2018-05-27 11:33:43
Φωτογραφία για Δυσανεξία στη γλουτένη: Τα 19 ύποπτα συμπτώματα!
Η δυσανεξία στη γλουτένη αποτελεί μία πολύ σοβαρή πάθηση η οποία μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα και δεν έχει καμία σχέση με life style επιλογές.

Πιο επιστημονικά, η δυσανεξία στη γλουτένη ονομάζεται «κοιλιοκάκη» η οποία είναι μία από τις συνηθέστερες γενετικές ασθένειες στην Ευρώπη και προκαλείται από δυσανεξία στη γλουτένη. Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη, ενώ ενδεχομένως κάποια άτομα αντιδρούν και στη βρώμη.

Πρόκειται για μία εφ’ όρου ζωής πάθηση, με πιθανές επιδράσεις σε ολόκληρο το σώμα της οποίας η μόνη θεραπεία είναι η πλήρης αποβολή της γλουτένης από τη διατροφή. Όταν ακολουθείται η συντηρητική δίαιτα, οι κίνδυνοι για την υγεία από την κοιλιοκάκη μηδενίζονται, ωστόσο, αν δεν διαγνωσθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες επιπτώσεις για την υγεία, καθώς ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοπόρωσης, παιδικού διαβήτη ή καρκίνου του εντέρου είναι αυξημένος.


Παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση της κοιλιοκάκης, πέρα από τη γλουτένη, είναι η χρονική στιγμή της πρώτης λήψης γλουτένης κατά την παιδική ηλικία, η ποσότητα, ο θηλασμός και η γενετική προδιάθεση για κοιλιοκάκη. Το κάπνισμα επηρεάζει επίσης την εκδήλωση της νόσου.

Να σημειωθεί ότι η κοιλιοκάκη δεν είναι μεταδοτική ασθένεια, αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό κληρονομική, καθώς παρουσιάζεται συχνά σε άτομα της ίδιας οικογένειας (όταν το έχει κάποιος στην οικογένεια, ο κίνδυνος για εμφάνισή του σε άλλο μέλος αυξάνεται κατά 1/10).

Τι είναι όμως η κοιλιοκάκη;

Η γλουτένη προκαλεί αλλοιώσεις στο βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, με αποτέλεσμα να εμποδίζει τη φυσιολογική πέψη και έτσι να μην απορροφώνται τα θρεπτικά συστατικά. Μάλιστα, η καθυστερημένη διάγνωση μπορεί να προκαλέσει και αναιμία, οστικά προβλήματα και απώλεια βάρους.

Τα συμπτώματα

Δυστυχώς ενώ ένας άνθρωπος έχει τα γονίδια της νόσου εκ γενετής, τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του. Για παράδειγμα στη γέννησή του, κατά τη διάρκεια μία ασθένειας, σε περίοδο άγχους ή μετά από ένα ατύχημα.

Τα συμπτώματα είναι διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο και όσοι έχουν κοιλιοκάκη, δυσανεξία στη γλουτένη δηλαδή, συχνά εμφανίζουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

Συνεχές πρήξιμο και πόνοι στην κοιλιάΧρόνια διάρροια/δυσκοιλιότηταΕμετοίΑπώλεια βάρουςΆχρωμα και δύσοσμα περιττώματαΣιδηροπενική αναιμία που δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία με σίδηροΚούρασηΜη σωματική ανάπτυξη ή χαμηλό παράστημαΚαθυστερημένη εφηβείαΠόνοι στις αρθρώσειςΜυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα πόδιαΩχρές πληγές στο στόμαΔερματικά εξανθήματα που περιγράφονται με τον όρο ερπητοειδής δερματίτιδαΑπώλεια του σμάλτου και της λευκότητας των δοντιώνΑνεξήγητη στειρότητα, επαναλαμβανόμενες αποβολέςΟστεοπενία (ήπια μορφή)Οστεοπόρωση (σοβαρότερο πρόβλημα οστικής πυκνότητας)Περιφερική νευροπάθειαΨυχιατρικές διαταραχές όπως άγχος ή κατάθλιψη

Στα παιδιά συχνά το κύριο σύμπτωμα είναι τα προβλήματα ανάπτυξης.

Πηγή: healthpharma.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ