2012-06-01 18:38:56
Φωτογραφία για Αίγυπτος: Μεταξύ σφύρας και άκμονος
Μετάφραση Ελπινίκη Καρακώστα

http://global-chessboard.blogspot.gr/

Οι Αιγύπτιοι καλούνται να αποφασίσουν ανάμεσα σε δυο υποψήφιους για τον προεδρικό θώκο που αντιπροσωπεύουν εκ διαμέτρου αντίθετες προσδοκίες και αντικρουόμενο όραμα για το μέλλον της χώρας. Οι εκλογές της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι οι μισοί πολίτες τουλάχιστον εμπιστεύτηκαν τους κοσμικούς υποψηφίους. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα με τον Μοχάμεντ Μούσρι “τερμάτισε” πρώτη αποσπώντας περίπου το 25 τοις εκατό των ψήφων.

Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν ο τελευταίος πρωθυπουργός υπό τον Χόσνι Μουμπάρακ, ο Άχμετ Σαφίκ ο οποίος, ήρθε δεύτερος κερδίζοντας το 24 τοις εκατό των ψήφων. Εντός κι εκτός Αιγύπτου, αναλυτές και πολίτες απόρησαν με την επιτυχία του καθώς θεωρούνταν απομεινάρι του παρελθόντος. Οι επόμενες εκλογές μεταξύ των Μούσρι και Σαφίκ θα λάβουν χώρα τρεις εβδομάδες αργότερα. Οι Ισλαμιστές γνωρίζουν ότι η δημοφιλία τους έχει μειωθεί  αφού εδώ και ένα χρόνο που βρίσκονται στο κοινοβούλίο ο λαός τους καταλογίζει αναποτελεσματικότητα και έλλειψη οργάνωσης.


Διαβάστε περισσότερα Ο Μούσρι έχει κάνει ανοίγματα στις κοσμικές δυνάμεις του κοινοβουλίου χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία για την ώρα. Από την άλλη ο Σαφίκ έχει αποστασιοποιηθεί από το παλαιό καθεστώς και στηρίζεται στη σημαντική ψήφο των Κοπτών και στο γεγονός ότι οι πολίτες της μέσης τάξης δε θα ήθελαν να δουν τη χώρα να πέφτει στα χέρια ενός προέδρου που πιστεύει ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος της σαρία.  

Το 1952 ο Νάσσερ αφού χρησιμοποίησε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα για να εκθρονίσει τους μονάρχες, την κήρυξε παράνομη και την πολέμησε. Σήμερα πενήντα χρόνια μετά ο λαός βρίσκεται στην ίδια θέση. Πρέπει να αποφασίσει για κάτι που έπρεπε να είχε αποφασίσει τότε. Η επιτυχία των Μουσουλμάνων θα θέσει ολόκληρο το κοινοβούλιο υπό την επιρροή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως οι Ισλαμιστές θα τιμήσουν τις υποσχέσεις τους για ένα κοσμικό κράτος.

Από την άλλη αν κερδίσει ο Σαφίκ οι νέοι μπορεί να βγουν στις πλατείες για μια δεύτερη επανάσταση. Πολλοί αναρωτιούνται για πιο λόγο θυσιάστηκαν 1000 άνθρωποι, για να επιτύχει ένας πιστός συνεργάτης του Μουμπάρακ έναν θρίαμβο.

Πολλοί Αιγύπτιοι εύχονται ο επόμενος πρόεδρος να φέρει σταθερότητα στην οικονομία και να ανακόψει τη δυναμική των Ισλαμιστών.

http://turkishcentralnews.com/archives/14394
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Από τα 307 στα 83
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Από τα 307 στα 83
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ