2018-05-21 16:23:42
Φωτογραφία για Πέθανε ο Χάρρυ Κλυνν - Aπό τη φτωχή Καλαμαριά στη δόξα της επιθεώρησης!
Ο Χάρρυ Κλυνν «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, δυο χρόνια μετά το θάνατο του γιού του σκηνοθέτη Νίκου Τριανταφυλλίδη το 2016 Το τελευταίο διάστημα είχε αναπνευστικά προβλήματα και ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι.

Ο Χάρρυ Κλυνν είναι ο καλλιτέχνης που ανανέωσε σε αυτές τις δεκαετίες την έννοια της σάτιρας και της επιθεώρησης με επιτυχίες που άφησαν εποχή, τόσο στη δισκογραφία όσο και το θέατρο. Ξεχώριζε σε αυτές τις δουλειές του ο ρόλος του Τραμπάκουλα, που άφησε κυριολεκτικά εποχή.

Γεννήθηκε στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης στις 7 Μαΐου του 1940 από φτωχή οικογένεια Πόντιων προσφύγων, τον Νίκο και την Κυριακή Τρανταφυλλίδη. Δούλευε σαν παραγιός από την ηλικία των 5 ετών ενώ φοιτούσε στο Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο Kαλαμαριάς και αργότερα στο Πέμπτο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης. 

Τη Θεσσαλονίκη την εγκαταλείπει όταν τον ανακαλύπτει ο Γιώργος Οικονομίδης στα περίφημα «ταλέντα» του
. Με τον Οικονομίδη αρχίζει να εμφανίζεται σε αναψυκτήρια και κέντρα της εποχής όπως το «Kάστρο», ο «Bράχος», το «Tροκαντερό», το «Άλσος», και το «Γκρην Παρκ». Η παρουσία του σε νούμερα και σε παρουσιάσεις είναι εντυπωσιακή, έτσι κερδίζει τους πρώτους του κινηματογραφικούς ρόλους στις ταινίες ταινίες «Γάμος αλά Ελληνικά» και «Τα 201 Καναρίνια», ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1960 κάνει και τις πρώτες του θεατρικές εμφανίσεις στα θέατρα Ακροπόλ και Χατζηχρήστου.

Με αφορμή τις εμφανίσεις του στον Καναδά φεύγει για 10 χρόνια από την Ελλάδα και δουλεύει σε κέντρα της ομογένειας. Είναι ο πρώτος και πιο γνωστός stand up comedian που εξέλιξε και ανέπτυξε το είδος αυτό ενώ παράλληλα εργαζόταν ως συγγραφέας σατιρικών κειμένων. Στο Σικάγο παντρεύεται τη γυναίκα του Χαρίκλεια και αποκτά τα τρία τους παιδιά, Νίκο, Αποστόλη και Κορίνα. 

Επιστρέφει στην Ελλάδα το χειμώνα του 1974 και πρωτοεμφανίζεται στις μπουάτ της Πλάκας, στον «Aιγόκερω» και μετά στο «Zυγό» και τη «Διαγώνιο». Ύστερα δούλεψε στα νυχτερινά κέντρα «Διογένης», «Δειλινά» και «Στορκ». Άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός με την κυκλοφορία του πρώτου του δίσκου «Για δέσιμο», που κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία Columbia το φθινόπωρο του 1978.

Αυτός και οι υπόλοιποι δίσκοι του κρατάνε για χρόνια τις πρώτες θέσεις στα δισκογραφικά charts. Οι εμφανίσεις του στα θέατρα Ορφέας, Άλσος, Δελφινάριο και Μινώα σπάνε ρεκόρ εισιτηρίων. Είναι η χρυσή εποχή του Χάρρυ Κλυνν.

«Bαζελληνίδες - Βαζέλληνες», «Σ' όλο τον κόσμο είναι ίδια, μα στην Ελλάδα σπάει καρύδια», «Πίτσες μπλε», «Εμπρός προς τα πίσω» «Άρμεγε λαγούς και κούρευε χελώνες»,  «Έλληνες είστε και φαίνεστε», «Υπάρχει καλύτερη Ελλάδα... πάμε να φύγουμε», «Ρόμπες ξεκούμπωτες», «Καλατράβα με και ας κλαίω...», οι φράσεις του Χάρρυ Κλυνν από τις επιθεωρήσεις του έγιναν εδώ και τρεις δεκαετίες σλόγκαν και μέρος της λαϊκής κουλτούρας.
eviazoom
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ