2018-05-24 22:21:18
Φωτογραφία για Ο Μαραθώνιος του Μπέρκλεϊ: Ο πιο δύσκολος (και μαζοχιστικός) αγώνας του κόσμου!
Για τους περισσότερους δρομείς ο μαραθώνιος μοιάζει το ανώτερο στάδιο μιας δρομικής δοκιμασίας... Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι δρομείς ωστόσο, πολύ πιο αναβαθμισμένου επιπέδου, που ανώτερης δυσκολίας αγώνας που έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν είναι ένας υπερμαραθώνιος, κούρσα δηλαδή που μπορεί να αποτελείται ακόμα και από 100 χιλιόμετρα.

Λίγοι και… τρελοί

Και έπειτα υπάρχει και μια άλλη κατηγορία δρομέων. Μια κατηγορία που αποτελείται από πολύ λίγους και πολύ τρελούς. Είναι εκείνοι που παίρνουν μέρος στον Μαραθώνιο του Μπέρκλεϊ, τον πιο δύσκολο και ιδιαίτερο αγώνα δρόμου ολόκληρου του κόσμου.

Διεξάγεται κάθε χρόνο στην περιοχή του Frozen Head State Park στο Τένεσι και επίσημα, καλύπτει 160 χιλιόμετρα. Στην πραγματικότητα, οι απόψεις είναι διχασμένες για την αληθινή του απόσταση. Το υψόμετρο στο οποίο διεξάγεται αγγίζει τα 120.000 πόδια και οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να ανέβουν και να κατέβουν δυο φορές το άγριο, αφιλόξενο, γεμάτο ύπουλες διαδρομές και ομίχλη βουνό της περιοχής
. Η απόσταση πρέπει να διανυθεί σε λιγότερο από 60 ώρες και η λέξη «κατόρθωμα» αποκτά άλλη διάσταση για όσους καταφέρουν να τερματίσουν ένα τέτοιο δρομολόγιο. Να φανταστεί κανείς ότι στην κούρσα του 2017 είχαν πάρει μέρος πάνω από χίλια άτομα και μόλις 14 κατάφεραν να τερματίσουν.

Κόστος…. 1,60 δολάρια

Το κόστος συμμετοχής σε αυτή τη τρελή και παλαβή κούρσα είναι μόλις 1,60 δολάρια και πρέπει να σταλεί στη διοργανώτρια αρχή μέσα σε ένα φάκελο μαζί με ένα γράμμα, που έχει ως τίτλο: «Γιατί πρέπει να μου επιτραπεί να πάρω μέρος στον αγώνα του Μπάρκλεϊ». Επίσης, αν συμμετέχεις για πρώτη φορά θα πρέπει να φέρεις μια πινακίδα αμαξιού από τη χώρα σου και να την δώσεις στους διοργανωτές. Αν έχεις λάβει ξανά μέρος στο παρελθόν στον αγώνα αλλά δεν έχεις τερματίσει ποτέ πρέπει να φέρεις ένα ρούχο που απαιτούν οι διοργανωτές. Άλλες χρονιές πρόκειται για ένα φανελάκι, άλλες για κάλτσες, άλλες για εσώρουχα, γενικά οι απαιτήσεις αλλάζουν κάθε χρόνο. Αν είσαι σε αυτή την ολιγομελή ομάδα εκλεκτών που έχουν καταφέρει να τερματίσουν σε αυτό τον αγώνα απλά πρέπει να παραδόσεις ένα πακέτο τσιγάρα Camel.

Η κούρσα ξεκινάει κάθε χρόνο κοντά στην Πρωταπριλιά και προκειμένου οι δρομείς να διανύσουν το περίπλοκο δάσος έχουν μαζί τους έναν πολύ απλοϊκό χάρτι, που η οργανωτική επιτροπή τους τον μοιράζει μια μέρα πριν τον αγώνα. Δικαιούνται επίσης να έχουν μαζί τους και μια πηξίδα. Απαγορεύεται το GPS προφανώς ενώ κατά τη διάρκεια της κούρσας θα βρουν 13 βιβλία τοποθετημένα σε 13 σημεία της διαδρομής και πρέπει να σκίσουν μια σελίδα από αυτά προκειμένου να αποδείξουν στον τερματισμό -αν τα καταφέρουν να τερματίσουν φυσικά- ότι όντως πέρασαν από τα απαιτούμενα αυτά σημεία.

Η πορεία του δολοφόνου του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Πριν τον αγώνα, όλοι οι συμμετέχοντες υπογράφουν μια υπεύθυνη δήλωση που γράφει: «Είμαι αρκετά βλάκας για να λάβω μέρος σε αυτόν τον αγώνα και οτιδήποτε πάθω σε οικονομικό, σωματικό, ψυχικό ή οποιοδήποτε άλλο επίπεδο θα μου αξίζει».

Ο εμπνευστής και διοργανωτής αυτού του αγώνα λέγεται Λάζαρους Λέικ και τον εμπνεύστηκε όταν έμαθε την ιστορία του Τζέιμς Ερλ Ρέι, δηλαδή του δολοφόνου του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο οποίος το 1977 είχε δραπετεύσει από τις τοπικές φυλακές και κατάφερε να διαφύγει μέσα από το εν λόγω δάσος.

Ο πρώτος Μαραθώνιος του Μπέρκλεϊ έγινε το 1986. Τότε είχαν συμμετάσχει μόλις 13 άτομα και κανένας δεν τερμάτισε. Ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να βγάλει αυτή την κούρσα ήταν ο Άγγλος Μαρκ Ουίλιαμς, που τερμάτισε σε 59 ώρες και οκτώ λεπτά. Αυτό το πέτυχε το 1995, δηλαδή στην ένατη διοργάνωση του αγώνα! Στις οκτώ πρώτες κανείς δεν είχε καταφέρει να τερματίσει!
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ