1. Υπάρχει μελέτη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία έχει εξετάσει επισταμένως το θετικό και αρνητικό αντίκτυπο που θα είχε στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων η θεσμοθέτηση του Αμετάθετου και αν ναι, ποια είναι τα βασικά συμπεράσματά της;

2. Αν δεν έχει υπάρξει μελέτη, προτίθεσθε να προσεγγίσετε άμεσα και με ολοκληρωμένο τρόπο το εν λόγω ζήτημα, εξετάζοντας και σενάρια ευέλικτης εφαρμογής του, όπως για παράδειγμα η παροχή άλλων διευκολύνσεων σε στελέχη που δε θα κάνουν χρήση του Αμετάθετου;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Ιωάννης Σαρίδης

Διαβάστε αναλυτικά την σχετική ερώτηση:
staratalogia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ