2018-05-18 07:41:28
Φωτογραφία για Κύπρος: Χάος στα νοσοκομεία - Σε τεντωμένο σχοινί η Υγεία
Εκατοντάδες ακτινογραφίες στοιβάχθηκαν στα ακτινολογικά τμήματα, τα παραπεμπτικά για αξονική τομογραφία και όλων των ειδών εργαστηριακές εξετάσεις πάνε κι έρχονται, τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών καθυστερούν στην εξυπηρέτηση των ασθενών και την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι δύο γιατροί του ΤΑΕΠ Λάρνακας υπέβαλαν την παραίτησή τους με αποτέλεσμα το Υπουργείο Υγείας να τρέχει και να μη φτάνει αφού θα πρέπει να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε με τη μετάθεση γιατρών από άλλα τμήματα του νοσηλευτηρίου ή από άλλα νοσηλευτήρια.

Ήδη, και σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, γιατρός, η οποία παλαιότερα υπηρετούσε στο Τμήμα και μετατέθηκε πρόσφατα σε άλλο νοσηλευτήριο, κλήθηκε την Τετάρτηχθες να επιστρέψει στη Λάρνακα.

Με απλά λόγια, στα δημόσια νοσοκομεία επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα το απόλυτο χάος, το οποίο καταδεικνύει την ανασφάλεια που διακατέχει πλέον γιατρούς και ασθενείς ύστερα από τον τραγικό θάνατο του 10χρονου παιδιού την περασμένη εβδομάδα και είχε ως αποτέλεσμα από τη μια οι επαγγελματίες υγείας να ενεργούν αμυντικά, προχωρώντας ενδεχομένως σε αχρείαστες διαδικασίες οι οποίες οδηγούν σε καθυστέρηση, και από την άλλη οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται αφάνταστα αφού στήνονται με τις ώρες στην αναμονή.


Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της όλης κατάστασης προκάλεσε, μεταξύ άλλων, και η ανακοίνωση της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών και η προτροπή της προς όλους τους γιατρούς να τηρούν όλους τους διεθνείς κανόνες και να αναμένουν τη γνωμάτευση ακτινολόγων για όλες τις ακτινογραφίες αλλά και τα αποτελέσματα όλων των εργαστηριακών εξετάσεων πριν προχωρήσουν σε «απόλυση» ασθενών έκανε ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση, αφού οι πολίτες στοιβάζονται στις Πρώτες Βοήθειες όλων των νοσοκομείων.

Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, οι γιατροί προχωρούν σε εξετάσεις και αναλύσεις οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες θα αποφεύγονταν, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη αρχίσει οι αντιδράσεις των γιατρών των ειδικοτήτων που επηρεάζονται.

Αυξημένη κίνηση άρχισε να παρατηρείται τις τελευταίες δύο ημέρες και στο Νοσοκομείο Λευκωσίας αφού πλέον από τις επαρχίες, με την παραμικρή υποψία, οι ασθενείς παραπέμπονται σε γιατρούς των ειδικοτήτων για τις οποίες δεν λειτουργούν τμήματα στα νοσηλευτήρια των άλλων πόλεων.

Απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα αλλά και στις διαμαρτυρίες, τις αποφάσεις και αιτήματα των γιατρών αναμένεται ότι θα δώσει σήμερα ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης την οποία έχει ήδη ανακοινώσει.

Την Τετάρτη, από πλευράς του Υπουργείου Υγείας, η διευθύντρια του γραφείου του υπουργού Αναστασία Ανθούση, απαντώντας στον ισχυρισμό ότι υπήρξε σύγκρουση συμφερόντων σε ό,τι αφορά τον τρόπο διεξαγωγής της διοικητικής έρευνας που διέταξε ο υπουργός Υγείας, ανέφερε ότι καμία σύγκρουση συμφερόντων δεν υπήρξε επειδή ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες όπως αυτές προνοούνται στον νόμο περί Δημόσιας Υπηρεσίας και ξεκαθάρισε ότι άλλο η διοικητική έρευνα και άλλο η έρευνα της Αστυνομίας. Η Αστυνομία, είπε, προχώρησε σε έρευνα ύστερα από καταγγελία της μητέρας του 10χρονου.

Ένταση και διαφωνίες και μεταξύ των γιατρών

Η ένταση που επικρατεί μεταξύ των γιατρών ήταν εμφανής και κατά τη διάρκεια της τοπικής συνέλευσης των γιατρών στο Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Οι ακτινολόγοι του νοσηλευτηρίου εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους αφού πλέον επί εικοσιτετραώρου βάσεως καταφθάνουν κοντά τους για γνωματεύσεις εκατοντάδες ακτινογραφίες για επείγοντα και όχι μόνο περιστατικά. Αύξηση παρατήρησαν οι γιατροί του ακτινολογικού και στα παραπεμπτικά για αξονικές τομογραφίες. Για παράδειγμα και ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες εκδίδονταν 5 ή 6 παραπεμπτικά κατά τις απογευματινές ώρες, τις προηγούμενες ημέρες παραπέμπονταν 10-15 περιστατικά.

Οι διαφωνίες μεταξύ των γιατρών τόσο για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η κατάσταση στα νοσοκομεία όσο και τα μέτρα που έλαβαν οι γιατροί επιβεβαιώνονται και από το γεγονός ότι οι γιατροί της ΠΑΣΥΔΥ, αν και συμμετείχαν στην κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσαν όλες οι συντεχνίες των κυβερνητικών γιατρών με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, δεν συμμετείχαν στη δίωρη στάση εργασίας.

Παράλληλα, το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Πάφου ανακοίνωσε από το πρωί της Τετάρτης ότι δεν θα συμμετάσχει στη στάση εργασίας και έγινε μάλιστα λόγος και για ανυπαρξία «προσωπικού ασφαλείας», ενώ η αρχή με τις αποχές έγινε από την Καρδιολογική Κλινική του ίδιου νοσοκομείου η οποία είχε ανακοινώσει τη μη συμμετοχή της από το απόγευμα της Τρίτης.

Τη θέση του τόσο για τη δίωρη στάση εργασίας όσο και για το αίτημα των γιατρών για «αποποινικοποίηση της ιατρικής πράξης» διαχώρισε την Τετάρτη και ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ Βάσος Οικονόμου.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ