2018-05-16 10:07:17
Φωτογραφία για Γενναιοδωρία: Πηγή ευτυχίας για εμάς και τους γύρω μας
Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι η γενναιοδωρία μπορεί να συνδέεται με την ευτυχία στη ζωή; Αν όχι, το σκέφτηκε για εσάς μία ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, η οποία διεξήγαγε σχετική μελέτη για να το αποδείξει και με επιστημονικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι άνθρωποι που είναι έστω και λίγο γενναιόδωροι είναι περισσότερο ευτυχισμένοι, από εκείνους που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε φειδωλούς ή τσιγκούνηδες.

Ας εστιάσουμε όμως λίγο περισσότερο στα δεδομένα της έρευνας. Ως αντικείμενα της έρευνας λειτούργησαν 50 εθελοντές, οι οποίοι χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Σε όλα τα άτομα δόθηκε ένα χρηματικό ποσό. Ωστόσο, στα μέλη της πρώτης ομάδας δόθηκε η οδηγία να τα δαπανήσουν στην αγορά ενός δώρου για κάποιο δικό τους πρόσωπο, ενώ τα άτομα της δεύτερης ομάδας θα έπρεπε να αγοράσουν κάτι για τον εαυτό τους.

Καθώς τα αντικείμενα της έρευνας αποφάσιζαν πως θα ξοδέψουν τα χρήματά τους, οι ερευνητές μετρούσαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα σε τρεις περιοχές του εγκεφάλου
. Η πρώτη ήταν η περιοχή που σχετίζεται με την κοινωνική συμπεριφορά και τη γενναιοδωρία. Η δεύτερη περιοχή ήταν το κοιλιακό ραβδωτό σώμα (ventral striatum), η οποία συνδέεται με την ευτυχία και η τελευταία, ο τροχιακός φλοιός (orbitofrontal cortex), όπου εκτελείται η λειτουργία της αξιολόγησης κόστους/ οφέλους κατά τη διαδικασία της λήψης αποφάσεων.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι μετρήσεις, ζητήθηκε από τα άτομα να αξιολογήσουν το πόσο ευτυχισμένοι ένιωθαν πριν και μετά την πραγματοποίηση του πειράματος. Σύμφωνα με τις δικές τους δηλώσεις, εκείνοι που προσέφεραν δώρα με τα χρήματα που τους δόθηκαν, ένιωθαν πιο ευτυχισμένοι μετά τη λήξη του πειράματος. Επιπλέον, το σκορ τους ήταν υψηλότερο και συγκριτικά με τα άτομα της ομάδας ελέγχου, που δαπάνησαν τα χρήματα για τον εαυτό τους.

Όπως ανέφερε στο «Science News», ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Philippe Tobler: «Δεν χρειάζεται να γίνει κανείς οσιομάρτυρας, για να αισθανθεί περισσότερο ευτυχής. Είναι αρκετή ακόμη και μία μικρή γενναιόδωρη κίνηση».

Είναι εύκολο να δεχθεί κανείς το συμπέρασμα της έρευνας αν σκεφτεί πως αισθάνεται την περίοδο των Χριστουγέννων ή την μέρα του Αγίου Βαλεντίνου, όταν ανταλλάσσει δώρα με τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Τέλος, να ξεκαθαρίσουμε ότι μπορεί το συγκεκριμένο πείραμα να περιελάμβανε χρήματα, ωστόσο η γενναιοδωρία μπορεί να εκδηλωθεί με τη διάθεση του προσωπικού μας χρόνου, την προσφορά χειροποίητων αντικειμένων, τροφίμων ή άλλων πόρων.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ