2018-05-10 20:03:16
Φωτογραφία για Χανιά:Οι πιτσιρικάδες σβήνουν το τσιγάρο - Μένει να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος
Ισχυρή αντικαπνιστική τάση καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στη νεολαία στην Ελλάδα, με τα... ποσοστά των καπνιστών στην ηλικιακή ομάδα 16-24 να έχουν μειωθεί κατά 33% από το 2009 ως το 2014. 

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν από τον καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος SmokeFreeGreece στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα «Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα» που διοργανώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων από το Παράρτημα Χανίων του Συλλόγου «Προστασία από το παθητικό κάπνισμα».

Ο κ. Μπεχράκης, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στα σχολεία τα τελευταία οκτώ χρόνια, «οι οποίες γίνονται με συγκεκριμένο πρόγραμμα και είναι στοχευμένες ώστε να κάνουν το παιδί να μην θέλει να αρχίσει το κάπνισμα». Αυτές, περιλαμβάνουν ββιλία που αναφέρονται στους εκπαιδευτικούς, εγχειρίδια εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών αλλά και το τετράδιο «μαθαίνω να μην καπνίζω» που κυκλοφορεί σε 150.000 αντίτυπα από την Βουλή των Ελλήνων.


«Το πρόγραμμα εφαρμόζεται πολλά χρόνια τώρα και έχει αρχίσει να αποδίδει αποτελέσματα. Στα έτη 2009 έως 2014 έχουμε μείωση του καπνίσματος 33% στις ηλικίες 16-24 Σήμερα οι Έλληνες μαθητές που καπνίζουν είναι ελαφρώς λιγότεροι από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Έχει αναπτυχθεί ένα πολύ μεγάλο trend που δείχνει ότι ο νέος Έλληνας έχει αρχίσει να βλέπει το κάπνισμα σαν μια λάθος διαδικασία στην οποία δεν μπαίνει. Το μη κάπνισμα συνδέεται με δύναμη, με επιτυχίες και οι νέοι το έχουν αντιληφθεί αυτό» εξήγησε στο zarpanews.gr.

«Για τους γονείς, πρέπει να σεβαστούμε το ζήτημα της εξάρτησης» προσέθεσε. Ωστόσο, σε ηλικία άνω των 65 κι εκεί υπάρχει μείωση με το ποσοστό των καπνιστών να είναι στο 12,5% μόνο. «Βέβαια πολλοί έχουν πεθάνει ήδη οπότε οι εναπομένοντες είναι εκείνοι που δεν καπνίζουν» τόνισε καταλήγοντας στο ότι «το θέμα έχει μπει σε θετική τροχιά και αν λίγο μας βοηθήσει η Πολιτεία με την εφαρμογή του νόμου, τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά».
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ