2018-05-23 14:08:43
Φωτογραφία για ΑΛΜΑ ΤΩΝ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΕΦΚΑ ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Αύξηση εσόδων κατά 489 εκατ. ευρώ παρουσίασαν τα έσοδα του ΕΦΚΑ από την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας στο πρώτο τετράμηνο του 2018, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, τα έσοδα του ΕΦΚΑ σε δεδουλευμένη βάση κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου 2018 ανήλθαν σε 3,459 δισ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα ήταν 2,970 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας έτσι αύξηση της τάξης του 14,13%. Επισημαίνεται ότι στα έσοδα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται οι εισπράξεις από τις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του Δημοσίου.

Στελέχη του Υπουργείου εκτιμούν ότι το ταμειακό πλεόνασμα του ΕΦΚΑ στο τέλος του 2018 θα υπερβεί το ποσό του 1ος δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων στελεχών υπολογίζεται ότι τα έσοδα από τον τομέα των μισθωτών θα ανέλθουν στο σύνολο του έτους στα 7 δισ. ευρώ, έναντι της αρχικής πρόβλεψης του προϋπολογισμού που ήταν 6,28 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι για την εικόνα των εσόδων του ΕΦΚΑ έχουν ήδη ενημερωθεί οι εκπρόσωποι των θεσμών στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που έγιναν για την τέταρτη αξιολόγηση.


Οι οριστικές εκτιμήσεις για την πορεία εσόδων του ΕΦΚΑ συνολικά για όλο το 2018 ανά τομέα θα οριστικοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η εισπραξιμότητα από τον τομέα των μισθωτών κυμαίνεται σε ποσοστά της τάξης του 65%, με ορισμένους τομείς, όπως των υγειονομικών (τ. ΤΣΑΥ), να υπερβαίνουν το 80%.

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις των στελεχών του Υπουργείου για τη θετική εξέλιξη και την αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ εδράζονται στην αύξηση της απασχόλησης, η οποία εμφανίζει ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Υπενθυμίζεται ότι το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης κατά το πρώτο τετράμηνο του φετινού έτους είναι θετικό και σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» διαμορφώνεται στις 155.826 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση πρώτου τετραμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.

Εκτός από τη μείωση της ανεργίας, η οποία εκτιμάται ότι φέτος θα υποχωρήσει σε ποσοστά κάτω του 20%, για πρώτη φορά μετά το 2012, οι βασικοί παράγοντες ενίσχυσης των εσόδων των ταμείων του ΕΦΚΑ είναι οι ακόλουθοι:

Οι θετικές επιπτώσεις της δυναμικής που έχει ο τουρισμός στο σύνολο της οικονομίας,Η αισθητή αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία παρατηρείται από τους τελευταίους μήνες του 2017 και αναμένεται να ενισχυθεί και να αποτυπωθεί στα έσοδα του ΕΦΚΑ μέσα στο 2018 καιΗ βελτίωση των εισπράξεων του ΚΕΑΟ από τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές.   «The New Daily Mail» 

με πληροφορίες από την naftemporiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ