2018-05-23 17:37:27
Φωτογραφία για 25 εκατομμύρια ευρώ από τις φαρμακευτικές εταιρείες για ιατρικά συνέδρια σε Ελλάδα και εξωτερικό
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΕΟΦ, υπάρχουν συνέδρια που διοργανώνονται από βιομηχανίες και είναι πολύ καλά και άλλα που γίνονται από επιστημονικές εταιρείες και δεν είναι.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ κατέβαλαν πέρυσι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις για συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το στοιχείο έδωσε η πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Κατερίνα Αντωνίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση ανάληψης της νέας της θητείας στον Οργανισμό.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, η κ. Αντωνίου σχολίασε πως υπάρχουν συνέδρια που γίνονται από βιομηχανίες και είναι πολύ καλά και άλλα που γίνονται από επιστημονικές εταιρείες και δεν είναι.

Η πρόεδρος του ΕΟΦ σημείωσε πως το επιστημονικό κύρος, που προσδίδουν και οι συμμετέχοντες, είναι αυτό που δίνει αξία σε μία τέτοια εκδήλωση.


Το θέμα των ιατρικών συνεδρίων βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Το υπουργείο Υγείας προωθεί μία σειρά θεσμικών αλλαγών, οι οποίες προκαλούν αντιδράσεις από την επιστημονική κοινότητα.

Ενεργό ρόλο διαδραματίζει και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), ο οποίος εμπλέκεται στην εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας.

Ο ΣΦΕΕ αξιολογεί πλήθος εκδηλώσεων, οι οποίες εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 20 σε εβδομαδιαία βάση. Το έργο έχει ανατεθεί σε ελεγκτικό οίκο, ο οποίος παραδίδει το πόρισμά του, έπειτα από δειγματοληπτικό έλεγχο.

Την περίοδο 2015 – 2017, αξιολόγησε 2.552 ιατρικά συνέδρια και εκδηλώσεις επιστημονικών εταιρειών που έγιναν στην Ελλάδα.

Από αυτά, τις προϋποθέσεις του κώδικα δεοντολογίας πληρούσαν τα 2.277, ενώ για τα υπόλοιπα υπήρχαν ελλιπή στοιχεία ή ενέπιπταν αρνητικά στην εφαρμογή του κώδικα.

Περιφερειακά

Στην πλειονότητά τους (36%), τα συνέδρια ήταν περιφερειακά και τοπικά (30%). Το 16% ήταν πανελλαδικά, το 13% οργανώθηκαν από δημόσια νοσοκομεία και το 4,5% ήταν διεθνή.

Από την “ακτινογραφία” 44 μεγάλων συνεδρίων που έγιναν το παραπάνω διάστημα, προέκυψε πως στο 60% οι συμμετέχοντες είχαν και συνοδό μέλος και στο 70% οι συμμετέχοντες ήταν λιγότεροι από όσους είχαν προϋπολογιστεί.

Στο 27% των περιπτώσεων, ο αριθμός η πραγματική διάρκεια των επιστημονικών εκδηλώσεων ήταν μικρότερη (λιγότερες μέρες) από αυτή που είχε εγκριθεί από τον ΣΦΕΕ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ