2018-05-19 11:54:40
Φωτογραφία για Ροδόπη: Νέα δεδομένα στην αστυνόμευση, στασιμότητα στο ανθρώπινο δυναμικό


Νέα δεδομένα στην αστυνόμευση, στασιμότητα στο ανθρώπινο δυναμικό. 

Σε μείζον ζήτημα για την ασφάλεια στην περιοχή και ταυτόχρονα για την εργασία των αστυνομικών υπαλλήλων, αναδεικνύεται η λειψανδρία στην Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης. Από την κατακόρυφη αύξηση του φαινομένου παράτυπης μετανάστευσης, τη διαχείριση θεμάτων κρατικής ασφάλειας και τη λειτουργία του μεθοριακού σταθμού Νυμφαίας, προκύπτουν τα νέα δεδομένα, ενώ την ίδια στιγμή δεν έχει γίνει καμία ενέργεια προς την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού. 

Με κυρίαρχο αίτημα την ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης με ικανό αριθμό (τουλάχιστον 50) αστυνομικών στο πλαίσιο του ενεργού προγράμματος για την διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης (Ασπίδα), με το ίδιο σκεπτικό που ενισχύονται άλλες Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 17 Μαΐου παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο Κομοτηνής. 


Από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης πραγματοποιήθηκε η διαμαρτυρία με το πανό να αναγράφει "Προστατέψτε αυτούς που σας προστατεύουν". Κατά την διάρκεια αυτής εκτέθηκαν τα κυρίαρχα τοπικά προβλήματα που απασχολούν τα μέλη της Ένωσης, αναπτύχθηκαν συνοπτικά οι δράσεις στις οποίες προέβη το Δ.Σ. κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα καθώς και οι προτάσεις – αιτήματα προκειμένου για την επίλυσή τους.

Συγκεκριμένα αναδείχθηκαν: 

Το θέμα της λειψανδρίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης, σε συνάρτηση:

Α) με τις νέες υπηρεσιακές ανάγκες που δημιουργούνται από την διαχείριση του ολοένα αυξανόμενου φαινομένου παράτυπης μετανάστευσης (κατά το 1ο τρίμηνο του 2018: αύξηση συλλήψεων μεταναστών 168,29%),

Β) την διαχείριση θεμάτων κρατικής ασφάλειας,

Γ) την λειτουργία του Μεθοριακού Σημείου Διαβατηριακού Έλεγχου Νυμφαίας όπου σύμφωνα με προ-μελέτη Διεθνών Οδικών Αφίξεων Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας & Θράκης 2017 που συνέταξε και έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης, αποτελεί την μεγαλύτερη πύλη εισόδου επισκεπτών ανάμεσα στα 7 συνοριακά σημεία της Περιφέρειας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι οδικές αφίξεις που καταγράφηκαν στη Νυμφαία κατά τη διάρκεια του 2017, αντιστοιχούσαν στο 40,7% του συνόλου της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Συγκεκριμένα, ανήλθαν σε 1.460.528, τη στιγμή που στους Κήπους καταγράφονταν 784.672 και συνολικά στα 7 συνοριακά σημεία της Α.Μ.Θ. 3.585.856 οδικές αφίξεις, οδηγούν αναπόφευκτα στην καταπόνηση του αστυνομικού προσωπικού και την καταστρατήγηση των εργασιακών του δικαιωμάτων, με την μη χορήγηση των δικαιούμενων ημερησίων αναπαύσεων.

Το φαινόμενο της μετανάστευσης δεν είναι πρόσκαιρο, κατέθεσε την εμπειρία της η Σταυρούλα Τζατζανά αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης και μέλος της εκτελεστικής γραμματείας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων και πρόσθεσε "οι αυξητικές ροές είναι πάρα πολύ μεγάλες και το πρόβλημα το διαχειρίζεται κατά αποκλειστικότητα η ελληνική αστυνομία. Στην Ροδόπη έχουμε αυξήσεις πάνω από 150% και δεν θέλω να γίνω Κασσάνδρα, αλλά φοβάμαι ότι στην συνέχεια θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση με αποτέλεσμα να χρειάζεται μεγάλος αριθμός αστυνομικού προσωπικού για να μπορέσει να διαχειριστεί αυτό το θέμα, παράλληλα με όλες τις άλλες υποχρεώσεις και όλες τις ιδιαιτερότητες του νομού μας που αφορούν είτε σε θέματα κρατικής ασφάλειας, είτε το σημείο διαβατηριακού ελέγχου στην Νυμφαία". 

Αστυνομικό Τμήμα Ιάσμου: Ένας σκοπός για 100 μετανάστες!

Ειδικά για το μεταναστευτικό η διαμαρτυρία των αστυνομικών υπαλλήλων ανέδειξε το παράδειγμα λειτουργίας του Αστυνομικού Τμήματος Ιάσμου όπου σε κρατητήρια χωρητικότητας 20 ατόμων φιλοξενείται έως και 5πλάσιος αριθμός κρατουμένων με μόλις έναν σκοπό. Γι' αυτό τα μέλη της Ένωσης πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας και έξωθεν των κρατητηρίων του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου.

Όπως κατήγγειλαν η κατάσταση που επικρατεί στα κρατητήρια του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου, όπου τους τελευταίους μήνες και εξαιτίας της αύξησης του φαινομένου της παράτυπης μετανάστευσης έχει αναχθεί πλέον σχεδόν σε πάγια κατάσταση η κράτηση εντός αυτών ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού κρατουμένων, δυσανάλογου της χωρητικότητάς του. Ενώ τα κρατητήρια έχουν χωρητικότητα 20 ατόμων, συνήθως φιλοξενούνται σε αυτά έως και 5πλάσιος αριθμός κρατουμένων και μάλιστα κάποιες φορές διατίθεται μόνο ένας σκοπός κρατητηρίων.

Αίτημα των αστυνομικών, όπως διατυπώθηκε στη διάρκεια της διαμαρτυρίας, "είναι η ενεργοποίηση της κεντρικής φυσικής και πολιτικής ηγεσίας μας ώστε να εξευρεθεί μεγαλύτερος χώρος που θα διαμορφωθεί κατάλληλα και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα ώστε να πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές ασφάλειας αστυνομικών κρατητηρίων. Με τον τρόπο αυτό αφενός μεν θα ικανοποιούνται οι νέες ανάγκες όπως αυτές διαμορφώνονται από τις συνεχώς αυξανόμενες ροές μεταναστών, αφετέρου δε οι συνάδελφοί μας θα μπορούν να απολαμβάνουν το αυτονόητο και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά τους στην ασφάλεια κατά την εργασία τους".

Μέσω της χθεσινής διαμαρτυρίας οι αστυνομικοί απεύθυναν για μία ακόμη φορά έκκληση προς τους βουλευτές του τόπου, όλους τους φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και την κοινωνία της Ροδόπης, να ασκήσουν πιέσεις ο καθένας από το δικό του μετερίζι προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης με ικανό αριθμό αστυνομικού προσωπικού μέσω του προγράμματος «Ασπίδα». 

Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν επίσης συναντήσεις με τον γενικό περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή Α.Μ.Θ. υποστράτηγο Νικόλαο Μενεξίδη, τον αστυνομικό διευθυντή της Δ.Α. Ροδόπης Μιχαήλ Σεβδυνίδη και τον διοικητή του Τ.Σ.Φ. Ιάσμου αστυνόμο Α΄ Ηλία Μαυρόπουλο.

Δήμητρα Συμεωνίδου- xronos.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ