2018-05-23 10:05:24
Φωτογραφία για Επιστροφές από ΕΑΣ που πρέπει να καταβληθούν σε συνταξιούχους (αποστράτους). Ποιοι κάνουν αίτηση και τι γράφουν (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Ποσά επιστροφών από 560 ευρώ έως και 4.858 ευρώ σε συνταξιούχους ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ 2017

Ποσά επιστροφών στις κύριες συντάξεις τους, που κυμαίνονται μεταξύ 560 ευρώ και 4.858 ευρώ, πρέπει να καταβάλλει η κυβέρνηση σε πάνω από 500.000 συνταξιούχους.

Οι επιστροφές αυτές αφορούν στη διακοπή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική αλλά εξακολουθεί να επιβάλλεται σε όσους παίρνουν 1.400 ευρώ και άνω μικτά, είτε από μια κύρια σύνταξη είτε από άθροισμα δύο η περισσότερων κύριων συντάξεων (π.χ. κύρια σύνταξη γήρατος και κύρια λόγω χηρείας, ή κύρια σύνταξη γήρατος από Δημόσιο και κύρια από ΤΣΑΥ).

Χρονική αφετηρία των επιστροφών είναι ο Φεβρουάριος του 2017, γιατί τότε το Ελεγκτικό Συνέδριο με την απόφαση 244/2017 έκρινε τελεσίδικα ότι η ΕΑΣ είναι αντισυνταγματική και θα έπρεπε να είχε διακοπεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, που όμως δεν έγινε. Τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών γνωρίζουν ότι παρανομούν, αλλά αφήνουν το λογαριασμό των αναδρομικών να μεγαλώνει. Σήμερα το ποσό από τη διακοπή αυτής της μείωσης ξεπερνά τα 650 εκατ. ευρώ.


Όσοι είχαν προσφύγει κατά του νόμου και δικαιώθηκαν από το Ε.Σ. δικαιούνται επιστροφές χρημάτων από τον Ιούλιο του 2010 έως σήμερα! Περίπου 3.000 είναι οι συνταξιούχοι που περιμένουν τα χρήματά τους. Άλλοι 500.000 είναι εκείνοι που, σύμφωνα με την απόφαση, θα πρέπει να πάρουν αναδρομικά από τον Φεβρουάριο του 2017 και μετά καθώς από τότε λέει το Ε.Σ. ότι θα πρέπει να σταματήσει να επιβάλλεται η Εισφορά Αλληλεγγύης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Από εκδόσεως της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου και μετά θα πρέπει να γίνουν και αιτήσεις διακοπής της ΕΑΣ από τους συνταξιούχους. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στον ΕΦΚΑ και στο Γενικό Λογιστήριο. Έχουν γίνει δεκάδες χιλιάδες, αλλά όσοι δεν κάνουν αίτηση μπορεί να μην κατοχυρώσουν αναδρομικά. Γι' αυτό όσο πιο πολλές οι αιτήσεις τόσο πιο αποτελεσματικές και οι διεκδικήσεις τους.

ΠΩΣ ΒΑΖΟΥΝ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΕ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΠΟΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ!

Η περίπτωση της ΕΑΣ είναι ίδια με τις παράνομες κρατήσεις ασθένειας που επεστράφησαν στους συνταξιούχους με αναδρομικά από το 2012 έως τα μέσα του 2016.

Η ομοιότητα των δύο μειώσεων είναι ότι και η ΕΑΣ επιβάλλεται στο ποσό σύνταξης που είχαν οι συνταξιούχοι έως τις 31/12/2009 που είναι ανύπαρκτο γιατί ακολούθησαν μειώσεις λόγω Μνημονίων και η πραγματικά καταβαλλόμενη σύνταξη είναι μικρότερη από αυτή του 2009. Κι όμως η κυβέρνηση συνεχίζει να θεωρεί ως καταβαλλόμενη τη σύνταξη του 2009 για να επιβάλλει μεγαλύτερη Εισφορά Αλληλεγγύης! Χρεώνει δηλαδή το 3%, ή 6%, ή 12% και 14% της κράτησης σε σύνταξη που δεν υφίσταται! Το ίδιο γινόταν και με την εισφορά ασθένειας και για το λόγο αυτό δόθηκαν πίσω χρήματα.

Το κόλπο με την ΕΑΣ φαίνεται στο παράδειγμα που ακολουθεί:

• Σύνταξη 2009: 2.200 ευρώ.

• Σύνταξη 2018: 1.200 ευρώ.

• Η Εισφορά Αλληλεγγύης είναι 7% και μπαίνει στα 2.200 ευρώ της σύνταξης του 2009 και όχι στα 1.200 ευρώ της σύνταξης του 2018!

• Η κράτηση με το κόλπο αυτό είναι 154 ευρώ το μήνα, αντί 84 ευρώ.

• Η παράνομη μείωση της κύριας σύνταξης είναι 70 ευρώ το μήνα.

• Τα 70 ευρώ πρέπει να επιστραφούν από τον Φεβρουάριο του 2017 και μετά, που το Ελεγκτικό Συνέδριο είπε να διακοπεί αυτή η κράτηση. Επομένως προκύπτουν αναδρομικά 14 μηνών, με ένα συνολικό ποσό επιστροφής 980 ευρώ.

Αν στο παραπάνω παράδειγμα ο συνταξιούχος είχε προσφύγει και ήταν από τους 3.000 που δικαιώθηκαν με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα έπαιρνε αναδρομικά σχεδόν 7 ετών, δηλαδή πάνω από 5.800 ευρώ.

ΠΟΙΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΙΤΗΣΗ, ΠΟΥ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΓΡΑΨΟΥΝ

• Όσοι από το Δημόσιο έχουν πάνω από 1.400 ευρώ μικτά, από μια κύρια σύνταξη, ή δυο και περισσότερες κύριες συντάξεις πρέπει να κάνουν αίτηση στο Γενικό Λογιστήριο και αν είναι εκτός Αθήνας τότε στον ΕΦΚΑ της περιοχής τους στο τμήμα για τις συντάξεις Δημοσίου.

• Οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Ταμείων ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΝΑΤ και άλλων φορέωνθα πρέπει να υποβάλουν αίτηση διακοπής και επιστροφών από την ΕΑΣ, στον ΕΦΚΑ της περιοχής τους. Δεν κάνουν όλοι, αλλά όσοι έχουν μικτό ποσό κύριας σύνταξης, ή αθροίσματος κύριων συντάξεων πάνω από 1.400 ευρώ.

Στην αίτηση μπορούν να ζητήσουν ότι: «Επιθυμώ να διακοπεί η κράτηση ΕΑΣ που επιβάλλεται στο μικτό ποσό κύριας, ή κυρίων συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ που λαμβάνω, γιατί είναι αντισυνταγματική με την απόφαση 244/2017 του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η υπηρεσία σας υποχρεώνεται να εφαρμόσει την ως άνω απόφαση αυτεπάγγελτα και βάσει των κανόνων χρηστής διοίκησης να μου επιστραφούν οι παράνομες κρατήσεις ΕΑΣ που χρεώθηκαν στη σύνταξή μου από τον Φεβρουάριο του 2017 μέχρι την ημερομηνία αιτήσεώς μου».

Αν η κυβέρνηση διακόψει την εισφορά, τότε όσοι δεν έκαναν αίτηση θα ωφεληθούν μόνον από την ημερομηνία που η κυβέρνηση θα αποφασίσει την κατάργησή της. Όσοι όμως κάνουν αίτηση κατοχυρώνουν το δικαίωμα αναδρομικών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Όσοι υπέβαλαν αιτήσεις από τον Φεβρουάριο του 2017 αξιώνουν όλα τα αναδρομικά, γιατί αργά ή γρήγορα θα επιστραφούν, όπως συνέβη και με τις εισφορές ασθένειας, και όπως θα συμβεί τον Ιούλιο με τα αναδρομικά που θα έρθουν στις επικουρικές ύψους 70 εκατ. ευρώ.

Τίποτα από τα παραπάνω ποσά δεν θα επιστρέφονταν αν δεν έβγαιναν οι αποκαλύψεις του «Ε.Τ.» που ανέδειξαν με κάθε λεπτομέρεια τις παράνομες μειώσεις και συνέβαλαν, όπως και οι αιτήσεις των συνταξιούχων, στην επιστροφή των παράνομων μειώσεων.

Έτσι θα γίνει και τώρα, και ένας λόγος παραπάνω είναι ότι αυτή τη φορά οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να αδιαφορήσουν γιατί τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση τους ετοιμάζει νέα μείωση έως 18%. Οι περικοπές είναι δρομολογημένες, ενώ για τα αναδρομικά θα πρέπει να δώσουν μάχη για να μη χαθούν. Οι αιτήσεις είναι ένα μέσο άμυνας για να μη χαθούν τα δικαιώματα επιστροφών.

ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΑΚΑΓΕ ΜΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΠΟΣΟΣΤΑ, Ή ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ «ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ»

Το υπουργείο, προς το παρόν, επεξεργάζεται διάφορα σχέδια για το τι σημαίνει στα έξοδα των Ταμείων μια κατάργηση της ΕΑΣ, αλλά και πώς θα μπορούσε να αναπληρωθεί αυτή η απώλεια.

Μία από τις εισηγήσεις που έχουν γίνει -και μάλιστα με έγγραφη πρόταση- υπηρεσιών προς το υπουργείο Οικονομικών είναι να μπει μια νέα εισφορά στη θέση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, που θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ, δηλαδή να πιάνει και τις χαμηλές συντάξεις των 500, 600, ή και 350 ευρώ, αλλά να είναι κλιμακωτή και ανάλογη με την ηλικία. Όσοι αποχώρησαν στα 67 θα έχουν δηλαδή ελάχιστη εισφορά (π.χ. 3%), ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν 400 ευρώ ή 1.400 ευρώ, ενώ όσοι αποχώρησαν στα 50 ή 55 να έχουν υψηλότερη εισφορά (π.χ. 8%) γιατί επωφελήθηκαν από σύνταξη περισσότερα χρόνια από όσους εργάστηκαν έως τα 67.

Η εναλλακτική πρόταση, αν δεν περάσει το σχέδιο μιας νέου τύπου εισφοράς, είναι να καταργηθούν οι προσωπικές διαφορές που θα έχουν μετά τον επανυπολογισμό οι συνταξιούχοι. Προτείνεται, δηλαδή, σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκάλυψε και έχει στην κατοχή του ο Ελεύθερος Τύπος, μετά τις μειώσεις έως 18% που έχουν νομοθετηθεί για τον Δεκέμβριο του 2018, να μην υπάρχει κανένα υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις! Αυτό σημαίνει ότι αν μια σύνταξη, μετά τη μείωση 18%, έχει και άλλα 100 ευρώ ως προσωπική διαφορά, τότε σε περίπτωση που καταργηθεί η ΕΑΣ και επιστραφούν αναδρομικά, να παρακρατηθούν αυτά τα 100 ευρώ της προσωπικής διαφοράς ως μερική αντιστάθμιση της απώλειας που θα έχει ο κουμπαράς του ασφαλιστικού (ΑΚΑΓΕ).

ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ο ΕΦΚΑ ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ «ΒΡΕΙΤΕ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΛΥΣΗ» ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο ΕΦΚΑ δέχεται μαζικά αιτήσεις, τις οποίες δεν μπορεί και δεν έχει δικαίωμα να απορρίψει. Για το λόγο αυτό ζήτησε από το υπουργείο Εργασίας να δώσει λύση, αλλά η απάντηση καθυστερεί και οι αιτήσεις αυξάνονται!

Με έγγραφό του ο ΕΦΚΑ ενημέρωσε τα Ταμεία, από τα τέλη Μαρτίου του 2018, λέγοντας τα εξής: «Με αφορμή πλήθος αιτήσεων που υποβάλλουν οι συνταξιούχοι στις υπηρεσίες συντάξεων του ΕΦΚΑ για επιστροφή και διακοπή των επιβληθεισών κρατήσεων (Εισφορά Αλληλεγγύης) με τις διατάξεις των άρθρων 38 του ν.3863/2010 και 11 του V. 3865/2010 μετά την υπ’ αριθ. 244/2017 Απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία αποφαίνεται για τη συνταγματικότητα των διατάξεων αυτών, η υπηρεσία μας έχει απευθυνθεί εγγράφως προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να λάβουμε οδηγίες για τη συνολική και ενιαία αντιμετώπιση του θέματος. Εν αναμονή απάντησης, παρακαλούμε όπως ενημερώνονται απευθείας για τα ανωτέρω οι ενδιαφερόμενοι που υποβάλλουν σχετική αίτηση στην υπηρεσία σας».

(Ε.Τ. 21/05/2018 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - [email protected] - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

1) Οι πίνακες αναδρομικών που δικαιούνται οι συνταξιούχοι. Πως θα κάνετε αίτηση σε ΕΦΚΑ και ΓΛΚ για να τα κατοχυρώσετε

2) «Έκρυβαν» τα αναδρομικά των συνταξιούχων (αποστράτων) εδώ και 1 χρόνο (ΕΓΓΡΑΦΟ-ΠΙΝΑΚΑΣ)

3) Απόστρατοι: Αίτηση διαγραφής μειώσεων ΕΑΣ και αναδρομικά από απόφαση που δεν εφαρμόζεται (ΠΙΝΑΚΑΣ-ΕΝΤΥΠΟ)

4) Από 10.02.2017 έπρεπε να σταματήσει η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων (και αποστράτων)
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ