2018-05-17 14:35:18
Φωτογραφία για Β. ΝΤΟΜΠΡΟΒΣΚΙΣ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΔΝΤ: Μέτρα για το χρέος την άλλη εβδομάδα, για να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα

Η τελική συμφωνία για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο είναι εφικτό να ολοκληρωθεί στο  Eurogroup του Ιουνίου, όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Επανέλαβε τη δέσμευση της Κομισιόν για συμφωνία για το χρέος πριν από το τέλος του προγράμματος.  Αυτό, ωστόσο, δεν ικανοποιεί το ΔΝΤ.

Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν ύστερα από ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του προγράμματος και το αν σε αυτό συμπεριλαμβάνεται το χρέος. 

«Είναι σαφής η δέσμευση όλων των πλευρών για την επιτυχή κατάληξη του προγράμματος. Υπάρχουν ακόμα ανοιχτά κάποια προαπαιτούμενα και άλλες συζητήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για το χρέος
. Αυτή η εργασία συνεχίζεται. Αυτό που εννοούσα ήταν ότι θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, δηλαδή τον Μάιο και τον Ιούνιο. Η Επιτροπή γι’ αυτό εργάζεται και είναι εφικτό στη βάση των αποφάσεων του Eurogroup», είπε ο κ. Ντομπρόβσκις, τονίζοντας ότι βρισκόμαστε σε μια «κρίσιμη» περίοδο για τις εν λόγω αποφάσεις και ότι η Ελλάδα από την πλευρά της έχει πετύχει και ξεπεράσει τους στόχους την περασμένη χρονιά, ενώ οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα για την τελευταία αξιολόγηση έχουν μόλις ξεκινήσει.

Όπως σημείωσε, για το χρέος θα ακολουθηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν ονομαστικό κούρεμα, αλλά διευθέτηση στην εξυπηρέτησή του. «Η Επιτροπή είναι πλήρως δεσμευμένη να υπάρξει αυτή η συμφωνία πριν από το τέλος του προγράμματος», ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ σημείωσε ότι «εργαζόμαστε εποικοδομητικά», καθώς παρ’ όλο που δεν έχει μέχρι σήμερα παράσχει χρηματοδότηση στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος, συμμετέχει κανονικά στις αποστολές. «Συζητάμε τι είδους συνεργασία ή δέσμευση θα μπορέσουμε να πετύχουμε», κατέληξε ο Β. Ντομπρόβσκις.

Θα πρέπει όμως να θυμίσουμε ότι προ ημερών ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο θέλει συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup της 24ης Μαιου.. 

ΔΝΤ: Μέτρα για το χρέος την άλλη εβδομάδα, για να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα

Στην κατεύθυνση των άμεσων και δη ποσοτικοποιημένων αποφάσεων για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους πιέζει το ΔΝΤ.   Αν την άλλη Πέμπτη, που συνεδριάζει το Eurogroup, ή λίγες μέρες αργότερα, δοθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους κάποια μέτρα, με τα οποία θα συμφωνήσει το ΔΝΤ,  ο οργανισμός θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση του προγράμματος. Αυτό επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Ψαλιδόπουλος είπε ότι στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα, τότε αυτό θα λήξει στις 30 Αυγούστου, δηλαδή 10 ημέρες μετά τη λήξη του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Στην περίπτωση, που δεν δοθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους τα μέτρα που ζητά για το χρέος, το ΔΝΤ δεν θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του, σημείωσε.

Ο κ. Ψαλιδόπουλος εξήγησε ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι ποσοτικοποιημένα, δηλαδή να υπάρχουν κάποια νούμερα που θα μπορούν να μπουν στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους του Ταμείου. Όπως είπε, το Ταμείο θεωρεί ήδη βιώσιμο το ελληνικό χρέος έως το 2030, αλλά ζητά μέτρα για να γίνει αυτό βιώσιμο και μετά το έτος αυτό. Είχε προηγηθεί πριν από λίγες ημέρες προειδοποίηση του Πολ Τόμσεν ότι εάν θέλουν οι Ευρωπαίοι τη συμμετοχή του Ταμείου σε επίπεδο χρηματοδότησης, θα πρέπει να συμφωνήσουν για το χρέος στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ