2018-05-09 12:36:16
Φωτογραφία για Κύπρος: Οριστικά στο λόφο της ΠΑΣΥΔΥ η Βουλή
Καρποφόρησε τελικά η παρέμβαση της υπουργού Μεταφορών κ. Βασιλικής Αναστασιάδου και τα εμπλεκόμενα τμήματα του υπουργείου (Αρχαιοτήτων κλαι Δημοσίων Έργων) συναίνεσαν στην ανέγερση του νέου κτηρίου του Κοινοβουλίου στο λόφο της ΠΑΣΥΔΥ.

Όπως είναι γνωστό το Τμήμα Αρχαιοτήτων διαφωνούσε με την συγκεκριμένη λύση θεωρώντας ότι ίσως δεν θα προστατεύονταν επαρκώς τα αρχαία.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», με τη συμφωνία διασφαλίζεται τόσον η προστασία των αρχαίων όσο και η ασφάλεια της Βουλής, με την τοποθέτηση διαχωριστικού μεταξύ τους.

Όπως έγραψε ήδη ο «Φ», το κτήριο, λόγω των αρχαίων, μετακινήθηκε 30 μέτρα ενώ υπάρχουν και άλλα σημεία στα οποία επίσης υποστηρίζεται ότι υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, οπόταν ίσως απαιτηθεί η περαιτέρω συρρίκνωση των κτηρίων. Σήμερα, και με βάση τα διαφοροποιημένα σχέδια που εκπονήθηκαν το 2009, η Βουλή θα καταλαμβάνει περίπου το 40% του λόφου της ΠΑΣΥΔΥ και τα αρχαία το υπόλοιπο 60%
. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το οποίο επιδιώκει την δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στο λόφο της ΠΑΣΥΣΥ, θεωρεί πως θα πρέπει να κατασκευαστεί και ένα εστιατόριο, καθώς και δημόσια αποχωρητήρια για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, ενώ υπάρχει και θέμα και με τη στάθμευση των λεωφορείων και γενικά των επισκεπτών.

Με βάση τα σχέδια, τα αρχαία θα βρίσκονται σε ψηλότερο σημείο από τα κτήρια. Όπως θα βλέπει κάποιος τη λεωφόρο Δημοσθένη Σεβέρη, μπροστά του θα υπάρχουν οι αίθουσες συνεδριάσεων των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Στη δεξιά πλευρά, στα όρια του κτηρίου της ΠΑΣΥΔΥ και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας θα κατασκευαστούν  τα γραφεία των βουλευτών και ακριβώς πίσω τους τα γραφεία των συνεργατών τους τα οποία θα είναι σχετικά μικρότερα. Επίσης στη δεξιά πλευρά και συγκεκριμένα στη γωνία του χώρου (μεταξύ των γραφείων των βουλευτών και της τελευταίας αίθουσας συνεδρίας των κοινοβουλευτικών επιτροπών) προβλέπεται η κατασκευή αίθουσας εμβαδού 600 τετραγωνικών μέτρων (παρόμοια με αυτή στο υπουργείο Οικονομικών) όπου θα πραγματοποιούνται διάφορες συγκεντρώσεις ή και εκδηλώσεις.

Μπροστά από τις αίθουσες συνεδριάσεων των κοινοβουλευτικών Επιτροπών προγραμματίζεται η κατασκευή της αίθουσας της ολομέλειας στην οποίαν θα υπάρχουν θέσεις για 59 βουλευτές (56 βουλευτές και τρεις για τους εκπροσώπους των θρησκευτικών ομάδων) ενώ  στην στρόγγυλου σχήματος αίθουσα θα μπορούν παρευρεθούν καθήμενοι περίπου 400 άνθρωποι.

Αριστερά, πάνω στο λόφο και έναντι του υπουργείου Εσωτερικών, θα παραμείνει και θα εξωραϊστεί το άγαλμα των Καραολή και Δημητρίου και ακριβώς πίσω τους θα υπάρχουν αρχαία. Δεξιά του αγάλματος, στο βάθος, προβλέπεται η κατασκευή των γραφείων των εργαζομένων της Βουλής. Όλος ο υπόλοιπος χώρος θα καλύπτεται από τια αρχαιότητες οι οποίες θα φτάνουν μέχρι τα όρια της ολομέλειας της Βουλής. Αρχαία υπάρχουν και πλησίον των αιθουσών συνεδριάσεων των κοινοβουλευτικών επιτροπών προς την πλευρά της λεωφόρου Δημοσθένη Σεβέρη. Τα τμήματα αυτά θα ενσωματωθούν και θα προστατευθούν.

Θα υπάρχει επίσης πράσινο, σιντριβάνι, σκαλοπάτια, ράμπες και άλλες κατασκευές. Θα υπάρχουν επίσης βοηθητικά κτήρια.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ