2018-05-23 17:23:33
Φωτογραφία για Αποκαλύψεις-σοκ για πάρτι διαφθοράς στον χώρο της Υγείας
Τι κατέθεσε στην Εξεταστική επιτροπή της Βουλής ο Γενικός Επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας Στ. Ευαγγελάτος. Εμβόλια, βηματοδότες, απινιδωτές, υγειονομικό υλικό και άλλες προμήθειες.

Της Μαρίνας Μάνη

Ένα πρωτοφανές σε μέγεθος, διάρκεια και εφευρετικότητα, πάρτι εκατομμυρίων ευρώ που στήθηκε στον χώρο της Υγείας αποκαλύφθηκε χθες στην αρμόδια Εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Τις αποκαλύψεις έκανε ο Γενικός Επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) Σταύρος Ευαγγελάτος, ο οποίος κατέθετε επί ώρες στην επιτροπή.

Αφορούν την περίοδο 2001-2016, ενώ την επόμενη Τετάρτη θα καταθέσει εκ νέου με στοιχεία που θα επικεντρώνονται στη πρώτη μνημονιακή περίοδο, δηλαδή 2010-2014.

Όλα τα στοιχεία θα πάρουν τον δρόμο προς τον εισαγγελέα και θα αναφέρονται αναλυτικά στο πόρισμα που θα εκδώσει η Εξεταστική επιτροπή, της οποίας οι εργασίες έχουν παραταθεί μέχρι τις 20 Ιουνίου. Ορισμένες από τις υποθέσεις βρίσκονται ήδη στη Δικαιοσύνη.


Οι πιο ενδεικτικές αποκαλύψεις: 

* Στο νοσοκομείο Πάτρας, το 2016, τιμολογούσαν ραδιοφάρμακο σε δεκαπλάσια τιμή (2.200 αντί 220 ευρώ). Η ίδια εταιρία πωλούσε το συγκεκριμένο φάρμακο επί χρόνια στα δημόσια νοσοκομεία σε διπλάσια τιμή σε σχέση με τα ιδιωτικά.

* Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας την περίοδο 2008-2009 δεν εφαρμόσθηκαν οι συμβάσεις για την προμήθεια και διαχείριση λαπαροσκοπικού υλικού και μοσχευμάτων. 

Ζημία: 6,8 εκατ ευρώ. 

* Το νοσοκομείο Καβάλας, την περίοδο 2005-2008, προχώρησε σε προμήθειες οστικών μοσχευμάτων με απευθείας ανάθεση, χωρίς να προηγηθεί η συνήθης διαπραγματευτική διαδικασία. Ζημία: 830.000 ευρώ. 

* Τη διετία 2006-2011, η χώρα προμηθεύτηκε 500.000 συσκευασίες του αντιικού φαρμάκου Tamiflu αλλά αφέθηκαν να λήξουν 495.000 συσκευασίες. Ζημία: 10 εκατ. ευρώ. Ο κ. Ευαγγελάτος επιβεβαίωσε σχετικά ρεπορτάζ, σύμφωνα με τα οποία η σύμβαση προμήθειας δεν επέτρεπε τη δυνατότητα επιστροφής των εμβολίων ούτε διάθεσής τους σε άλλες χώρες πριν λήξουν. 

* Το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης προχώρησε σε εξωσυμβατικές προμήθειες με τιμές μεγαλύτερες από τις συμβατικές για νευροχειρουργικό υλικό. Ζημία: 1 εκατ. ευρώ.

* Το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης προμηθευόταν, την περίοδο 2005-2009, αναλώσιμα υγειονομικά υλικά με ζημία 974.000 ευρώ.

* Νοσοκομεία προμηθεύονταν, μέχρι το 2004, βηματοδότες και απινιδωτές σε υψηλότερες τιμές από αυτές που ίσχυαν διεθνώς χωρίς να γίνει έρευνα τιμών, ενώ οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης καθόριζαν ανώτατες τιμές με κοινές υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ).

Ο κ. Ευαγγελάτος έκανε λόγο και για προμήθειες μέσω offshore από την Κύπρο και όχι μόνο, ενώ κατήγγειλε ότι το Σώμα είχε ζητήσει την κατάργηση των επίμαχων ΚΥΑ, χωρίς αποτέλεσμα.

Πηγές: euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ