2018-05-23 14:57:51
Φωτογραφία για ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΠΡΟΣ ΙΤΑΛΙΑ: ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας θα πρέπει να στοχεύσει στη μείωση του υψηλού δημοσίου χρέους της, δήλωσε σήμερα η Κομισιόν, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο η χρηματοοικονομική αστάθεια στη Ρώμη να «περάσει» σε ολόκληρη την εΕυρωζώνη.

«Δεδομένης της συστημικής της σημασίας, η Ιταλία αποτελεί πηγή δυνητικά σημαντικών έμμεσων επιπτώσεων στην υπόλοιπη Ευρωζώνη», ανέφερε στις ετήσιες συστάσεις οικονομικής πολιτικής της προς την Ιταλία και τα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. η Κομισιόν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι διαπραγματεύσεις στη Ρώμη για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης αντικαθεστωτικών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων έχουν προκαλέσει ανησυχία τις Βρυξέλλες και την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μελλοντική πολιτική της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης και τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στη νομισματική ένωση, η οποία ακόμα δεν έχει επουλώσει τις πληγές από τις κρίσεις χρέους στην Ελλάδα και άλλες χώρες.


Πάντως, ανώτατοι αξιωματούχοι της Κομισιόν δήλωσαν σε δημοσιογράφους πως δεν υπάρχουν σχέδια για έναρξη διαδικασιών κυρώσεων για τα υψηλά χρέη του δημοσίου τομέα της Ιταλίας.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωζώνης, κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, είπε πως η Ιταλία πρέπει να συνεχίσει να μειώνει το χρέος της και σύστησε μια μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος του προϋπολογισμού του χρόνου κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, ένα σχέδιο λιτότητας με το οποίο είναι απίθανο να συμφωνήσουν τα κόμματα που προσπαθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κ. Πιέρ Μοσκοβισί είπε πως είναι σημαντικό η Ιταλία, έναν από τα ιδρυτικά μέλη της Ε.Ε., να έχει μια αξιόπιστη πολιτική για το χρέος, ενώ ο κ. Μάρκους Φέρμπερ, Γερμανός συντηρητικός ευρωβουλευτής, δήλωσε πως η Κομισιόν πρέπει να μην αφήσει την κυβέρνηση να παραβιάσει την πειθαρχεία του μπλοκ.

Στις ετήσιες συστάσεις της, η Κομισόν αναφέρει πως «τα μεσοπρόθεσμα ρίσκα βιωσιμότητας παραμένουν υψηλά καθώς το διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα δεν επαρκεί για να οδηγήσει σε ταχεία μείωση του δημοσίου χρέους». «Η μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα αποδυναμώνεται επίσης, λόγω των πρόσφατων μέτρων πολιτικής και των δυσμενών δημογραφικών τάσεων», σημειώνεται στην έκθεση, με την οποία η Κομισιόν προειδοποιεί πως η όποια αντιστροφή των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσει σε αύξηση του χρέους.

Πρόβλημα μπορεί να προκαλέσει στην Ιταλία και η επερχόμενη σύσφιξη της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. «Η Ιταλία είναι μια σημαντική πηγή εμπορικών και οικονομικών έμμεσων επιπτώσεων», τονίζεται στην έκθεση. «Επιπλέον, η οικονομία της Ιταλίας τηρεί ισχυρούς χρηματοοικονομικούς δεσμούς με άλλες χώρες της Ευρωζώνης», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις γαλλικές τράπεζες.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ